Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


resekcija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dario

30.11.2003. 23:18

Sta je to resekcija korjena,kad se ona radi,i da li se radi i na kutnjacima?

Dr.sc. Silvana Jukić

01.12.2003. 22:25

Resekcija korijena je operativni zahvat kod kojeg se odstranjuje vrh korijena. Radi se u slučaju kada endodontsko liječenje nije moguće uspješno provesti zbog postojanja metalnih nadogradnji, puknutih instrumenata, kalcifikacija ili anatomskih nepravilnosti u kanalu. Drugim riječima provodi se kad je nemoguće očistiti i proširit čitav kanal pristupom kroz krunu zuba.
Moram napomenuti da je kod nas česta praksa upućivanja pacijenata na resekciju iako nije pokušano prethodno ispravno liječiti korijenski kanal. Ponekad iako je liječenje rentgenološki ispravno (kanal napunjen do vrha i komapktno), izrazito patogene bakterije ili sitne, nevidljive nepravilnosti u vrhu korijenskog kanalu mogu dovesti do neuspijeha liječenja i postojanja procesa u kosti. I tada je indicirana resekcija vrha korijena.
Resekcija korijana na kutnjacima je više izuzetak nego pravilo. Kod gornjih zubi tu je problem blizine sinusa i dostupnosti operativnog polja. Ako se radi, to je onda je to na bukalnim (obraznim) korijenovima dok korijeni bliže nepcu se rijeđe reseciraju. Kod donjih kutnjaka čest problem je debela kost u području molara kroz koju je teško prodrijeti. Kod donjih kutnjaka se ponekad reseciraju prednji korijenovi donje šestice.