Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Apsorpcija tablete


Autor Poruka

kikky9

20.04.2019. 12:30

Lijep pozdrav.
Dugi niz godina pijem Yaz tablete i u zadnjih nekoliko mjeseci sam promijenila prehranu (ubrzao mi se metabolizam) i sad redovito ujutro imam stolicu. Inače uvijek Yaz pijem ujutro i onda mi se dogodi da nakon sat vremena dobijem vodenastu stolicu i onda za svaki slučaj- popijem tabletu vise.
Sad već to tak traje nekoliko mjeseci (konkretno par dana zaredom mi se dogodilo znaci da popijem duplo, u slučaju da se nije apsorbiralo).
Dogodilo mi se i danas pa sam popila dvije, sutra mi je 23.roza tbl i prekosutra 24 i onda idem na bijele tablete (pauzu). Jel to znaci da i sutra i prekosutra trebam popiti dvije tablete, čak i ako ne budem imala vodenastu stolicu, (jer sad kao da imam kontinuitet pijenja po duplo jer se nekako bojim da se nije apsorbiralo) . U slučaju da bih imala odnos bas sutra- jesam li manje zaštićena ako sutra ne dobijem proljev pa popijem samo jednu (napominjem da je riječ o kontinuitetu uzimanja po dvije tablete pa malo strah da si nisam i narušila hormone).
I sad kad završim ovaj blister, kako bih izbjegla nove probleme i pijenje uduplo- promijenila bih termin kad pijem tablete. Nakon četiri dana pauze mogu li na tom petom danu (odnosno prvom u novom blisteru) početi piti tablete npr navečer? Ne znam kako da se prebacim na kasniji termin a da ne bude da nisam zaštićena?

Molim Vas za detaljno pojašnjenje, jer ne nalazim prave odgovore, svugdje netko nešto drukcije kaže i onda sam ja već skroz zbunjena.
Najljepsa najljepša hvala!!!

Lp

kikky9

20.04.2019. 15:20

Samo da se nadovežem, izgleda kao da mi cijeli ovaj mjesec (ne bas svaki dan) ali ajmo reci 90% dana da sam pila duplo. Svaki dan sam ujutro imala stolicu, i to onak vodenastu i nakon tog popila još jednu tabletu. (Znaci praktički kao da sam svaki dan pila 2 tablete Yaza)

Ivo Balenović, dr. med.

20.04.2019. 23:30

Poštovana, kod Vas je sigurno došlo do hormonskog disbalansa zbog uzimanja tableta 'na svoju ruku'. Savjetujem da od idućeg ciklusa promijenite termin uzimanja tableta. Uzmite ih prije spavanja i uzimajte ih prema uputama - jednu tabletu dnevno. Tada će zaštita biti potpuna, a rizici od nuspojava svedeni na minimum.

kikky9

22.04.2019. 10:30

Poštovani, hvala najljepša na odgovoru. Sutra mi je zadnji san roza tablete- 24.dan (točnije već danas). U slučaju da popijem samo jednu tabletu kao sto sam popila danas jednu- jesam li zaštićena ili trebam dodatnu zaštitu koristiti?

kikky9

22.04.2019. 10:30

Poštovani,

Hvala na odgovoru. Popila sam jutros posljednju 24.ruzicastu tbl, i jučer i danas po jednu.

Možete li mi samo konkretno odgovoriti jesam li tijekom ovog ciklusa bila zaštićena (unatoč tom kombiniranju uzimanja tbl većinom po dvije i nekad po jednu tbl)?

I s obzirom na to da sam pila uvijek tbl ujutro, kako prijeći na večernji termin? Od sutra bih trebala biti na bijelim placebo tabletama četiri dana, sto bi značilo da u subotu krećem s novim blisterom- nije li prekasno čekati subotu npr 19h navečer kako bih krenula s novim blisterom? Smatra li se to kao još jedan dan pauze?

Eto to su dva pitanja na koja bih molila konkretniji odgovor- dakle jesam li zaštićena i danas (unatoč sto sam popila “samo jednu” tbl ujutro i kako napraviti taj prebačaj na drugi termin uzimanja tbl)?

Ivo Balenović, dr. med.

23.04.2019. 09:40

Zaštićeni ste. Nakon uzetih placebo tableta počnite s aktivnim u vrijeme koje Vam odgovara. Zaštita neće biti smanjena.

kikky9

24.04.2019. 14:05

Poštovani- hvala na odgovoru, kao i uvijek!

Trenutno sam na drugom danu bijelih placebo tbl, još nisam dobila menstruaciju ali pretpostavljam da će nastupiti sutra, najkasnije prekosutra.
E sad jedno pitanje- budući da sam uvijek tbl pila ujutro u 7, a sad ako bih prebacivala termin na večernji npr 19h, nije li predugo za čekanje da u subotu (kad bih trebala početi novi blister) prvu novu tabletu iz novog blistera popijem tek u 19h navečer??

Da mi ne bi tijelo to registriralo kao preveliki razmak?
Ili da napravim mogućnost da uvijek ujutro tabletu popijem nakon sto mi nastupi stolica?

