Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hormonska kontracepcija za starije


Autor Poruka

rossi79

19.01.2020. 18:40

Poštovani,

imam 41 godinu. Imala sam hormonsku spiralu i ne želim ju više zbog previše nuspojava. Moj ginekolog smatra da od hormonske kontracepcije zbog godina mogu koristiti jedino Qlairu i to ako baš moram. Ali čitajući po internetu shvatila sam da bih zapravo mogla koristiti većinu ultranisko doziranih pilula. Zanima me Vaše mišljenje. Inače iza mene je jedna trudnoća i jedan porod, nemam nekih posebnih problema osim što imam hipotireozu i dva intramuralna mioma. Vadila sam hormone: estradiol 48,72 (folikularna faza 46-607), LH 12,81 (folikularna faza 2.4-13), FSH 25.61 (folikularna faza 3.5-12.5). Menstruacije su redovite i normalnog intenziteta, traju 5 dana. Prije dvanaestak godina koristila sam Cilest i Stediril M. Jedino što mi je tada smetalo bilo je nakupljanje tekućine i debljanje. Molila bih Vas za preporuku vezano za tablete koje bih eventualno mogla koristiti.
Unaprijed hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

20.01.2020. 09:05

Poštovana, ukoliko niste imali tromboembolijsku bolest, niste pušać, nemate povišeni krvni tlak niti povišeni šećer možete uzimati neki od niskodozažnih kontraceptiva.

rossi79

20.01.2020. 19:25

Poštovani,

nemam niti jednu gore navedenu kontraindikaciju. Molim Vas samo da mi kažete koje kontracepcijske tablete konkretno bi mi preporučili u mojem slučaju.
Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

21.01.2020. 10:45

Poštovana, Qlaira sadrži niske doze prirodnog estrogena i imitira prirodan ciklus. Od ostalih niskodozažnih kontraceptiva na tržišti su Yaz, Novynette, Naelia, Logest, Lyndinette.

rossi79

14.07.2020. 13:55

Poštovani, krajem siječnja ipak sam počela uzimati Qlairu i četiri ciklusa je sve bilo ok, ali s petom kutijom krenula su stalna probadanja u jajnicima i bolovi slični menstrualnima te probojna krvarenja od 14. tablete pa sve do dolaska prijelomnog krvarenja na kraju blistera. Ginekolog je mišljenja da je to u redu i da mi to ne treba smetati, ali meni baš i nije jer jednostavno ne želim krvariti 16 dana mjesečno. Jasno mi je da je riječ samo o manjku estrogena i da se ne događa ništa opasno, ali ja to jednostavno ne želim. Kad probojna krvarenja krenu nakon početnog razdoblja privikavanja je li za očekivati da stanu ili da se nastavljaju i u slijedećim ciklusima? S obzirom na moju 41 godinu na koje bih tablete mogla prijeći koje imaju jači estrogen od Qlaire kako se ova probojna krvarenja ne bi događala? Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

14.07.2020. 15:25

Poštovana, probojna krvarenja su česta i bezopasna pojava kod uzimanja niskodoziranih kontraceptiva. Kod nekih se žena ona javljaju uz monofazične, a kod nekih uz multifazične kontraceptive. Ona se u pravilu javljaju početkom uzimanja terapije i prestaju nakon tri do četiri mjeseca. Budući da je Qlaira multifazični preparat, možete pokušati s nekim od monofazičnih kao što je npr. Yasmin