Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


prevenar i pneumo 23


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

M.L.B.

28.10.2016. 11:40

Poštovani dr. Richter,

zaboravili smo navesti posljednje cijepljenje: 09.09.2016. - I. doza - protiv ospica, parotitisa i rubole.

Hvala još jedanput!

Darko Richter, dr. med.

30.10.2016. 01:45

U dobi od 16 mj., Prevenar 13 daje se u dvije doze, u razmaku od najmanje 2 mj., a ne više od 6. Nikakav Pneumo 23 ne preproučuje se u nastavku, iako, možete ga dati ako baš hoćete, najranije 6 mj. nakon 2. doze Prevenara.
Kiše i nos mu curi jer vjerojatno ima alergijski rinitis. Sasvim sigurno nema samo alergiju na kravlje mlijeko, već, očito, ima i alergijsku astmu (bronhoopstrukcije), a vjerojatno i alergijski rinitis. Prevencija pneumokokne bolesti nema veze s prevencijom bronhoopstrukcija, jer one s pneumokokima nemaju baš nikakve veze. Bronhoopstrukcije nastaju na osnovi alergija i virusnih dišnih infekcija. Prevenar se daje radi prevencije pneumokoknih bolesti, i to je sasvim dosta. Ako hoćete izbjeći jednu od značajnijih bolesti koje mogu otežati astmu, onda ga prvenstveno treba cijepiti protiv gripe.

M.L.B.

30.10.2016. 20:35

Poštovani dr. Richter,
zahvaljujemo na odgovoru!
Srdačan pozdrav

Sandreena

23.02.2017. 10:45

Poštovani dr.Richter,

imam curicu staru uskoro 2 godine (7.3. puni dvije godine) i trenutno sam trudna (ocekivani termin poroda 13.4.). Obzirom da curica pohadja vrtic (od napunjene godine dana), rado bih je cijepila protiv najcescih vrsta pneumokoka (radi nje same, ali i dolazece bebe).
Je li bolje da ju cijepim sto prije, kako bi stekla imunitet prije nego dodje beba (dok jos ide u vrtic) ili da sacekam dok beba dodje (onda bi ju ostavila doma jedno mjesec dana, ne bi isla u vrtic) pa da tada damo cjepivo? I koje kombinacije cjepiva nam preporucujete za nju?
Od dosadasnjih bolesti prije 10 mjeseci je bila hospitalizirana radi upale pluca uzrokovane pneumokokom. Za ostale bak. upale gornjih disnih puteva (dvije blaže) koje je imala nisu radjena ispitivanja o vrsti bakterije.

Puno hvala na savjetu.

Pozdrav,
Sandra

Darko Richter, dr. med.

02.03.2017. 14:25

Na razumijem ovo odvagivanje, prije-poslije. Ako ste naumili da je cijepiti,cijepite je danas.

Sandreena

06.03.2017. 10:20

Vjerojatno bez razloga odvagujem (trudnica koja zadnji mjesec trudnoce slabo spava pa razmislja o svemu i svacemu happy) u pravu ste, to je manje vazno.

Obzrom da puni 2 godine za dva dana je li preporucate svakako prvo Prevenar pa kasnije Pneumo 23 ili odmah samo Pneumo 23?

Hvala.

Pozdrav,
Sandra

Darko Richter, dr. med.

06.03.2017. 16:05

Preporučuejm 1 dozu Prevanara 13. A onda, najranije za 2-6 m j., možete dati i Pneumo 23. Zaštita koju daje Pneumo 23 neusporedivo je slabija od Prevenara, makar ima više serotipova, tj. podvrsti pneumokoka od kojih štiti. Pneumo 23 se u toj dobi NIKADA ne daje prije Prevenara, jer može oslabiti odgovor na Prevenar i zakomplicirati stvari.

MrsV

08.02.2018. 23:20

Poštovani doktore,

Sin za mjesec dana puni dvije godine, a kćer ima 5 godina. Molila bih vas da mi kažete da li bi za oboje išao Prevenar 13 ili kćer mora dobiti Pneumo 23?

Hvala i srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

09.02.2018. 20:35

Za oboje po 1 doza Prevenara. Pneumo23 bi došao u obzir u nekoj situaciji visokog rizika i barem neke potrebne zaštite (npr. splenektomija), nakon 2-6 mjeseci od Prevenara.

MrsV

10.02.2018. 00:40

Hvala na odgovoru.

Da li sam dobro shvatila, nakon Prevenara nije potreban i Pneumo 23, osim ako dode do situacije visokog rizika?

Darko Richter, dr. med.

11.02.2018. 11:00

Tako je.

MrsV

14.02.2018. 14:25

Poštovani doktore,

Opet bih vas molila za pomoć.

Naime, zvala sam ambulantu da pitam za Prevenar, nisu ga imali i sestra mi je rekla da se moram osobno doci dogovoriti s pedijatricom kako bi se naručio. To sam htjela i napraviti ovaj tjedan te ujedno dovesti kćer da primi Di - Te - Per što treba s obzirom da ima 5 godina. Međutim, prekjučer navečer je dobila temperaturu, kašlje i curi nos pa sam mislila odgoditi za sljedeći tjedan. Ali, prekjučer, prije nego je dobila temperaturu, je provela cijelo jutro i popodne s djevojčicom koja je jučer dobila varičele. Prošle godine kad je sin trebao dobiti 6 u 1 su također bile varičele u vrtiću i pedijatrica je savjetovala da kćer tri tjedna ne ide u vrtić kako bismo znali da ni sin nije u inkubaciji jer bi za njegov imunitet bilo loše da primi cjepivo i ubrzo dobije varičele.

