Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Diane 35


Autor Poruka

i n g @

11.06.2010. 22:15

11. juna, dakle danas, trebam započeti sa prvom tabletom Diane 35. Do sada kontracepciju nisam koristila. Pa me zanima da li je potreban i neki drugi vid kontracepcije uz Diane 35 jer ih tek počinjem piti (na prvi dan mens.) i koliko dugo? Unaprijed hvala

Natalija Beljo, dr. med.

14.06.2010. 21:15

kako ste i napisali počinjete prvi dan mjesečnice i pijete ih 21 dan kada slijedi pauza od 7 dana i u tom periodu dobit ćete mjesećnicu i 8 dan počinjete ponovo sDianama

wannablues

05.07.2010. 20:00

Poštovana, evo nova sam ovdje na forumu i imam dva pitanja.

Eto, danas sam saznala da mi je ginekologica otišla u mirovinu, a novog ginekologa još nisam upoznala pa se nadam da mi možete pomoći.

1. Pijem Diane 35 već 2 godine i dosad mi se nikad nije desilo da propustim tabletu duže od nekoliko sati. No, eto, 30.06. nisam ju popila u 22 h naveče kako to činim, već sam ujutro popila u 10 i 25h.. A obzirom da mi je to prvi tjedan uzimanja nove kutije tableta/prva pločica točnije, to mi je 6. tableta u pakovanju bila brine me jer u uputama piše da je to rizični tjedan ukoliko sam imala spolne odnose prije i da se prezervativi trebaju koristiti dva tjedna nakon propuštene. E sar.. za ranije se na brinem toliko jer sam imala odnos ali smo koristili kondome (koje smo stavili već u tjeku odnosa, ali dobro), no u subotu, 01. 07. imali smo odnose bez kondoma, ali imali smo prekinuti snošaj, za što znam da nije dobar način kontracepcije.... Pa eto, čitajući vaš forum pretpostavljam vaš odgovor (ili mu se barem nadam) no, svejedno, za mir mojoj duši, postoji li mogućnost trdunoće?

Drugo pitanje tiče se također tableta. Naime, i moja ih je kolegica pila jedno vrijeme, no zbog problema s hormonima, počele smo u isto virjeme, no moj razlog je bio bolna i dugotrajna krvarenja te neredovitih menstuacija, a nastavila sam zbog kontracepcije. Njeno iskustvo je da nakon korištenja Diane35 nije imala mjesečnicu gotovo 3 mjeseca i trebalo joj je oko godinu dana da se stabilizira i počne dolaziti relativno redovito. S obzirom da Diane35 koristim i radi redovitosti mjesečnice, zanima me predlažete li mi dugo korištenje i što mogu očekivati po prestanku uzimanja pilula? Također, zanima me, koliko je dugo preporučljivo koristiti takvu vrstu kontracepcije i ima li ona kakvih posljedica na kasniju trudnoću, općenito zdravlje i slično?

Ispričavam se unaprijed na ponovljenom pitanju i veselim se odgovoru.
Hvala

Natalija Beljo, dr. med.

06.07.2010. 12:05

Kako ste i napisali nema trudnoće jer ih pijete redovito 2 godine tako da jajnici "spavaju". Sta se tiče dužine korištenja preporuka je tri godine jer idu u visokodozirne OHC, i da nakon prestanka pijenja ciklus jedno vrijeme redovan a potom se vraća na staro kod osoba koje su imali PCO i pili ih radi regulacije ciklusa : Ako ste ih Vi pili radi kontracepcije onda nakon prekida biti će 2-3 mjeseca da su nepravilini ali se onda opet vraćaju na vaš stari ritam.

wannablues

06.07.2010. 22:40

molim vas, možete li mi objasniti vašu prvu rečenicu, da 'jajnici spavaju' ? naime, zanima me što se točno događa.tj kako djeluju diane na moje reprokduktivne organe. Ono što je u uputama je vrlo šturo.
hvala

Natalija Beljo, dr. med.

