Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


endometrioza


Autor Poruka

yaz2

04.01.2017. 10:35

Poštovani,
već oko 6 godina uzimam terapiju Yaz.
Prije 6 god. dijagnosticirana mi je endometrioza na jajniku te je prilikom operacije uklonjen i jajnik, a endoskopskom kamerom je utvrđeno latentno stanje sitnih endometrija po cijeloj potrbušnoj maramici što nije operabilno. Terapija Yaz. Prvih godinu dana imala sam dosta psihičkih promjena, apatija, razdražljivost, nezadovoljstvo, nagle promjene raspoloženja, no nakon što se to ustabililo počele su užasne migrene koje imam do danas. Svaka pauza ili gotovo svaka (10/12mjeseci) rezultira četverodnevnom migrenom. Prvih godina ona je bila toliko jaka da nisam lijekovima mogla smanjiti bol, a sada to relativno uspjevam Caffetinom.
Prošle godine prilikom redovnog sistematskog pregleda savjetovano mi je da u dogovoru sa ginekologom promijenim terapiju jer je 5 godina max. period korištenja ovakvog lijeka a da je njegova djelotvornost učinkovita.
Moja dr. je rekla da ne trebam mijenjati terapiju, tim više što sam konačno ovu "prihvatila" (nemam više psihičkih razdora, ali je migrena ostala).

Zanima me da li je potrebno mijenjanje terapije kako bi endometriji ostali latentni?
Obzirom da Yaz ima najmanje doze hormona, zanima me da li postoji koji lijek koji nema takve ili još gore nuspojave, kako ga prepoznati, koja aktivna tvar zapravo uzrokuje migrene i psyho-probleme?

Unaprijed zahvalna!

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.01.2017. 20:50

I ostale kontraceptivne pilule imaju učinak kod endometrioze.
Yasmin, qlaira i sl.