Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.01.2013. 14:55

Ne.

Nina900

04.02.2013. 23:00

Poštovani,
Imam 16 godina i zadnje 3 godine imam problema s aknama na obrazima. Najprije je počelo na području čela i malo na obrazima. Čelo se očistilo čim sam počela koristiti effaclar gel, ali nakon par mjeseci na obrazima mi se počelo pojavljivati sve više akni, pogotovo potkožnih, koje budu dosta upaljene i crvene. Dermatolog mi je preporučio da nastavim sa effaclar gelom, uz koji koristim skinoren kremu i losion po receptu, koje nanosim ujutro i navečer. Te preparate koristim od 10. mjeseca, no stanje se ne popravlja i stalno se javljaju nove akne, također mi se koža na obrazima dosta počela ljuštiti. Trebam li nastaviti s takvim tretmanom i što smijem koristiti da spriječim ljuštenje?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

05.02.2013. 10:30

Ako nema pomaka, možda bi trebalo promijeniti lokalnu terapiju (možda benzoil peroksid) i razmisliti o dodavanju antibiotika (tetraciklina) na usta. Ljuštenje Vas ne treba brinuti, ono je vjerojatno posljedica terapije koje uzimate (i jedan od učinaka koji se želi postići).

tratinčica07

06.02.2013. 18:25

Poštovani,

možete li mi nešto više reći o duac acne gelu? Čitajući po netu vidim da je jako dobar u borbi protiv akni, međutim gdje god pitam u ljekarnama toga proizvoda nemaju?

Ukoliko ga ipak nabavim da li se može koristit, ukoliko se piju biljne tablete protiv akni, i ako bi mi još mogli samo reći vaše mišljenje o biljnim tabletama za akne?

Unaprijed hvala!

lp

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.02.2013. 23:45

Najbolje bi bilo da uz Logest uzimate i neku terapiju propisanu od dermatologa. Jajnici mogu biti uzrok Vaših tegoba, solarij ne.

sand

14.02.2013. 14:50

Koliko je srebrna voda efikasna u lecenju akni?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.02.2013. 16:35

Nije efikasna.

Josipvkvk

07.03.2013. 22:55

Poštovani,
imam 21 godinu i zadnje tri godine imam problema s aknama. probao sam jako puno lijekova što su mi dermatolozi propisali al nije bilo uspješno. Skinoren, Sona gel, Dercome, Avenovi i Effaclarovi proizvodi, Sudocrema. Pio sam i tablete Sumamed, Doksiciklin pa i Roaccutane tablete. Nakon Roaccutana stanje se poboljšalo, al crvenilo i ožiljci su i dalje ostali. Sad mi se stanje opet pokvarilo. zanima me postoji li način da se ikako riješim tog crvenila na licu i novih prištića.? pokušavam se što zdravije hraniti pa me zanima utjeće li prehrana na akne. hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

08.03.2013. 10:15

Vi ste u liječenju probali sve gotovo sve mogućnosti. Vjerojatno bi Vam sada opet trebala terapija antibioticima na usta ili Roaccutanom (on se koristi prosječno po 6-8 mjeseci, a ciklusi se mogu ponavljati). Hrana može imati manji utjecaj na akne, ali on nije presudan. U svakom slučaju, nije loše izbjegavati masnu hranu (fast food, čips), previše ugljikohidrata (slatko) itd.

Martina1994

09.03.2013. 21:35

Poštovani,
18 mi je godina, a pobleme s aknama imam od 13. godine. U početku su to bili nešto manji prištići na području čela i nosa, a prije 2-3 godine su se počele pojavljivati velike potkožne akne na području čeljusti i leđa. Akne nisu bolne, ni toliko vidljive, ali se osjete na dodir i često me svrbe. Redovito sam išla kod kozmetičarke na čišćenje lica. Koristila je neke kiseline koje bi prouzrokovale bolno peckanje, te bi iz akni izlazio crveni gnojni sekret. Nakon toga bi mi lice bilo dobro par dana, pa bi se opet pogoršalo. Također po obrazima i leđima imam ožiljke (kao neki modri podljevi ). Kozmetičarka mi je preporučila da se posavjetujem s ginekologom (pretpostavljala je da bi uzrok mogli biti policistični jajnici). Ultrazvučno sam snimala jajnike i vadila hormonalne testove, ali sve je bilo u redu. Koristila sam Vichy kremu, gel za umivanje i tonik ( po preporuci kozmetičarke), ali stanje je još uvijek isto. Naručila sam se na pregled kod dermatologa, ali svejedno bih Vas zamolila da me posavjetujete kako riješiti problem s aknama i ožiljcima.
Hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.03.2013. 11:50