07.07.2010. 19:40

Znači da nemate ovulaciju. Nisam mislila da ste u menopauzi.

wannablues

08.07.2010. 13:45

Hm..zašto onda na uputama piše da je prvi tjedan uzimanja tableta nakon stanke od 7 dana za menstruaciju rizičan ako se zaboravi tableta, ukoliko je bilo spolnog odnosa u tjednu prije? moram priznati da ne razumijem. mislila sam da diane35 štite samo za vrijeme 21 dana pijenja, kao što piše na uputi. Koja je razlika između mene koja pijem 2 godine i nekog drugog?

hvala

Natalija Beljo, dr. med.

09.07.2010. 14:50

Vaši jajnici već dvije godine ne ovuliraju pa se neće odmah po jednoj zaboravljenoj "probuditi" kao kod nekog tko je tek počeo s uzimanjem jer OHC još nije zavladao.

samanta_1

30.07.2010. 01:40

Poštovani....pila sam Dianne 35 nekih 3 godine. napravila sam pauzu od mjesec dana i ponovno ih počela piti. Zanima me nekoliko stvari.

1. Prje sam ih pila zbog problema akni, sada zbog toga ali i kontaracepcijej pa me zanima dali od prvog dana ta kontracepcija djeluje (popila sam je prvog dana menstruacije) i dali to vrijedi u onoj pauzi od 7 dana?
2. pauza od 7 dana- dal to znači popit pauzu 7 ili 8 dan? jer sam čula da je bolje popit 7 dan. al ne želim se vodit za tim.
3. dali mi "jajnici spavaju " unatoč pauzi.

Hvala Vam.

la-la

02.08.2010. 12:05

Poštovana, u drugom tjednu pijenja diana, jedan dan neposredni nakon popijene tablete dobila sam proljev, znam da se tableta nije apsorbirala pa sam popila drugu. Po tome znači da sam u 7.mjesecu popila 20 tableta. Da li je to ispravno ili sam trebala iz drugog pakovanja uzeti još jednu pa da bude 21 tableta? Da li postoji mogućnost da sam trudna?

Natalija Beljo, dr. med.

03.08.2010. 14:10

samnta_1 pijete od prvog dana , u pauzi imate mjesečnicu i djeluje zaštita, jajnici dok pijete OHC ne ovuliraju nikako ako pijete redovito.

la-la ne, samo ste skratili ciklus na 20 dana,

Dianeep

04.08.2010. 22:30

Postovana Dr. Beljo,

Diane 35 sam pocela uzimati peti dan menstruacije. Spolni odnos sam imala nakon 14 dana od pocetka uzimanja pilula i prva dva dana pauze. Zanima me da li postoji mogucnost trudnoce, uz to sto jos imam i policisticne jajnike?
Unaprijed hvala!
Srdacan pozdrav!

Natalija Beljo, dr. med.

10.08.2010. 22:25

Nema , jer potrebna je dodatna zastita u prvih sedam dana.

darcy165

11.08.2010. 22:45

Dobar dan! Imam 24godine i pijem Diane 35. Prvo sam ih pile od 17.do 20.godine, znači pune 3godine, nemam nikakvih problema s njima, sve je u najboljem redu, nisam ni pušačica. Zatim ih nisam pila godinu i pol dana i menstruaciju sam dobivala od 32.do 36.dana i zatim sam ih ponovno počela piti i sad ih pijem gotovo 2godine. Razmišljam o tome da promjenim pilule u neke manje hormonske jer sam dosta čitala i čula kako su diane 35 dosta hormonske i kako se više koriste u neke druge svrhe tipa prištići, neredovita menstruacija, bolna menstruacija itd..a manje za samu kontracepciju. Mislim da mi uopće nije potrebno uzimati toliku dozu hormona. Molila bih Vas da mi date savjet koje bi mi bile najbolje zamjenske kontracepcijske pilule, s najmanje hormona. Znam da mi ne možete tako olako reći, vjrojatno bi vam trebala reći i više informacija a meni trenutno ne pada na pamet šta, svejedo ću ja otići kod ginekologa i pitati ga o tome, ali voljela bi imati drugo mišljenje. I da, kad sam jednom pitala ginekologa da li da pravim pauzu rekao mi je da nema potrebe, jedino ako želim ostati trudna, pa ne znam ni kako će mu se svidjeti ideja da bi promjenila pilule iako su mi ove sasvim u redu.
Hvala Vam najljepša!

