Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


karijes i mlijecni zubi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ana

13.11.2003. 08:59

Postovani,
Imamo dijete od 4 godine koje ima nekoliko zubica zahvacenih karijesom. Prilikom posjeta zubaru najjace oboljeli zub je saniran te "zatvoren" lijekom. Ocekivali smo da ce slijedeci puta biti "zaplombiran", medjutim stomatolog preporucuje slijedece: "Taj zubic ce ostati ovako kako je (sa lijekom), a ni ostale necemo popravljati vec kako ce koji zaboljeti on ce se sanirati na isti nacin kao ovaj prvi. Buduci da se radi o mlijecnim zubima nema potrebe dijete muciti sa popravljanjem. Kad niknu trajni zubi njih cemo pecatiti."
Ima li sve to smisla?!
Lijepo molimo Vase misljenje te objasnjenje "pecacenja zubiju".
Unaprijed zahvaljejemo.
Zabrinuti roditelji.

Dr.sc. Silvana Jukić

16.11.2003. 19:11

Ne slažem se s Vašim stomatologom i smatram da mliječne zube treba popravljati čim se uoči karijes. Na taj način se zub čuva kao žvačna, fonetska i estetska jedinica. Svako odlaganje popravka dovodi do većeg kvara i mogućih komlikacija kao što je bol i otečenost. Znam da kod djece to zahtijeva više truda nego kod odraslih no zato je i uspijeh veći.
Pečaćenje zuba je postupak kad se jamice i fisure na griznoj plohi zuba zaliju tekućim materijalom koji ih popuni. Potom se taj mekani materijal osvijetli i na taj način stvrdne. Smatra se da se tako štite mjesta koja se teško čiste i da se tako smanjuje nastajanje karijesa na tim područjima. Ipak to nije 100% sigurna zaštita i opet na prvo mjesto dolazi higijena i pravilna prehrana.