Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dani ciklusa, kontracepcija


Autor Poruka

Mona

21.11.2007. 18:25

Postovana,
1. Dane mog ciklusa racunam ovako: ako dobijem ciklus prvog dana mjeseca, onda to je i prvi dan mjesecnice, onda, buduci da je moj ciklus 28 dana, 28 dan u mjesecu trebam ocekivati novu mjesecnicu, t.j. da oko 14-tog dana u mjesecu (i ciklusu) vjerojatno se odgadja ovulacija. Zadnja menstruacija je bila na 7.11, znaci, ako je to prvi dan ciklusa, danas 21.11-je 15-ti dan, a 4.12 je 28-mi dan, kad ustvari trebam dobiti novu mjesecnicu?
2. U uputstvu za Kantarion vagitorije pise da sluze za navlazivanje suhe rodnice, stoga me zanima dali ih mogu koristiti prije odnosa kao lubrikansi i imate li saznanja za njihovu interakciju sa kondomima?
3. Dali Mikrogynon ima vise nezeljenih efekata u odnosu na Logest-pilule, koje mi je ginekolog preporucio, ali mi ne prijaju i pored niske doze hormona?
Hvala.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

22.11.2007. 12:40

1. Sve ste dobro shvatili. Napominjem da postoji mogućnost varijacija u ciklusu (npr. da ciklus traje 30 ili 32 dana), a ovulacija je obično 14 dana PRIJE menstruacije - tako da unaprijed ne možete znati kad će nastupiti.
2. Možete ih koristiti kao lubrikans, ako pomognu. Nemam saznanja da postoji interakcija s kondomima.
3. Ukoliko vam jedan kontraceptiv ne odgovara, možete probati drugi. Microgynon ima prilično više estradiola nego Logest, ali možda vama baš to treba.