Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.04.2013. 17:55

Za vrijeme korištenja Isotrex gela ne smijete ići u solarij. Osim Roaccutana, može se pokušati s nekim drugim tetraciklinima (npr. doksiciklinom) ili s nekon drugom lokalnom terapijom (lokalno klindamicinskim ili eritromicinskim losionom, benzoil peroksidom-Dercome clear gel; azelaičnom kiseilinom-Skinoren krema itd).

10.04.2013. 09:55

Postovani doktore

Imam 21 godinu, i sa aknama imam problema od 16-te godine. Lijecim akne vec duzi period, bilo je tu mnogo oscilacija. Koristio sam, tako da kazem, sve i svasta. Na pocetku mi je terapija bila: Retin a krema + Roaccutane tablete, i ponekad benzoil peroksid i redovno ciscenje lica kod kozmeticara. Nakon nekoliko mjeseci sam imao jako dobro lice, medjutim kad sam prestao sa Roaccutan-om, stvari su pocele pogorsavati. Tako da su se vratile akne, naravno ne u istoj mjeri kao sto je bilo, ali su se ipak vratile, pa s toga sam prestao sa svim, jer nisam znao tacno sta da radim. Nekoliko mjeseci kasnije sam se obratio drugom dermatologu, terapija mi je bila : doksiciklin tablete i benzoli peroksid, i to mi je jako dobro pomoglo, medjutim, bilo je kratkotrajno, tacnije cim sam presto sa doksiciklinom, akne su se vratile. Da, koristio sam i neku kremu Airol, nije ni ona bas pomogla. Sad trenutno cistim lice nekako na svoju "ruku" , jer stvarno ne znam sta da radim, uzimam tablete cinka, a navece cistim lice jabucnim ocatom (razblazen vodom naravno) , to radim, jer sam dobio par " nestrucnih savjeta" i lice mi je trenutno cas ovako cas onako, al je opet bolje, nego kad nisam nikako cistio. U poziciji sam trenutno da ne znam koji sljedeci korak da uradim, svaki vas savjet bi mi jako dobro dosao. Da li da se opet obratim nekom dermatologu sad ili da mi vi dadnete neki strucniji savjet, bio bih jako zahvalan.
Unaprijed Hvala i srdacan pozdrav !

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.04.2013. 13:50

Bilo bi dobro da se javite dermatologu na kontrolu. U svakom slučaju, uz ovo što koristite, možda bi opet trebali tetraciklini ili izotretinoin (Roaccutane).

11.04.2013. 10:10

Hvala vam na brzom odgovoru i na savjetima, zamolio bih vas samo da mi kazete, koliko dugo traje terapija sa tetraciklinom, mislim vremenski?
Unaprijed hvala!

ana2707

11.04.2013. 10:40

Poštovani,
pročitala sam da alfa lipoična kiselina djeluje na balans hormona i pomaže u liječenju akni.
obzirom da se može kupiti bez recepta (dodatak prehran)i, zanima me vaše mišljenje i eventualna iskustva o djelotvornosti. Imam 33 godine.
hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.04.2013. 12:10

Za FloRen: Terapija traje 4-8 tjedana.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.04.2013. 12:10

Za ana2707: Osobno nemam iskustva s tim preparatom, ali mislim da ne može štetiti, a možda može i pomoći.

aaaalenaa

12.04.2013. 21:20

Koliko je stetan losion sa klindamicinom za akne?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.04.2013. 11:45

Nije štetan.

istina

23.04.2013. 09:35

Dobar dan,

imam 24 godine i još od puberteta neprestanu borbu s aknama. Bila sam na Yasmine kontracepciji ali kada sam ih prestala uzimati, sve se vratilo.
Akne neprestano izbijaju, potkožne su, crvene i jako bolne. Vadila sam hormone štitnjače koji su u redu, pregled kod ginekolga ukazuje da je sve
u redu i da nemam policistične jajnike, iako cikluse nisam imala posljednjih nekoliko mjeseci.
Skoro mjesec dana sam na terapiji 1x doksiciklin, ujutro Differin krema, navečer Sona gel, ponekad premažem lice s Klinadmicinom ali od svega toga
mi je koža poprilično suha i izmučena (molim Vas preporuku za hidratantnu kremu koja neće pogoršati situaciju?). Do sada se akne nisu ni malo povukle i stanje je jednako kao i prije terapije.

Razmišljam o Roaccutanu ali nisam sigurna koliko ga je dobro uzimati preko ljeta kada je sunce jako (da li to treba uzimati u obzir?) i da li uzimanje tog lijeka utječe na opadanje i suhoću kose? Ili ako imate neki drugi savjet, bila bih zahvalna.

