Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcija


Autor Poruka

barbara200

14.03.2019. 12:55

Poštovani, muž je bio na rtg pluca, nakon koliko smijemo radit na trudnoci? hvala

Ivo Balenović, dr. med.

15.03.2019. 14:20

Možete odmah. Rtg snimka pluća je premala doza zračenja da bi mogla izazvati bilo kakve posljedice. Ona ne može naškoditi niti u trudnoći. Iako je, naravno, treba izbjegavati.

Ichbin

19.03.2019. 17:50

Postovani, godinu dana sam pila yasmin i u provom mjesecu sam imala probojno krvarenje koje sam po Vasem savjetu zaustavila tako sto sam pila po 2 tbl 3 dana. Pocela sam piti adexu i vec sam na pola blistera, a iduci mjesec sam narucena za uz i papa test. Ako budem imala probojno krvarenje da li nogu zaustaviti na isti nacin? I je li bolje da kupim dodadnu kutiju za to ili da popijem jednu i skratim ciklus za nekoliko dana, pretpostavljam da bi i u tom slucaju pauza bila u 7 dana? Hoce li toliko hormona imati neke negativne posljedice ili da pametnije da pomjerim termin za uktrazvuk i papa test?

Ivo Balenović, dr. med.

20.03.2019. 12:25

Poštovana, možete uzeti jednu tabletu više i time skratiti ciklus za jedan dan. Nakon toga slijedi uobičajena 7-dnevna pauza.

zabrinuta55555

25.03.2019. 18:40

Poštovani, pijem kontracepcijske tablete Zoely već godinu dana, imam spolne odnose ali većinom sa prezervativom, imala sam spolni odnos na kratko bez prezervativa prije 2 tjedna, trebam dobiti mjesečnicu za 8 dana, već 5 dana imam užase glavobolje i osjećam neki pritisak u glavi, jučer sam imala dosta niski tlak i već 2 dana mi se kao vrti. Nije došlo do ejakulacije prilikom odnosa. Zanima me da li je moguća trudnoća?

Ivo Balenović, dr. med.

26.03.2019. 19:15

Poštovana, prema svemu što ste naveli ne postoji mogućnost trudnoće.

nady97

30.03.2019. 13:40

Poštovani,
Pijem Diane 35 već 3 i pol godine prvo zbog problematičnog lica koje je sad odlično a poslije i zbog kontracepcije.Moja doktorica kaže da nema potrebe da pravim pauzu od par mjeseci,a ja se bojim da previše dugo pijem diane i čitala sam da predugom upotrebom kontracepcijskih pilula se teže može zatrudniti kad budem željela.Zanima me Vaše mišljenje.
Unaprijed hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

31.03.2019. 14:00

Poštovana, nema potreba za pauzom, ali smatram da bi trebali prstati s Dianama i preći na neki od modernih kontraceptiva s gestagenima 4. generacije koji će održavati efekt postignut Dianama. Kada se odlučite za trudnoću neće biti problema.

Delilah

07.05.2019. 15:50

Poštovanje,
imam 26 godina, sindrom policističnih jajnika i 2 i pol godine sam uzimala Axira35 tbl. Na zadnjem ginekološkom pregledu ginekologica mi je rekla da bi trebala početi piti neke druge tbl jer se ove ne bi trebale uzimati tako dugo. Napravila sam biokemijske pretrage krvi i nalaz je u redu. Međutim moja ginekologica je trenutno na bolovanju i mijenja ju netko drugi. Zadnju tbl Axira35 sam popila u petak (3.5), te je jučer nastupila menstruacija (6.5.). Zamjenski ginekolog mi je propisao Yaz tbl te mi rekao da ih mogu početi piti kad god hoću ???!! Malo sam zbunjena time. Da li da pričekam da prođe 7dnevna pauza pa Yaz počnem piti u subotu (11.5) ili da počnem piti Yaz odmah dok sam još u danima pauze? Molim Vas čim hitniji odgovor jer od onih od kojih bi trebala dobiti odgovor ne daju ništa i ne znam kome da se obratim. Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

08.05.2019. 00:25

Poštovana, prelazak s jedne kontracepcije na drugu radi se bez pauze da bi zaštita bila očuvana. Ukoliko napravite 7 dnevnu pauzu savjetujem da tijekom prvih 7 dana uzimanja yaz tableta koristite dodatnu zaštitu. Ne može se ništa dogoditi bez obzira kada počnete s terapijom osim što se kontracepcijska zaštita može privremeno umanjiti.

ana002

09.05.2019. 21:05

od kada uzimam kontracepcijske pilule postala sam osjetljiva jako do te mjere da placem 2 puta tjedno zbog nekih stvari na koja prije nisam plakala. Vec sam promijenila pilule.. pila sam 2 mj midianu a sada pijem Adexu skoro mjesec dana i to sam promijenila tablete bas zbog tog razloga al jos uvijek je situacija ista

Zanima me jeli moguce da je to toliko zbog pilula ili do mene i jeli trebam pricekat jos mj dana adexe da vidim promjenu

Ivo Balenović, dr. med.

10.05.2019. 09:55

Poštovana, teško je na to dati jednoznačan odgovor. Dokazano je da kontracepcijske tablete smanjuje simptome PMS-a kao što su emocionalna labilnost, razdražljivost. Dakle, primjena bi trebala poboljšati, a ne pogoršati raspoloženje. No neke žene su prijavile pojavu depresivnog raspoloženja prilikom uzimanja kontraceptiva. Svaka osoba je zasebna individua i ne može se sve generalizirati. Pričekajte još neko vrijeme i pokušajte pozitivno razmišljati. Ukoliko se stanje ne bi popravilo prekinite s tabletama.