Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.11.2014. 15:45

Benziol-peroksid može izazvati iritaciju, zato ga se ostavlja najduže petnaestak minuta. Vjerojatno se to dogodilo i kod Vas. Možda bi trebalo promijeniti terapiju.

Tola11

19.12.2014. 10:15

Poštovani,
imam 25 godina i problem s aknama na leđima, do sada nisam imala takvih problema, eventualno mi se koji prištić pojavio, ništa strašno. Do toga je došlo (po mojoj slobodnoj procjeni) kad sam bila kod fizioterapeuta na razbijanju miogeloza, te je nakon nekog tretmana korištena neka mast protiv bolova i sutra su izbili suhi sitni (oko nevidljivi, ali na dodir osjetljivi) prištevi, te se nakon mjesec dana sve pretvorilo u upaljene akne koje se proširuju iz dana u dana. Svog doktora nemam ovdje, nego u rodnom gradu u koji ne idem još par dana, a u studentskoj (studentica sam) ambulanti mi nisu ništa mogli pomoć, te me poslali da se snađem, odem na neku hitnu. Jel mi potreban antibiotik za to? Estetski je jako ružno, ponekad bolno i svrbi. Gdje mi je najbolje otići po tom pitanju, u Zagrebu?
Unaprijed Hvala na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

19.12.2014. 13:50

Za Tola11: vjerojatno antibiotik nije potreban. Trebate pregled dermatologa da se vidi o čemu je točno riječ.

korisnickoime121

26.12.2014. 13:05

Poštovani doktore!

Imam 18 godina. Akne nisam nikad imala ( samo mitesere koje sam rješavala klindamicinom i potkožne) sve do 6.mjeseca. Od 3.mjeseca počela sam piti čaj od koprive 3 puta dnevno za koji sam čula da pomaže izbijanju prištića na površinu, pa da se lakše dalje tretiraju (da se riješim ovih potkožnih)Prištiće sam često istiskivala, čim sam vidla malu bubuljicu ili miteser. Čaj sam prestala uzimati početkom 5.mjeseca. Čaj je pomogao tako da su prištići zaista izlazili na površinu, i to većinom na desnu stranu obraza, ali nisu bili zreli već samo "nadignute crvene površine". Nije me boljelo, pa pretpostavljam da nisu bili upalni. Smatram da je čaj pokrenuo cijelu priču jer nikad prije nisam imala tolike akne. U 7.mjesecu sam posjetila dermatologicu i kao terapiju mi je dala sona kremu. Koristila sam ju mjesec-dva, ali nije se pokazala učinkovita, bila mi je preagresivna, lice mi se jako ljuštilo i peklo. Zajedno s njom koristila sam effaclar duo plus kremu. Nakon te terapije dobila sam doksiciklin 100 mg jednom dnevno koje sam koristila 3 mjeseca, zajedno sa dercom clear gelom kojim operem lice navečer, i namažem kremom effaclar duo plus. Krajem 8.mjeseca i u 9.mjesecu akne su mi jako izbile na lice, baš jako, bilo je prepuno akna, i polako su prolazile. Dermatologica mi je odmah u početku preporučila posjet ginekologici koja mi je dijagnosticirala ciste na jajnicima, pa mi je preporučena terapija diane 35, za koju sam se odlučila tek prije 2 mjeseca. Također, već mjesec i pol ujutro stavljam skinoren kremu ujutro, doksiciklin više ne pijem, ali terapiju dercomom clear i effaclarom još koristim. Na zadnjem pregledu preporučen mi je duac gel kao zamjena za dercom clear, i počet ću ga koristiti nakon što potrošim sav dercom. Moja pitanja su:
1. koliko dugo moram koristiti diane 35 (nemam nuspojava) da bi se problem s aknama potpuno riješio i kako se one ne bi vratil? ili bi, nakon što završim s diane, trebala prijeći na neke blaže kontracepcijske jer sam čula da se curama/ženama po prestanku uzimanja diane 35 vrate akne?
2. kako da se riješim ožiljaka na licu? koristim skinoren kremu, ali mislim da ona ne pomaže kako bi trebala, tj. ti se ožiljci jako vide, kako su akne bile kroz cijele obraze, pa su mi oba obraza puna ožiljaka i većih pora? nisam nikad išla na neki kozmetički tretman (ako treba, možete mi preporučiti neki dobar u zagrebu ili u zagorju jer mi je dermatologica preporučila i to kad nestanu upalne akne, meni su prestale, ali me je strah da ne bude lice od toga još gore)
3. je li moguće da nemam nikakvih nuspojava diane 35, osim što sam imala intermenstrualno krvarenje tijekom prvog ciklusa uzimanja tableta, u drugom više ne, i grudi su mi bile napete kroz cijelo vrijeme 1.ciklusa. (Trenutno imam pauzu od 7 dana nakon 2.ciklusa). Znači li to da diane ne djeluju kako treba (s obzirom da nemam baš nekih nuspojava), a i smatram da diane nisu bile presudne u rješavanju akni jer su mi se većinom povukle korištenjem dercoma tijekom prvih mjesec-dva, a akne koje su ostale se sporo povlače.
4. kakvo je Vaše mišljenje o korištenju zelene gline za čišćenje lica.?kupila sam ju već prije par mjeseca, ali nisam željela koristiti kako koristim ove kreme i gelove, pa da ne bi utjecalo jedno na drugo. mogu li to početi koristiti s prestankom korištenja ovih terapija?
5. kakav tretman lica mi preporučujete nakon što se riješim u potpunoj potpunosti akna? i što mislite o šminkanju za kožu sklonu aknama?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.12.2014. 00:20

