Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kontracepcija nakon poroda


Autor Poruka

lunna

13.09.2007. 21:05

Poštovani! Rodila sam prije 6 tjedana. Danas sam bila na prvoj kontroli nakon poroda i pitala sam ginekologa smijem li uzimati kontracepcijske pilule s obzirom da dojim. Rekao je da smijem i prepisao mi LOGEST. U uputama piše da se ne smiju koristiti u razdoblju dojenja pa me to zbunjuje. Prije trudnoće sam koristila DIANE35 i bila sam zadovoljna. Molim Vas za drugo mišljenje. Mogu li te tablete naštetiti djetetu preko mlijeka i mogu li i ja imati kakvih posljedica?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

15.09.2007. 22:10

Nažalost, moram se usprotiviti vašem ginekologu, ne smijete koristiti nikakve oralne hormonske kontraceptive dok dojite. Jedino što smijete koristiti su pripravci koji sadrže samo gestagene. Na našem ih tržištu službeno nema, ali se lako nabavljaju. Tako se preko privatnih apoteka mogu naručiti tablete (npr. Cerazette, Micronor) uz privatni recept od ginekologa, a u Hrvatskoj postoje injekcije koje sadrže samo gestagene ali u većoj dozi nego je potrebno. Injekcije koštaju nekih 30-tak kuna (ukoliko se izvana nabavljaju 70-tak eura), osiguravaju apsolutno pouzdanu kontracepcijsku zaštitu kroz 3 mjeseca, i ja svojim pacijenticama obično preporučim da nabave ove jeftinije pa im dam koliko im treba, ostatak bacimo.