Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Popravak mliječnih zubića


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Bubamama

20.03.2024. 00:15

Poštovani, majka sam dječaka od 4 godine. Proslo ljeto sam primjetila rupicu na njegovoj petici i odmah ga vodila svojoj stomatologinji koja je rekla da je to samo flekica i da ne brinemo. Nedugo nakon toga ga je raj zub krenuo boliti na zagriz pa sam ga vodila drugoj bas djecjoj stomatologinji koja je rekla da je to dosta dubok karijes. Ona djeci ne brusi zube vec samo skida karijes onim instrumentima kojima inace pregledavaju zube, spahtlicama, nemam pojma kako se zovu. Sa tim mu ga je pogrebla (njega je to dosta bolilo) i nakon toga mu je stavila neku plombicu koja potice mineralizaciju (tako je rekla). Proslo je cetiri mjeseca od onda, njega od popravka vise ne boli zub na zagriz ali ga zna malo kratko boliti na vruce i hladno. Da li je to zabrinjavajuce? Ne bih htjela da mu se upali zubic. Popravila mu je jos jedan zub na isti nacin i rekla da mu nije uspjela skinut sav karijes ali ga je prekrila sa tom plombicom, taj ga nije bolio. Moja stomatologinja jos uvijek tvrdi da su to samo flekice jer se karijes nemoze skinuti bez brusilice pa sam zbunjena (kako bi ga onda bolio zub gdje je rupica na zagriz). Uglavnom, svi ostali zubi su mu zdravi, jako pazimo na higijenu i djecak ne jede previse slatkog, najbitnije mi je da znam da smo sve do sada uradili dobro. Molim vas za vaše stručno mišljenje.

Dean Cekić, dr. med. dent.

22.03.2024. 15:50

Poštovana,

Ako imate sumnje oko razvoja situacije, potražite i treće mišljenje.
Ja bih to na Vašem mijestu napravio.

Bubamama

23.03.2024. 11:55

Poštovani,
Dijete je hrabro izdrzalo popravak i bol kod popravka zubica iako se jako boji zubara. Djecju stomatologinju koja mu je popravila zubice je zavolio i vjeruje joj. Nisam sigurna da dijete zelim voditi na nove preglede i izlagati novim traumama pogotovo ako smo sve dobro napravili. Kad mu se kucka po zubima nista ga ne boli, dva zuba su sa plombicom ostali zdravi. Upravo zbog svega toga vas pitam za trece misljenje ovim putem. Da li je moguce karijes na mlijecnim zubicima skinuti samo “spahtlicama” kako instrumente zove njegova stomatologinja i da li je zabrinjavajuce ako ga popravljen zub na takav nacin nekad lagano zaboli na vruce i hladno? Nije valjda da mu moramo ulaziti u zub da bi dobili odgovor pa ga ne mozemo dobiti ovako?
Hvala od srca!

Dean Cekić, dr. med. dent.

29.03.2024. 11:30

Poštovana,

karijesna lezija se strandardno liječi potpunim odstranjivanjem zahvaćenog zubnog tkiva, što se standardno odvija rotirajućim instrumentima.
Postoje metode odstranjivaja karijesom zahvaćenog tkiva, ručnim instrumentima, koje rezultiraju nepotpunim odstranivanjem istog, te se njihova uspiješnost bazira na procesu remineralizacije zahvaćenog tkiva i promejni uvijeta koji dovode do iste.
Kod Vašeg pitanja, najvažnije je, da dijete nema bolove, te da se ne boji odlaska stomatologu, s kojim se treba redovito družiti.
Nemogu u potpunosti ocijeniti postupke i odluke kolegice, jer to nije primarno područje mojeg djelovanja, i neznam cijeli niz kliničkih parametara, koje ona zna.
Ovakav način liječenja je svakako jedan od standarda diječje stomatologije, koji se danas primjenjuje u situacijama koje to zahtijevaju.

Bubamama

02.04.2024. 22:40

Dragi doktore,
Naravno, dijete je zavolilo stomatologinju i svaka tri mjeseca idemo na preglede kako se ponovno nebi javili veci karijesi. A ova dva popravljena nadam se da ce izdrzati do rasta novih zuba. Hvala vam od srca, ono što me zanimalo ste mi itekako pojasnili.