Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


mliječni zubi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirna

02.04.2002. 15:36

Mojoj curici koja je stara 2 godine su se pojavile žute fleke, tj. koliko sam ja mogla primijetiti oštećenja zubne cakline na jedinici, dvojki i trojki. Ja joj perem zubiće ujutro i naveče, tokom noći ne pije ništa i dajem joj jednu tabletu flora od 0,25 mg naveče. Pošto je nju teško odvesti stomatologu, a u Mostaru ne postoji dječji molim vas da me savjetujete:
da li je opasno što ona proguta kaladont, jer nezna isprati zubiće
da li se ovakvom njegom može zaustaviti napredovanje oštećenja tj. karijesa
šta trebam uraditi, da li postoje neka sredstva za premazivanje, koja nisu štetna za njenu dob. Hvala

Dr.sc. Silvana Jukić

05.04.2002. 17:28

Obzirom na redovitu higijenu i preparate fluora vjerojatno se ne radi o karijesu.

Količina fluora kao sredstva za prevencije karijesa treba biti strogo kontrolirana zbog toga što u većoj količini može prouzročiti obojenje cakline tvz. pjegavu caklinu. Vaše dijete dobiva fluor u obliku tabletica, zatim iz zubne paste (koju guta) te u vodi za piće. Pretpostavljam da točna koncentracija fluora u vodi za piće nije Vam poznata, a ona određuje treba li uopće dodatna fluoridacija.

Znači, oprez sa preparatima fluora, pogotovo što novija istraživanja ukazuju na to da je za prevenciju karijesa puno bolja lokalna primjena (četkanje gelovima koji sadrži aminfluorid) nego li sistemska (tabletice).
Preporučam Vam da prekinete s tabletama fluora a da pređete na četkanje s preparatima fluora jednom tjedno prije spavanja. Nakon takvog četkanja dijete ispljune pjenu a ne ispere usta.

Što se tiče zubne paste dok je dijete malo ne treba biti velika količina na četkicu, pa ako i proguta ne bi trebalo izazvati veliku štetu.

Svakako, preporučam da ipak dijete odvedete barem općem stomatologu, koji bi dijete pregledao i ustanovio radi li se tu o pjegavoj caklini, karijesu ili nekom drugom oštećenju cakline.