Malo mi je riskantno prebacivati termin. A opet se jednako riskantno osjećam ako ujutro popijem tbl a onda nakon tog imam stolicu koja je vodenasta.

Možete li mi još odgovoriti i na pitanje sto se smatra vodenastom stolicom odnosno proljevom? Je li to jedna mekša stolica nakon popijene tablete unutar 3-4 sata od popijene tablete?

Malo je nespretno prebacivati bas na termin navečerr.

Zanima me ako ostanem pri jutarnjem terminu, mogu li nalogu opciju tu napraviti npr da prvo pričekam stolicu i onda popijem tbl, i kako da se ponašam u slučaju da mi nastupi vodineasta stolica unutar 3-4 sata kad popijem tbl?

Isprika na tolikim pitanjima, ali sad su ovo već i godine navike i svega. Pa je nespretno prebacivati termin na potpuno večernji.

Koja mi je opcija ako ostavim npr negdje u prijepodnevnom terminu i kako se ponijeti ako nakon popijene tbl imam proljev? Postoji li tad mogućnost (na osnovi jednog proljeva) da tbl nije apsorbirana?

Ivo Balenović, dr. med.

24.04.2019. 20:10

Mekša stolica nije proljev. Tri do četiri vodenaste stolice dnevno smatraju se proljevom. Možete uzeti tablete ujutro nakon stolice iako im apsorpcija nije smanjena jednom mekšom stolicom. Apsorpcija se vrši u gornjem dijelu probavnog trakta - želudac, duodenum i tanko crijevo.

kikky9

01.05.2019. 21:30

Pozdrav, i za početak- najljepša hvala na odgovoru.
Ovako- odlučila sam se za ostati u terminu ujutro i ispoštovatii to sto ste mi pojasnili da nije svaka mekša stolica proljev. Nekako gledam ujutro prvo otići na wc, potom popiti tbl. Od subote nije bilo nikakvih problema.
Danas (srijeda) sam se ranije ustala- i nekako valjda u tom polusnu popila tabletu- nastavila spavati i uopće ne znam pod kojim objašnjenje popila kasnije još 2.. dakle sveukupno 3x dakle, totalni nonsens.
Definitivno poruka iz toga je da ne trebam piti odmah odmah u polusnu ako se još vraćam u krevet, već pričekati potpuno budjenje i sve to.
Imam naravno pitanje- s obzirom da sam danas popila 3Yaz tablete, sutra normalno nastavljam s jednom? (Tijelo to neće osjetiti kao pad hormona) i trebam li koristiti dodatnu zaštitu s obzirom na tu razliku 3 tablete u jednom danu pa po jedna?

Joj molim Vas oprostite na gnjavazi. Ovako je ispalo :/

Ivo Balenović, dr. med.

02.05.2019. 12:20

Nastavite sa svakodnevnim uzimanjem po jedne tablete. Od dvije viška se ništa ne može dogoditi, ali držite se uputstva.

irena2112

26.05.2019. 20:50

Poštovani, pijem Naelia tablete nešto manje od 2 godine i nikad nisam imala neke vece probleme. Naime, prije 4 dana, u cetvrtak dobila sam proljev otprilike 4 sata nakon uzimanja tablete. Mislila sam da to samo jednom i nisam popila drugu tabletu. Od cetvrtka do danas (nedjelja) svaki dan imam visestruke obilne proljevaste i vodene stolice. U subotu navecer sam pocela koristiti Linex probiotik i Lordiar tablete te se stanje smiruje. Sve ove dane sam Naeila tablete uzimala u isto vrijeme, makar znam da se sigurno nisu apsorbirale. Uzimala sam ih jer sam mislila da ce proljev prestati pa da se ne prekine kontinuitet. Znam da je kontracepcijska ucinkovitost smanjena i neko vrijeme cemo partner i ja koristiti dodatnu zastitu, tu nema problema. Inace, imam jos 4 aktivne tablete do kraja. Stvar je u tome da pocinjem primjecivati napetost oko maternice kao prije menstruacije, i vjerujem da ce se javiti ranije nego treba. Moje glavno pitanje je kako nastaviti s tabletama ako dode do menstruacije ranije? Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

27.05.2019. 11:40

Poštovana, prestanite s uzimanjem tableta i pričekajte krvarenje. Tada počnite s novom kutijom. Tijekom narednih 7 dana koristite dodatnu zaštitu.

kikky9

02.06.2019. 13:20

Pozdrav

Dogodilo mi se da dva dana zaredom sam popila 2 tablete Yaza (dakle duplu dozu dva dana zaredom) - sad da ne gnjavim s užasno dugim razlozima:/
Dalje sam nastavila s po jednom tabletom Yaza u idućim danima, jesam li u tim danima kad sam pila dalje po jednu tbl Yaza bila zaštićena iako sam imala odnose?
Pitam zbog te razlike “dva dana po dvije tablete a onda nastavila s jednom”.

Najljepša hvala

Ivo Balenović, dr. med.

02.06.2019. 23:10

Poštovana, zaštićeni ste cijelo to vrijeme. Tek ako se propusti tableta ili zakasni s uzimanjem više od 12 sati može doći do smanjenja kontracepcijske učinkovitosti.