Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


što učiniti??


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanjap

07.06.2010. 00:05

Poštovani,

s 10 godina u nespretnoj dječjoj igri slomila sam jedinice, jednu skoro pola, a drugu sam samo okrhnula. Stomatologica ih je nadogradila i rekla da ćemo s 18 godina, kad se formira čeljust, primijeniti druge metode. Sada mi je 20, a stomatologica mi je preporučila ostavljat situaciju kako je jer tvrdi da je šteta primijenjivat protetiku jer velik dio zuba je zdrav. Ne bi me to ni brinulo, da mi ne smeta estetski izgled jer je preočigledna razlika između nadogradnje i prirodnog zuba, a i nakupljen je kamenac i plak što pridonosi neugodnijem izgledu. Nadogradnja mi je jednom ispala, par godina nakon što je stavljena prvi put, i odonda nije mijenjana. Stomatologica, dakle, tvrdi neka sad imam tako kako je, da budem sretna što se to uopće drži i kad bude to počelo ispadat da ćemo vidjet. Stvarno mi ti zubi predstavljaju problem i daju veliku nesigurnost u životu, i želja mi je normalno živjet i smijat se. Ne vjerujem da se nekim drugim metodama ne može postići
prirodniji i normalniji izgled, a da se ne žrtvuje preostali dio zuba. Razmišljala sam o promjeni stomatologice, potražit neko drugo mišljenje... Koje je vaše mišljenje? Zar zaista nema nikakvog rješenja, zaista moram čekat da mi ta bijeda ispadne, ko zna kada??? Postoje li koje druge metode, i koje? Unaprijed hvala!

Dean Cekić, dr. med. dent.

07.06.2010. 18:10

Poštovana,

Mi kao stomatolozi zapravo služimo da bi popravljali kvalitetu života, proizašlu iz oralnog zdravlja, svojim pacijentima.
Apsolutno mi je jasno da Vam je neprihvatljivo živjeti sa nedekvatnim estetskim rješenjem, pogotovo u Vašoj dobi.
Važno je kada god je to moguće čuvati vaše prirodne zube i prirodno zubno tkivo, ali je puno važniji Vaš sretan i zadovoljan osmijeh bez nesigurnosti.
Ono što Vama treba je ozbiljna estetska stomatološka usluga koja se može napraviti na dva načina.

Prvi pristup je da se oblik i boja zuba rekonstrurira direktno u ustima pomoću odgovarajučih kompozitnih materijala. Na ovaj način se čuva zubno tkivo, ali se ponekad nemože postići zadovoljavajući rezultat.

Ako je prvi pristup neuspiješan, onda se primjenjuje takozavni indirektni pristup prilikom kojeg se zubi djelomično bruse i opskrbljuju takozvanim indirektnim restauracijama, napravljenim od "bez metalne keramike".

Danas stomatologija kao struka može riješiti gotovo svaki problem , jedino pitanje je koliko je rješenje komplicirano.