Lijep pozdrav


Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

23.04.2013. 13:20

Prvenstveno treba regulirati menstruacijski ciklus. Dakle, vjerojatno bi Vam ponovo trebala hormonska kontracepcija. Ona je i uvjet za uzimanje Roaccutana. Sunce treba uzeti u obzir i ljeto vjerojatno nije najbolje vrijeme za uvođenje Roaccutana. Opadanja i suhoća kose je moguća kod tog lijeka.

matea2

23.04.2013. 19:35

Poštovani doktore,

Na novoj kontroli kod dermatologice, prepisala mi je doxycyclin genericon antibiotike 1x1 za 20 dana, skinoren kremu kao za ujutro i noćnu kremu koja sadrži refobacin 15,00; travofen cr. 30,00; ultrasicc ad 60,00. Po vašem mišljenju, da kremu skinoren stavljam na područje cijelog lica ili samo na zarazeno područje? Nakon nekog vremena nakon nje može li se nanijeti neka druga hidratanta krema kao podloga za make up?
Dermatologica je također spomenula da bi se nakon doxycyclina vrlo moguće mogle vratiti akne. Kakvih Vi iskustava imate s tim?

Unaprijed Vam zahvaljujem.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.04.2013. 10:45

Mislim da je terapija doksiciklinom ok, ali bi trebala trajati duže (6-8 tjedana). I ostala terapija mi se čini ok, a Skinoren mažite samo na zahvaćeno područje. Nakon toga može hidratantna krema.

Fido90

24.04.2013. 20:20

Poštovani doktore,

trenutno imam 23. godine, a borim se sa aknama na licu i leđima od svoje 15. godine.
Prošao sam sve moguće losione i kreme koje doktor opće prakse i dermatolog mogu prepisati.
Nakon što sam shvatio kako od lokalne terapije definitivno nema pomoći odlučio sam se na terapiju antibioticima (naravno sve uz kontrolu dermatologa).

Prvo sam odradio heliobakter pylori test koji je bio negativan.
Nakon toga sam mjesec dana uzimao minociklin kapsule koje su vrlo brzo i efektivno djelovale na leđa i lice , stvarno sam se bio očistio.
Samo tjedan dana nakon upotrebe lijeka akne su se naglo počele vračati.
Idući korak dogovoren sa dermatologom je krenuti sa terapijom Roaccutane-a što sam i uradio.
Pio sam prvi mjesec 20 mg svaki dan (2x10mg ujutro), idućih 7 mj. sam pio 10 mg jer je dermatolog tvrdio kako su mi mrvicu povišene vrijednosti na pretragama.
Iskreno, ja sam se vrlo dobro osjećao i sa lakoćom podnosio lijek koji sam pio sve zajedno 8 mj.
Imam 1,85 i 85kg pa mi se nekako da doza činila premala ( pročitao sam na uputi lijeka da se jedino većom dozom mogu trajno ukloniti akne).
Lice i leđa su mi se kompletno očistili i nije bilo ni traga aknama.

Ove godine u 2.mj sam završio sa terapijom, sada je već kraj 4. mj i akne su se malo po malo počele vraćati , ali samo na licu.

Možete li mi dati savjet što mi je iduće činiti jer imam osjećaj da će se malo po malo sve opet vratiti ?

Ukoliko bi morao ponoviti terapiju roaccutanom, koliko vremenski mora proći od prošle terapije ?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.04.2013. 09:10

S obzirom na Vašu tjelesnu masu doza bi trebala biti 30-40 mg Roaccutana. Za vrijeme uzimanja Roaccutana potrebno je redovito pratiti vrijednosti jetrenih proba i lipidograma, te se ovisno o tim vrijednostima i o rezultatima same terapije, doza mijenja. On se obično uzima 6-8mjesececi. U načelu, kod vas prije jeseni ne bi bilo uputmo ponavljati terapiju Roaccutanom. Tetraciklini (minociklin, doksiciklin) se obično uzimaju 4-8 tjedana. Možda bi kod Vas trebalo ponoviti kuru tetraciklinima, ali uz izbjegavanje izlaganja suncu, jer mogu dovesti do hiperpigmentacija za vijeme izlaganja UV zračenju.

Lorena9

27.04.2013. 15:40

Postovani,

vec par mjeseci imam problem s aknama. Imam dosta masnu kozu i kosu, ali prije nikada nisam imala problema sa aknama, osim prije 5 god kad sam imala samo malu upalu i tada mi je dermatolog propisao klindamicin i differin gel i nakon terapije se vise nikad nisu pojavile. Imam 26god. Akne su se pocele pojavljivati na donjem dijelu lica par mjeseci nakon sto sam prestala sa koristenjem pilule.

