Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


uklanjanje amalgama


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nino

09.11.2002. 17:17

Poštovanje
Čitao sam o tome da sive plombe mogu imati jako štetan utjecaj na ljudski organizam zbog žive koja je njihov sastavni dio i da je potrebno poduzeti posebne mjere kod njihovog uklanjanja.Isto tako, imao sam se prilike uvjeriti da naši stomatolozi sa time nisu upoznati.Da li je postupak opisan ovdje www.curezone.com/dental/dental_amalgam.asp pretjerivanje? Da li je zaštita u obliku lijevka koji se pričvrsti na zub, dovoljna?
Hvala
Nino

Dr.sc. Silvana Jukić

09.11.2002. 23:58

Živa je element koji se u tragovima nalazi svuda oko nas, u vodi, hrani koju jedemo i zraku te u mnogim industrijskim proizvodima. U ljudskim aktivnostima oko 6% žive se koristi za amlgamske ispune a 94% u industrijske svrhe. U prirodi se živa pojavljuje u tri osnovna oblika: elementarna živa koja je najmanje toksična za ljudski organizam, anorganska živa - nešto otrovnija za ljudski organizama te organska živa koja je najotrovnija. U amalgamskim ispunima nalazi se elementarna živa.
Prilkom ugradnje ili uklanjanja amalgama oslobađa se minimalna količina elementarne žive koja se izlučuje putem bubrega. Dokazano je da više žive ima u kilogramu svježe morske ribe nego što se izluči iz nekoliko svježe postavljenih amalgamskih ispuna. Dakle što se tiče toga, ne bi se trebali bojati da prilikom postavljanja ili uklanjanja amalgamskih ispuna će doći do nekog toksičnog učinka.
No nešto drugo zabrinjava znastvenu i stručnu javnost, a to je ona živa koja se odlaže u okoliš nakon uklanjanja amalgamskih ispuna. To ide čak tako daleko da postoji zabrinutost u svezi žive koja se otpušta nakon kremiranja ukoliko je pokojnik imao puno amalgamskih ispuna. Ta živa otpuštena u okoliš u nekim biološkim organizmima se biokemijskim procesima pretvara u otrovnu organsku živu. Stoga bi stomatološke ordinacije trebale biti oremljene amalgamskim separatorima koji bi odvajali amlalgam iz otpadnih voda te na taj način spriječili zagađivanje okoliša. Moramo priznati da u našoj zemlji je malo ordinacija opremljeno separatorima.