Načelno, mislim da je kod Vas sve učinjeno kako treba i da je dermatološka i ginekološka terapija ok. Ono što morate znati da se akne liječe dugotrajno.
1. Diane 35 morate koristiti onoliko koliko Vam kaže ginekolog. O promjeni kontracepcijskih tableta također odlučuje ginekolog.
2. Ožiljci se ne mogu "riješiti", već samo ublažiti. Taj dio dolazi na red, kada se definitvno akne smire, sada ne.
3. Moguće je da nemate nikakvih nuspojava od Diane 35.
4. Ne bih preporučio zelenu glinu.
5. Ne znam na kakav tretman lica mislite. Šminkanja je uvijek bolje što manje.

ivannna1992

01.01.2015. 17:35


Poštovani doktore,
zavrsila sam terapiju doksiciklinom prije otprilike 2 mjeseca (koristila sam ga 25 dana) te mi je dermatolog na sljedeca 2 pregleda rekao da je sve dobro i da dodem za 2-3 mjeseca na zadnji pregled. nastavila sam terpaiju samo s dercome clearom i klindamicinom no meni je koza i dalje nečista, s prosirenim porama i masna. istina je da se sve malo smirilo i dok sam pila doksiciklin nije bilo upala te mi je dercome jako puno pomogao, ali tesko mi je povjerovati da je to to. upale su se polako ponovno pocele pojavljivati. ne znam jel zbog Bozicne prehrane ili zbog prestanka djelovanja doksiciklina. hoce li sama terapija dercomom i klindamicinom biti dovoljna ili se ciklusi s antibiotikom trebaju ponavljati?
unaprijed zahvaljujem na odgovoru
lijep pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.01.2015. 10:55

Ne znam hoce li terapija klindamicinim i benzoil peroksidom biti dovoljna (Dercome), ali doksiciklin se obično koristi duže (6-12 tjedana). Ciklusi se mogu i ponavljati.

30.01.2015. 22:25

Postovani,

sa aknama se borim od perioda puberteta. Dermatologica me uputila na ginekoloski ultrazvuk, gdje su mi ustanovljeni mikrocisticni jajnici. Pokusali smo lokalno da lijecimo, jer su bila vidljiva poboljsanja. Jucer mi je savjetovala Vybramicin, 7x2, zatim 7x1, te na svaki drugi dan po jednu tabletu. S obzirom da sam imala nezasticen polni odnos, gdje nije doslo do ejakulacije, zanima me da li je opasno da uzimam terapiju u slucaju trudnoce? Molim Vas za odgovor.