Svjesna sam da nikad ne možemo sa sigurnošću znati da li je neka bolest u inkubaciji pri primitku cjepiva, ali obzirom da se ovdje radilo o bliskom kontaktu sa zaraženim djetetom zanima me da li da pričekam s cjepivom ili da sljedeći tjedan primi revakcinaciju te da istodobno naručim Prevenar za kćer u sina?

Hvala i srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

17.02.2018. 20:45

Nisam razumio pitanje.

MrsV

17.02.2018. 21:40

Da li dijete od 5 godina smije primiti Di - Te - Per ako je bilo u kontaktu s djetetom zaraženim vodenim kozicama pa postoji realna mogućnost da ce ih dobiti i dijete koje se treba cijepiti?

Ako je bolje ne cijepiti dok se ne vidi da li ce dobiti vodene kozice, da li Prevenar i DiTePer moze primiti od jednom.

Ako dobije vodene kozice, nakon koliko se smije cijepiti?

Ako moze primiti DiTePer bez obzira sto je možda zaraženo vodenim kozicama, nakon koliko vremena od DiTePera smije primiti Prevenar?

Darko Richter, dr. med.

19.02.2018. 11:45

Da li dijete od 5 godina smije primiti Di - Te - Per ako je bilo u kontaktu s djetetom zaraženim vodenim kozicama pa postoji realna mogućnost da ce ih dobiti i dijete koje se treba cijepiti? SMIJE, ali ovisi o vremenu od kontakta. Ne bih cijepio ako je istek roka inkubacije blizu. Inkubacija traje oko 2-3 tjedna. Onda je bolje strpiti se.

Ako je bolje ne cijepiti dok se ne vidi da li ce dobiti vodene kozice, da li Prevenar i DiTePer moze primiti od jednom. SMIJE ih primiti odjednom.

Ako dobije vodene kozice, nakon koliko se smije cijepiti? NAKON 6 TJEDANA, jer tada je odgovro na cijepljenje bolji, nego da se cijepi odmah nakon otpadanja zadnje krastice.

Ako moze primiti DiTePer bez obzira sto je možda zaraženo vodenim kozicama, nakon koliko vremena od DiTePera smije primiti Prevenar? NAKON 4 TJEDNA.

MrsV

12.03.2018. 11:00

Poštovani doktore,

Nastavno na prijašnje postove, opet imam pitanje.
Naime, naša pedijatrica je pristala naručiti i cijepiti sina od dvije godine Prevenarom 13, ali odbija ga naručiti i za kćer koja ima 5 godina. Kaže da se nakon navršene pete godine cijepi samo ako ima indikacija za to jer inače više nema smisla, da je pneumokok najopasniji za malu djecu i da je ona vec sigurno bila u dodiru s niima.

Molila bih vas da mi kažete da li je to istina? Da li da cijepim kćer? Ako da, gdje, obzirom da pedijatrica odbija?

Hvala i srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

13.03.2018. 07:15

Cijepiti s može od 2 mj. do 99. godine života. Ne vidim razloga da se ne cijepi dijete za koje to roditelji traže. Pneummokoka ima u toj dobi manje, ali ga ima. Ako ona ne želi cijepiti, onda vas mora uputiti po drugo mišljenje na pravo mjesto.

MrsV

13.03.2018. 07:50

Pedijatrica je zvala za drugo mišljenje Zavod za javno zdravstvo Split te imunologa u kbc Split i oboje su je uputili onako kako je ona mene. Zato se i pitam da li pretjerujem ako ih zelim cijepiti oboje.

Darko Richter, dr. med.

14.03.2018. 08:05

Ti koji to pričaju ne razumiju osnovnu stvar: dob, koja god iznad 2 mj., nije kontraindiakcija, a sve ostalo su besplodna umovanja, što bi za vas bilo manje dobro. Ako dijete dobije pneumokoknu bolest, a ne cijepi se kako ste htjeli, onda bi oni za to mogli biti odgovorni.
Da to niste zatražili, oni ne bi mogli biti odgovorni. U našoj zemlji vlada manjak osnovnog zdravog razuma, ne samo u korist drugoga, nego i u korist sebe samoga.
Slobodno onima, koji vas onako savjetuju, mudro, pokažite i ovo mišljenje. Jer i to je mišljenje, makar tek 4. po redu.
Za mišljenje o pneumokoknom cjepivu najsigurnije je pitati one koji to znaju, a ne one koji bi to trebali znati.

MrsV

14.03.2018. 14:25

Poštovani doktore,

Hvala vam puno na odgovoru. Eto, čisto da se zna, vi ste bili prvo mišljenje, a ostala tri su mi nametnuta bez da sam ih tražila. Mislim da se iz ovog vidi s kakvim se sve apsurdima moraju boriti roditelji te koliko su sretni oni čija su djeca u rukama onih koji znaju, a ne onih koji misle da znaju, a kad živiš na otoku ti apsurdi se umnogostručuju.

Srdačan pozdrav i hvala na neumornom angažmanu