Ne znam je li to bio uzrok jer prije pilule nisam imala nikakvih problema pa sam pretpostavljala da ce stanje nakon pilule ostati isto. Usput sam promjenila i klimu. Sada zivim u gradu gdje su zime dosta hladne. Sto je najgore dobila sam akne i na ledjima i na dekolteu.

Isla sam dermatologu i dobila sam skinoren kremu, nije pomogla, onda mi je propisao terapiju da perem lice sa dr wolff dermowas sapunom a navecer da koristim epiduo gel. aktivni sastojci su mu adapalen i benzoylperoxid. nije pomoglo. po danu koristim neku hidratantnu kremu sto mi je on isto propisao. jos mi je gore nego sto je bilo.

nadalje, dosta vremena provodim vani i na suncu i zbog toga bi vas molila da mi preporucite dobru kremu za zastitu od sunca za masnu i aknastu kozu. koristim eucerin matirajuci fluid 50+ ali je premastan za moju kozu . kroistila sam ga bila cijelo proslo ljeto i onda sam poslije odmora pocela dobivati akne tako da ne znam je li i on mozda bio uzrok tj je li mi pocepio pore. blago sam tamnoputa i dobro podnosim sunce tj ne bih izgorila u slucaju da ne koristim kremu, ali to mi nije vazno i svejedno se zelim zastititi kada se izlazem suncu.

dermatolog mi je rekao da po danu ne koristim zastitu od sunca uz ovu terapiju sa epiduo gelom, ali ja sam ipak ponekad stavljala kremu za zastitu kad sam provodila vise sati na suncu .

mozete li mi preporuciti neku drugu teapiju i kremu za zastitu od sunca za masno i aknama sklono lice. hvala unaprijed na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.04.2013. 20:55

Točnu terapiju za akne ne mogu Vam dati preko računala, bez pregleda. U svakom slučaju, u lokalnoj terapiji ste probali gotovo svu dostupnu terapiju, te bi možda bila potrebna i neka terapija antibioticima (tetraciklinima) na usta. Naravno, uz pravu kombinaciju lokalne terapije. U zaštiti od sunca pokušajte Hyseac SPF 50 emulziju (Uriage).

Lorena9

06.05.2013. 21:50

Postovani,

Bila sam kod dermatologa na pregledu i rekao je da buduci da nije ovo do sada pomoglo tj skinoren krema I epiduogel, nema mi sta drugo vise ponuditi I da mora ici na najzadnju opciju, I propisao mi je kremu airol 0, 05% sa sastojkom tretinoin. Preko dana mi je propisao eucerinov dermo purifyer hidratantna krema sa uv zastitom 30. E sad, ja nemam toliko strasne akne, a koliko sam skuzila ova krema je isto kao roaccutane koji se uzima na usta. Na internetu sam procitala dosta groznih stvari o ovom lijeku. I da se moraju napraviti testovi prije nego sto se on pocinje dati. To moj dermatolog od mene nista nije trazio. Je lima razlike ako se daje u obliku kreme. Jedino mi je pregled za 2 mjeseca I to je to. Rekao je da ce posljedice biti iritacija koze, da ce me svrbit te da mazem to po cijelom licu a ne samo po zahvacenim podrucjima I da se cuvam da ne zatrudnim naravno. Slazete li se da je ovo bila zadnja opcija od sviju prijasnjih. I bili vi isto propisali ovaj lijek svojim pacijentima, ili ga izbjegavate, jer ne znam sto vise misliti buduci da je internet pun kritika o ovom lijeku. Hvala unaprijed na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.05.2013. 10:55

Tretinoin je lokalni retinoid. Za njega ne treba raditi nikakve nalaze prije i za vrijeme liječenja, jer se nanosi lokalno u obliku kreme. Ne vidim većih problema da primjenjujete ovaj lijek (za razliku od Roaccutana).

ana2707

10.05.2013. 20:25

poštovani doktore,
kombiniram terapiju DIOKSICIKLIN+SONA KREMA+DERCOME CLEAR kako mi je prporučio deratolog. rezultati su Ok (nakon mjesec dana) i nebi htjela prekidati terapiju. ako sa dobro shvatila preparati koje koristim izvana su retinoid i benzoil peroksid. moje pitanje glasi: mogu li i h nastaviti koristiti navečer ako tokom dana nanesem hidratantnu kremu sa SPF 50 i sunčati se? Planiram početak kupanja a cura u ljekarni mi je danas pri podizanju kreme naglasila kako se strogo moram kloniti sunca ili izbjegavati benzoil peroksid. živim na moru, nemoguće da izbjegavam sunce,. moram li zaboraviti ovu kombinaciju? inače spomenuti preparati mi ne isušuju kožu, valjda zato jer je dosta masna. unaprijed hvala
Ana