Hvala unaprijed.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.02.2015. 18:20

Tetraciklinski antibiotici se ne smiju uzimati za vrijeme trudnoće. Iako, mislim da je šansa da ste trudni minimalna. Posavjetujete se i s ginekologom.

Dreamlover

09.02.2015. 09:35

Postovani, imam 22 godine i s aknama se borim 2 godine. Naime, tijekom puberteta nisam imala većih problema s licem osim mitesera. U zadnje dvije godine pojavile su mi se akne na području obraza, točnije onaj potez od gornje strane usana do jagodicnih kostiju. Te akne nisu bolne, ali ih se nikako ne mogu rjesiti. Doktor opće prakse prepisao mi je klindamicin 2x dnevno (ujutro i navecer) i Sona gel (navecer samo). Na pocetku mi se činilo da terapija djeluje i da su se akne djelomicno povukle, no u jednom trenutku je prestalo djelovanje. Sad mi je opet prepisao klindamicin bez Sona gela, ali sve sto zasad primjećujem je to da mi jako isusuje kozu. Svakako planiram nakon ove terapije posjetiti dermatologa, no do tada me zanima vase misljenje. Predlazete li neke kreme kojima mogu mazati lice kako mi ga klindamicin ne bi tako isusio? I cini li vam se ova terapija u redu i koje je vase misljenje? Također imam i mnogo oziljaka od akni (u principu su to neke smede-crvene mrljice), pa mozete li mi reci postoji li u ljekarnama neki preparat koji barem malo suzbija vidljivost tih mrljica? Unaprijed hvala na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.02.2015. 00:55

Terapija koja Vam je propisana je u ok za blaže do srednje teške akne. Ako ne pomogne dovoljno, treba uključiti antibiotike na usta (tetracikline). Protiv isušivanja koristite neku hidratantnu kremu.

marin777

15.02.2015. 21:45

Pozdrav, imam 20 godina i ne mogu se nikako rijesit oziljaka koji su nastali od pristica. Pristici su mi se pojavili sa 15 godina i koristio sam razne preparate kako bi ih se rjesio. Pristici su mi nestali prije godinu dana i lice mi je ravno ali je sad ostalo crvenilo tj.oziljci pa ako bi me mogli savjetovat cime da to najlakse ocitim.
Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

16.02.2015. 12:10

Ovakvi ožiljci se mogu ublažiti, ali ne i u potpunosti ukloniti. Dolaze u obzir razne metode (kemijski peelinzi, laserski tretmani itd.), ali koji bi tretman bio najbolji određuje dermatolog.

kimuska

24.02.2015. 22:50

Poštovani,

javio sam se na forum čuti Vaše mišljenje u devetom mjesecu 2013. Da ne dužim i da ne pišem opet o problemu, uglavnom, Vaš zaključak je bio da je riječ o postupalnim pigmentacijama i predložili ste mi sona gel/kremu. To mi je i dermatolog predložio kada sam ga posjetio nedugo nakon konverzacije sa Vama, al mogu reći da se stanje u ovih godinu i pol nije popravilo niti malo. Ne mogu sada sto posto tvrdit, ali čini mi se da se možda čak malo i pogoršalo. U smislu crvenila. Imate li kakav savjet?

kimuska

24.02.2015. 23:20

samo još da napomenem da tu i tamo stavim bio clin acnelia kremu kad mi lice bude suho/perutavo.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.02.2015. 10:10

Najbolje bi bilo da se ponovo javite dermatologu koji će pokušati na temelju trenutnog stanja propisati neku terapiju.

kimuska

25.02.2015. 18:15

Bio prije desetak dana. Rekla mi je da nastavim s istom terapijom. Nemate nikakav prijedlog?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.02.2015. 00:25

Napamet (preko računala) ne.

kimuska

02.03.2015. 21:35

A kada i kako mogu doći?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

03.03.2015. 15:35

Kod dermatologa na Klinci za dermatovenerologiju na Šalati se možete naručiti mailom, telefaksom, osobno ili putem e-uputnice preko Vašeg liječnika.

Nazad
1 ... 9 10 11 12 13 14 ... 19
Naprijed