Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.10.2012. 17:25

Mislim da će Logest pomoći, ali bi bilo dobro da što prije odete do dermatologa da Vam prepiše i dermatološku terapiju. Ciste na jajnicima mogu biti (barem dijelom) uzrok Vaših tegoba.

green_lady

01.11.2012. 11:35

Poštovani,
od svoga dermatologa dobila sam dercome clea suspenziju za lice,
zanima me smijem li uz nju istovremeno koristiti i dercome kremu s aha kiselinama
za otklanjanje ožiljaka i flekica s lica?
Lijep pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.11.2012. 11:35

Možete.

smokica

13.11.2012. 12:25

postovani,
imam 25 godina i od puberteta imam problem s aknama, ali nikad toliko koliko imam sada otkad sam pocela piti yaz kontracepcijske pilule. naime, yaz sam pocela piti prvenstveno po preporuci ginekologa kako bih rijesila pitanje akni buduci da mi nikakvi dermatoloski preparati nisu pomagali, a i ciscenja lica su kod njih uzrokovala jos vecu pojavu novih akni. medjutim nakon sto sam pocela piti yaz za koji mi je ginekologica rekla da ce rijesiti problem meni je jedina nuspojava bila jos vise upalnih akni na podrucju brade, celjusti i vrata, a k tome jos uzasno bolinih na dodir te lice jako svrbi. sada sam na 3. kutiji i nikakvog pomaka jos ne vidim. cak razmisljam da prekinem s yazom jer mi je lice sve gore i gore. vec sam pomalo ocajna, trebam li prestati piti ili trebam jos neko vrijeme cekati. znaci li to da mi yaz jednostavno ne odgovara? isto tako, izvadila sam sve moguće nalaze krvi, jetrenih probi, ultrazvuk jajnika. spolnih hormona i svi su mi nalazi u redu. i pocela sam koristiti effaclar gel za umivanje, effaclar duo kremu i klindamicin losion za upale, ali apsolutno nikakvog pomaka ne vidim. ispricavam se na poduzoj poruci i nadam se da cete imati neko rjesenje za mene.
unaprijed hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.11.2012. 16:20

Pričekajte da uzmete 2-3 ciklusa Logesta. Ako se stanje onda ne poboljša, otiđite kod dermatologa.

ivana2006

17.11.2012. 13:55

Poštovani,

na pregledu kod dermatologa dobila sam kao terapiju Dercome clear i Oronazol kremu + doksiciklin. Čitajući malo ovaj forum, vidjela sam da se oronazol krema prepisuje za one koje imaju seboroični dermatits (meni doktorica nije rekla da to imam, a i sama mislim i vidim na sebi da to nije to po pročitanim simptomima koje ta bolest prati). No, svejedno, počela sam koristiti i jedno i drugo; prvo lice umijem sa dercom clearom pa stavim oronazol. No primjetila sam da mi je počelo izbijati crvenilo od njega popraćeno svrbežom. Mislite li da ga trebam prestati koristiti iako mi je doktorica to prepisala?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.11.2012. 22:40

Ako imate akne, Oronazol nema smisla. Ako imate i seboroički dermatitis, ima smisla. Ako Vas iritira, nemojte ga koristiti.

LindaS22

12.01.2013. 14:05

Postovani,
imala sam strasnih problema sa aknama, nisu to bile neke velike, ali kao sitni osip i puno ih je bilo, pogotovo na celu, kreme mi nisu pomagale, korsitila sam roaccutane, on mi je pomogao dosta, medjutim cim sam ga prestala piti sve se isto vratilo, pomagali su mi i antibiotici, takodje i differin krema, ali sve kratkorocno. Zadnju godinu dana pijem Diane i one su mi puno pomogle, medjutim u zadnje vrijeme mi se ponovo javljaju akne, ne onako kakve su bile, ali meni je i ovo strasno, pa je li moguce da mi se tijelo zasitilo Diana i da bi trebala napraviti neku pauzu? Dermatolog mi je preporucio da predjem na yaz neko vrijeme, da vidim kako ce mi on djelovati, pa mozda da se nakon par mj opet vratim na diane?
Hvala na vasem odgovoru

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.01.2013. 12:30

Mislim da za početak postupite po savjetu dermatologa. Uz to, bilo bi dobro da opet koristitie i neku lokalnu terapiji (Skinoren, Differin ili Dercome clear,), a u slučaju jačeg pogoršanja i antibiotike na usta. Kod akni treba povremeno mijenjati i rotirati terapiju.

