Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kontracepcija i upalne bolesti crijeva


Autor Poruka

tinman

26.05.2007. 18:16

Cijenjeni,
zanima me da li se smiju koristiti kontracepcijske pilule kada osoba ima dokazano celijakiju? Isto pitanje, kada ima Cronhovu bolest? Ukoliko se tada ne smiju koristiti, zanima me zasto: da li je tada kontracepcijska moc smanjena radi smanjene apsorpcije u crijevu ili mozda kontracepcijske tablete pogorsavaju na neki nacin celijakiju, ili Chronovu bolest?

Drugo pitanje, ispricavam se ako je vec postavljeno: ako ipak postoji mogucnost trudnoce uz kombinirane kontracepcijske pilule, kada se treba najvise paziti i ev. primjeniti druge metode zastite? Sto ako imamo odnos u onih 7 dana pauze kada treba doci menstruacija?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

27.05.2007. 03:25

Kod Crohnove bolesti apsorpcija nije smanjena, dakle pilule normalno djeluju, ali je dosta pokazatelja da utječu na češće ponovno vraćanje bolesti.
Kod celijakije apsorpcija u crijevu je smanjena, ali nema dovoljno pokazatelja kako pilule djeluju kod takvih pacijenata. To je neistraženo područje, i za jednu i za drugu bolest. Ne znam za koga pitate, ali odluka da li koristiti tablete kod takvih pacijentica mora biti donesena nakon jako puno razmišljanja i sa strane doktora i sa strane pacijenta.
Čestitam, uspjeli ste mi postaviti 3 pitanja na koja još nema odgovora na forumu. I ovo zadnje pitanje još nije postavljeno na ovaj način happy. Trudnoća uz kontracepcijske tablete je moguća, ali mi ne znamo koji to mehanizmi zakažu. Najčešće je naravno ljudska greška - zaboravljene tablete, proljevi, povraćanja i sl. Zato ni ne postoji preporuka da se IKAD uz tablete koristi dodatna zaštita, one jednako (dobro) djeluju i u pauzi.