Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Izostanak ovulacije


Autor Poruka

fler1

05.02.2007. 16:43

Poštovani,

Nakon 10- godišnjeg uzimanja kontracepcijskih tableta ( Diane, Logest, Yasmin, Triquilar, Cilest, Stediril D) odlučila sam ih prestati piti i izostala mi je ovulacije. Prije početka uzimanja kontracepcije, imala sam normalne menstruacijske cikluse i nije bilo nikakvih problema, ali sad kad sam ih prestala piti, nisam dobila menstruaciju. Ginekologica mi je dala Dabroston i na taj način sam dobila menstruaciju. Sada opet nemam ovulaciju i moram opet piti Dabroston. Znam da policistični jajnici mogu izazvati izostanak ovulacije, ali ja ih nemam. Molim Vas da mi kažete dal će mi se vratiti ovulacija/ menstruacija bez da ju potaknem uzimanjem Dabrostona, i zašto mi se uopče to sve desilo?
Puno hvala,

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

05.02.2007. 20:03

Niste napisali koliko je vremena prošlo od zadnje tablete. Ako je prošlo manje od 3 mjeseca moguće je da se sve normalizira vrlo brzo. Ukoliko je prošlo više od 3 mjeseca, vaše stanje se zove amenoreja poslije pilule (post-pill amenorrhea) i nije tako rijetko. Potrebno je učiniti obradu da se isključe drugi mogući uzroci izostanka menstruacije (PCOS nije jedini). Ako ih nema, vjerojatno će vam se ovulacija i menstruacija vratiti same, bez liječničke intervencije, u roku od 6-12 mjeseci, pa budite strpljivi.

fler1

06.02.2007. 10:50

Puno hvala na brzom odgovoru. Užasno sam bila zabrinuta radi toga. Ali mi i dalje nije jasno, ako kontracepcijske tablete navodno nisu štetne i ako se poslije njih navodno može bez problema zatrudnjeti, kako se ovo desi? Kako dolazi do gubitka ovulacije? Kako jajnici prestaju raditi od toga? Znači one ipak jako utječu na organizam i ti hormoni koje pijemo kroz njih nisu baš neštetni.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

06.02.2007. 15:20

Nažalost, sve vam je uvijek vaga između štetnosti i koristi. Korist od kontracepcije je velika, i uvelike nadmašuje sve njene rizike i nuspojave. Iako to nije baš utješno kad vi imate tu nuspojavu, ali što je tu je, nemojte se gristi.

fler1

06.02.2007. 15:55

Puno puno hvala!