Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Pranje zubi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Stipe

31.03.2002. 21:56

Cuo sam da je prekomjerno pranje zubi stetno.Mene zanima koliko iznosi taj prekomjerni broj dnevnog pranja zubi? Da li je puno prati zube 4 puta dnevno? Ako da, da li da koristim meksu cetkicu za zube? Neku posebnu zubnu pastu?
Hvala.

Dr.sc. Silvana Jukić

01.04.2002. 20:33

U ničemu ne treba pretjerivati, pa tako, uvjetno rečeno, i u pranju zubi. Pretjerano čestim četkanjem zuba tvrdom četkicom, pogotovo nakon konzumiranja kisele hrane i pića, caklina se može ošteti .

Sam broj pranja nije toliko važan koliko da se pri tome ne koriste pretvrde četkice i zubne paste koje sadrže snažna abrazivna sredstva. Oznaka na četkici bi trebala biti midium ili soft. Pranje zuba svakako treba biti učinkovito, pa treba naći ravnotežu u tvrdoći četkice i snage kojom se ona pritišće da bi se zubne plohe oslobodile naslaga koje uzrokuju karijes i parodontne bolesti a pri tome što manje štetilo caklini.
Također nije dobro prati zube neposredno nakon obroka nekog kiselog voća, salate ili prirodnih sokova koji su dosta kiseli jer oni omekšavaju caklinu. Dodamo li tome tvrdu četkicu... Coca-cola ili druga gazirana pića u sebi sadrže fosfatnu kiselinu pa se i oni ubrajaju u skupinu kiselih pića. Sat do dva treba pričekati, pa potom oprati zube.

Što se tiče zubnih pasti, treba izbjegavati (u slučaju učestalog pranja) one koje se reklamiraju da izbjeljuju zube svojim snažnim abrazivnim djelovanjem.