Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


bijele plombe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

antonio

08.11.2002. 23:25

Poštovanje
Zamolio bih vas za savjet.Postoji li bitna razlika između bijelih plombi koje se danas koriste i koje su po vašem mišljenju najkvalitetnije?
Koje plombe koriste npr. u Švedskoj koja je u stomatologiji otišla najdalje?
Hvala unaprijed
Antonio

Dr.sc. Silvana Jukić

09.11.2002. 18:26

Postoje razlike u materijalu koji se koriste ze tzv. bijele plombe, no one su često u nijansama. Puno važniji način tj. tehnika izrade estetskih bijelih ispuna i njihova pravilna indikacija. Česti problem kod bijelih ispuna je njihovo skvrčavanje prilikom stvrdnjavanja što dovodi do pukotine između zuba i samog ispuna. Danas postoji puno načina na koji se nastoji umanjiti značaj skupljanja i pojavnost rubne pukotine: upotrebom posebnih "lijepila", slojevito nanošenje materijala te posebno konstruirana plava svijetla koja stvrdnjavaju materijal... No to je već dio znastvene rasprave.
Danas na tržištu postoji niz materijala i teško je reći koji je najbolji, jer svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Pa tako,neki materijali su više transparenti pa odgovaraju područjima gdje je to potrebno dok nasuprot tome nekad nam treba materijal manje transparencije da bi što vjernije oponašao zubna tkiva. Neki su izvrsni za područje prednjih zubi jer se mogu ispolirati do visokog sjaja dok drugi zbog otpornosti na žvačne sile i trošenje su pogodniji za stražnje zube.
Prema mojim saznanjima u Švedskoj se koriste isti bijeli materijali kao i kod nas. Jedina razlika je u tome da je u Švedskoj potpuno zabranjena uporaba amalgama tzv. tamnih plombi. Općenito, što se tiče stomatoloških materijala, svi oni koji se pojave na svjetskom tržištu istovremeno se mogu nabaviti u Hrvatskoj jer gotovo svi proizvođači dentalnih materijala imaju svoje predstavnike u Hrvatskoj.