Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4178 | Broj poruka: 49145

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Bilirubin i kontracepcija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dahlia

09.02.2007. 17:20

Pozdrav!
Ginekolog me uputio na vađenje krvne slike prije ponovnog uzimanja kontrac.pilula nakon višemjesečne pauze. Krvna slika je pokazala povišen bilirubin 39,2 a ginekolog je rekao da mi može ipak prepisati Yasmin zbog male količine hormona. Budući da su mi prije godinu dana nalazi bili u redu, papa test je ok i sada, osim upale za koju sam dobila neke vagitorije, nisam sigurna trebam li početi ipak s pilulama ili da obavim nekek detaljnije pretrage, moguće da je riječ u Gilbertovom sindromu?
Inače, otkako sam prestala piti pilule - pila sam Cilest par godina, koža mi je koma, dobila sam neke velike prištiće po leđima i to mi je užasno tako da bih i radi toga i radi zaštite počela s Yasmin ali sam u dilemi zbog povišenog bilirubina.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i veeeelika pohvala ovom portalu i liječnicima!
Lijep pozdrav
D

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

10.02.2007. 03:35

Nekako mi je teško povjerovati da imate Gilbertov sindrom a prijašnji nalazi su vam bili uredni, iako bilirubin povremeno može biti u granicama normale kod tog sindroma. Ukoliko su vam svi jetreni nalazi uredni (AST i AST), niste žuti i osjećate se dobro, možete ponovo početi uzimati Yasmin, ali prvu godinu radite ove testove i bilirubin svaka dva mjeseca. Ukoliko bilirubin nastavi rasti trebat ćete dodatnu obradu.

Dahlia

12.02.2007. 10:00

Zahvaljujem se na odgovoru. Nisam primjetila nikakvo žutilo na koži a osjećam se sasvim dobro. Mislim da ću početi piti Yasmin i neke detaljnije pretrage napraviti da vidim uzrok povišenom bilirubinu.
Puno hvala i lijep pozdrav.
D

studentica012

04.01.2013. 17:55

Pozdrav!
Htjela sam početi sa uzimanjem kontracepcijskih pilula, pa me ginekolog uputio na pretrage krvi... Nalazi su u redu, jedino je bilirubin povisen ( 32 µmol/L ), a svi dosadašnji nalazi su mi bili u redu... Zanima me hoću li ipak moći uzimati pilule ili ?

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.01.2013. 22:35

Poštovana studentica. Vjerovatno ćete moći uzimati pilule. Savjetujem UZV abdomena, i pregled interniste ( Da se isljuči jetrena lezija ili žučni kamenci.)

Noranora

19.11.2020. 12:00

Poštovani!
Imam 20 godina i 4. mjesec pijem kontracepcijske pilule Adexa i prezadovoljna sam istima. Pijem ih zbog policističnih jajnika, kontracepcije i drugih razloga. Prije uzimanja ginekologinja nije tražila ikakve pretrage, ali sam zbog nečeg drugog nedavno radila i apsolutno sve je u redu, izuzev bilirubina. Totalni bilirubin je iznosio 34,1 ( ref. 3,8-17,5 ), a direktni 5,2 ( ref. 1,5-4,0 ). Jetreni enzimi u redu. Doktori većinom nisu pridavali veliku pažnju kada spomenem korištenje pilula. Ultrazvuk abdomena nije pokazao abnormalnosti, a uskoro ću ponoviti jetrene probe. Bilo bi mi jako žao ukoliko je to znak da trebam prestati s korištenjem pilula, ali ako je to potrebno ipak želim znati i ne igrati se sa zdravljem. Zanima me Vaše mišljenje, smatrate li da je opasno nastaviti s uzimanjem pilula? Hvala puno.

Ivo Balenović, dr. med.

19.11.2020. 12:20

Poštovana, oralna hormonska kontracepcija može mijenjati funkciju jetre i samim time dovesti do povećanja jetrenih enzima i bilirubina. Za sada ne treba prekidati terapiju, potrebno je ponoviti nalaze i redovito kontrolirati funkciju jetre.