Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


pitanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

maja

07.09.2002. 22:52

Molim Vas da mi odgovorite da li je normalno osjecati zub i poslije "vadjenja "zivca? Naime ,ja sam prije par mjeseci uradila taj zahvat i nakon nekoliko mjeseci pocela malcice osjecati taj zub.Osjecaj je otprilike slican onome prije nego je to uradjeno.Pomalo ,kao da pulsira i osjetim ga ako kucnem zubom o zub. Zadovoljna sam uradjenim ,jer ionako ,sve sto sam trazila jeste da mi zub ne pocrni,s obzirom da se radi o "jedinici".Recite mi i da li je moguce ukoliko zahvat nije uspio ,da se sve to ponovi ,jer mi je stomatolog rekao da jednom kad ga napuni to je gotovo? Hvala na odgovoru.

Dr.sc. Silvana Jukić

10.09.2002. 19:07

Bol nakon "vađenja živca" može imati dva uzroka. Jedan je zaostajanje dijela "živca" ili stručno, pulpe u korijenskom kanalu te njegova upala. To se naziva restpulpitis. Drugi uzrok je neodgovarajuće čišćenje i širenje te punjenje korijenskog kanala što dovodi do upale u kosti oko korijena. Terapija kod oba slučaja je ponovno liječenje zuba što bi po svim zakonima struke trebalo biti moguće. To je nemoguće napraviti samo ako je kanal ispunjen tvrdim cementom bez dodatka gumaste mase ili je u kanal ugrađena nadogradnja (metalni "štift"blunk koja sprječava pristup kanalau. U tom slučaju zub se može operativno izliječiti.