Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


umjetni zubi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

malena

28.09.2002. 23:31

Postovani!
Imam 20 god. i moja prica pocinje u ranom djetinstvu kada moji roditelji nisu bili najrevniji u poticanju svoje djece na higijenu zuba.Uz to zubarka mi je rekla da imam izrazitu sklonost karijesu i puno sam jela slatko.Rezultat svega toga bili su,naravno,pokvareni zubi.Imala sam oko 12 god.kada sam pocela shvacati da uz sav strah,moram potraziti pomoc zubara.Bila sam takoreci,svaki dan kod zubara.I nakon bezbroj popravljanja,zubi su mi izgledali jadni;zuti i istroseni,skroz izbruseni.Zubarka mi je savjetovala stavljanje navlaka,sto sam i ucinila na prva 4 zuba.Porculanske su s pojacanjem.Zanima me koliko ce to izdrzati? A i ostali zubi se kvare,pa mislim da cu uskoro morati dati sve umjetne napraviti.To je unistilo moje samopouzdanje!Al velike pomoci mi vise,nazalost,nema.Molila bih Vas da mi preporucite koliko kosta i gdje se nabavljaju kvalitetni umjetni zubi.Zapravo,cijena nije ni vazna,samo da su kvalitetni! Da spasim ovo malo samopouzdanja sto mi je preostalo.Beskrajno Vam se zahvaljujem na odgovoru!

LIJEPA;ALI KREZUBA

Dr. sc. Silvana Jukić, dr. stom.

02.10.2002. 16:34

Svakako treba spriječiti kvarenje preostalih zubiju prvenstveno održavanjem savršene higijene zuba (četkica ne starija od tri mjeseca, zubna svila, preparati fluora...). Zatražite od svog stomatologa neka Vam ispriča, a ako treba i poduči načinu kako pravilno provoditi higijenu usne šupljine. Drugi korak je popravljanje sadašnje situacije što znači ako su požutjeli treba vidjeti razlog te poduzeti mjere da se to ispravi (izbjeljivanje zuba, promjene bijelih plombi...). Nakon popravka karioznih zubi, liječenja ako su potrebna i zamjene loših ispuna treba procijeniti koji su zubi za vađenje i tek nakon kompletne sanacije razmišljati o protetskim nadomjestcima.
Danas se najkvalitetnijim "navlakama" smatraju keramičke ( tzv. porculanske) krunice. Nedavno su se pojavile i bezmetalne keramičke krunice koje estetski gotovo savršeno zamjenjuju prirodne zube. Takve krunice, nažalost imaju određenu indikaciju i ne mogu se postaviti u svakoj situaciji. Tu su i implantati koji mogu nadomjestiti nedostatak pojedinačnog zuba ili služiti kao nosač mosta ili proteze. Napominjem da je za dugotrajnost protetskih nadomjestaka također potrebna izvanredna higijena usne šupljine.
Moj savjet je da bez obzira koliko danas postoje dosta dobra protetska rješenja da ipak pokušate napraviti što više kako bi izbjegli protetiku a konzervativnim postupcima (prethodno opisanim) situaciju dovesti do zadovoljavajuće.