Natalija Beljo, dr. med.

13.08.2010. 22:35

Slažem se sa Vama ako OHC koristite isključivo radi zaštite nema smisla piti Diane, ono sta mogu preporučiti je YAZ, zadnja generacija OHC s najnižom dozom hormona i piju se 28 dana znači nema pauze.

Abembo

02.10.2010. 15:20

Pozdrav,
dobila sam od doktora Diane-35 radi policističnih jajnika i hirzutizma.Pijem ih točno 8 dana od prvog dana menstruacije (25.9).Prvih 5 dana krvarila sam manje nego inače i krenula je menstruacija kraju, da bi se opet to pojačalo u vidu neke smeđe krvi.Imala sam dvotjednu crijevnu virozu, ali mislim da to nije utjecalo na tablete.Da li je to smeđe krvarenje zbog tableta ili to puca cista...?To mi se isto znalo događati 2-3 puta godišnje usred ciklusa ili odmah nakon menstruacije.
Molim vas da mi odgovoriti zašto mi se to javlja i da li je to sad zbog tableta?
Hvala unaprijed.

Natalija Beljo, dr. med.

04.10.2010. 11:15

To je normalno spoting krvarenje u početku uzimanja.

MALAL

04.10.2010. 14:40

Poštovana!

Imam 28 g. i od svoje 18. g. pijem kontracepciju...do pred 2 g. Triquilar, zatim Logest, a sad mi je gin. prepisao Diane 35.

Naime, dok sam pila Triquilar nisan imal nikakvih nuspojava, zaista sve za 5. ali se moja gin. čudom čudila da nikada nisam radila pauze, pa mi uz preporuku pauze od 2-3 mj., prepisala Logest kojeg sam pila godinu dana.... Nakon ponovne pauze od 2 mj. ovog ljeta počela sam ponovno s Logestom, ali sam tijekom cijelog vremena uzimanja Logesta krvarila, jedan dan jače, drugi slabije i tako cijeli mjesec uključujući i menstruaciju.

To me prepalo pa sam po povratku s g.o. otišla u privatnu kliniku i napravila sve pretrage i sve uglavnom ok, samo mi je gin. rekao da imam policističan lijevi jajnik i da zbog toga sve druge kontracepcije nisu za mene! A i da će mi Diane 35 pomoći u pogledu akni, budući da ih konstantno malo imam....

Sad me zanima...policistične jajnike mi je našao gin. još pred par godina, ali nikad nije spominjao da za to moram pit posebnu vrstu kontracepcije (u Domu zdravlja), naprotiv Triguilar mi se pokazao kao jako dobar, a sad ovaj ginekolog (iz privatne poliklinike) mi je rekao da je za policistične jajnike i akne isključivo Diane!?

Sad me malo strah...dosta sam čitala o Diane, da su dosta jake, visokohormonalne,..da se stanje s jajnicima i aknama po njima riješi, ali da se uvijek vraća i da budu kasnije i jači problemi, a jako me muči i povećanje kilaže, budući da jako pazim na kilažu i što jedem!
A najiskrenije i ne znam kojeg ginekologu da vjerujem!?
Molim Vas za savjet i ispičavam se na podužem mailu!!!


Abembo

05.10.2010. 15:40

Molim Vas još samo da mi odgovorite koliko je normalno trajanje spotinga, jer sam čula da ako traje predugo bi trebalo promjeniti tablete.Hvala

Natalija Beljo, dr. med.

06.10.2010. 09:40

MALAL Do unatrag cca dvije godine na našem tržištu su Diane slovile za idelno rjršenje PCO i akni , ali danas na tržištu postoji i YAZ koji isto djeluje na jajnike i na ten : Tako da bih savjetovala njega umjesto Diana. Sad ste tek zbunjeni svaki od nas ima svoje mišljenje. Kako su Diane visokodozirni propajte sa Yaz-om , a Diane uvijek
stignete.

Abemba Prva dva - tri mjeseca.