Ono što ste do sada pokušavali nije bilo dovoljno. Kod vas će trebati kombinacije lokalne dermatološke terapije, ali i antibiotici na usta (tetraciklini ili azitromicin). Rješavanje ožiljaka dolazi u obzir tek kada se akne u potpunosti smire.

kremenko225

15.03.2013. 18:00

Postovani
Imam 22 godine i od puberteta imam problema sa aknama.Koristim od kolekcije Normaderm kremu i gel.Stanje mi znatno popravilo, i akne su skoro nestale.Sada mi se pojavi po neka akna ali imam problema sa crvenilom.Interesuje me da li je previse agresivna ova kozmetika za trenutni stadijum akni, ili bi najbolje bilo da posjetim ponovo dermatologa pa da se konsultujem.Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.03.2013. 20:35

Mislim da Normaderm linija nije preagresivna za Vas i da je i dalje možete koristiti. Ako vam je stanje relativno dobro za sada ne morate kod dermatologa.

ana2707

19.03.2013. 09:55

poštovani, imam 33 godine i još uvijek se borim s aknama. stanje moje kože varira ovisno o više faktora (stres, ispavanost, prehrana..). ono što sam primjetila da imam izražajnije PMS - ove pa tako i problema s kožom svaki drugi ciklus. također sam primjetila da mi se svake godine u proljeće i jesen pogorša stanje. tako mi je i sada. nakoži imam 3 -4 veća upalna procesa i pokoji manji. isprobala sam više manje sve preparate(kreme i losione) na tržištu za problematičnu kožu. preparati pomognu do kratkoročno, nakon tjedan - dva više ne djeluju.
razmišljala sam o biljnim tabletama Fitoderim ili Blemis Guard.
1. kako su ti preparati skupi prije nego uložim novac zanima me Vaše mišljenje. Mislite li da bi mi mogli pomoći i koji od ta dva bi radije preporučili?
2.također sam čula za Zoe Evolution liniju za obnovu i liječenje kože sa slinom puža. ima li tu istine ili je to samo marketinški trik?
još samo jedno pitanje:
3.koliko ima logike u tome da Zepterova Bioptron lampa liječi akne? ta lampa košta nekoliko tisuća kuna..davati novac za tako nešto veliki je rizik

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

19.03.2013. 13:05

Nije rijetko da i u vašim godina postoje problemi s aknama i to osobito one povezane s PMS-om. Za sve terapije (pod brojem 1,2 i 3.) vrijedi: vjerojatno neće štetiti, ali vjerojatno neće niti pomoći.

maren

26.03.2013. 00:20

Poštovani,

Može li se protiv širenja akni koristiti ulje čajevca (teebaumoil)? Nanositi se samo na pojedinu aknu??

Unaprijed hvala na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.03.2013. 09:10

Može, ali nisam siguran hoće li pomoći.

matea2

06.04.2013. 14:40

Postovani doktore,

imam 21 godinu i problem s aknama na licu ( brada i celo) , ledjima i dekolteu. Po ledjima i dekolteu su to male crvene akne. Dermatologica mi je najprije propisala Mynociklin koji sam uzimala 3 mjeseca, medjutim, nije pomogao pa smo presli na isotrex gel koji mazem navecer na podrucje dekoltea i tocno na aknu na lice te sulfate u obliku kuglica koje topim ispod jezika 1h nakon jela. Naime, ja i s isotrex gelom ne vidim neko bitnije poboljsanje. Koji bi vas prijedlog bio za lijecenje osim roaccutana? I smije li se tijekom koristenja isotrex gela posjecivati solarij?

Unaprijed zahvaljujem.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.04.2013. 21:15

Bilo bi dobro da odete kod dermatologa, jer je uz Logest potrebna i dermatološka terapija prema konkretnom stanju vašeg lica.

matea2

07.04.2013. 15:55

Postovani doktore,

Ne znam jeste li pogriješili u odgovoru, ali ja ne uzimam Logest happy