mateja1608

16.01.2013. 15:10

Poštovani!
Imam 20. godina.
Za vrijeme puberteta nisam imala problema s aknama,tu i tamo koji prištić u pms-u.
Pila sam Qlairu godinu i 4.mjeseca zbog neredovitih menstruacija i nakon prestanka sam počela u početku dobivat potkožne bolne akne koje sam liječila triacnealom od Avene.Sada nakon Qlaire imam uredan ciklus.S vremenom se situacija smirila ali sad imam komedone koji se povremeno upale,najčešće za vrijeme pms-a.
Bila sam kod dermatologice i ona mi je prepisala srs losion,sona kremu i dercome clear.Dercome clear ne koristim jer mi je preagresivan za moju kožu.Inače mi je koža dosta suha od kombinacije srs losiona i sona kreme pa koristim samo hidratantnu kremu preko dana.Od srs losiona i sona kreme nisam vidjela nekih većih pomaka,a koristim ih mjesec dana.Zanima me dali postoji kakva oralna terapija koja bi mi mogla srediti situaciju?Što preporučate za flekice od akni?
Hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.01.2013. 11:10

Terapija koju Vam je propisala dermatologica mi izgleda primjerena. Ipak, ako nije bolje dolazi u obzir terapija tetraciklinima (npr. Doksiciklin kapsule od 100 mg 1x1 dnevno kroz 4-8 tjedana). Glede hiperpigmentacija od akni, osim dolaze u obzir lokalni retinoidi (gore navedena Sona krema), zatim kemijski peelinzi s AHA kiselinama.

tratinčica07

24.01.2013. 11:20

Poštovani,

možete li mi preporučiti dermatologa na području Splita?

Unaprijed hvala!

Lijep pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.01.2013. 11:30

Npr. Lucija Rogošić.

Lorelaj

25.01.2013. 10:50

Postovani, pijem Diane malo vise od godinu, i vec prvi mjesec su mi pomogle za lice, iscistilo se potpuno, i tako bila je super situacija, sve do unazad 3/4 mjeseca, kad su se ponovo akne pocele pojavljivati, ne pokoja nego bude ih poprilicno dosta, smirila bi se situacija par dana, pa bi onda ponovo nove iskocile i tako sve u krug. Jos da napomenem da su mi ta zadnja 3,4 mjeseca bila stresna zbog ispita, ali opet bilo je istog stresa i prije, pa mi se nisu javljale. Zanima me da li je to normalna pojava i da li ce mi se smiriti ovo sve ili je mozda potrebna neka druga terapija? Hvala na Vasem odgovoru

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.01.2013. 12:10

Najvjerojatnije će Vam (ipak) trebati još neka terapija. Bilo bi dobro da se javite dermatologu da Vam propiše terapiju koja će odgovarati trenutnom stanju vašeg lica.

Lorelaj

25.01.2013. 14:55

Hvala na odgovoru. Jos me samo zanima da li postoji izotretinoin u obliku gela za lice u hrvatskoj?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.01.2013. 11:30

Ne. Ali imate adapalen, retinoid novije generacije (Sona gel i krema).

NoNo

27.01.2013. 19:20

Postovani, imam 15 godina i sa aknama se mucim vec 4 godine. Isprva to nije bilo nista ozbiljnije ali sada prelazi granice. Majveci problem su zapravo leda mmakar ni lice nije u dobroj situaciji. Naime, na ledima to vec prelazi u velike gnojne cireve, ostaju mi oziljci poput plavih modrica, podlijeva mi se krv.. pokusala sam sa raznim preparatima ali nista nije butno pomoglo. ostale su mi jedino tablete. Zanima me sto vi mislte o svemu tome? koji su moguci uzroci? Da li sto treba promijeniti? koliko su stene tablete, cula sam da se jabljaju gadne nuspojave?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.01.2013. 10:45

Ne znam o kojim tabletama govorite, ali s obzirom na opis promjena bila bi potrebna dermatološka terapija. Vjerojatno za početak tetraciklinima (antibioticima na usta) uz adekvatnu lokalnu terapiju.

Dannaxx

28.01.2013. 15:45

Poštovani da li su se kapsule sensilab cerin pokazale djelotvornim u liječenju akni?