Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mirena, hormoni, hypotireoza


Autor Poruka

12.09.2007. 21:50

Molim Vas odgovor na jedno pitanje., rodila sam 1999. godine, a krajem 2003. godine sam počela piti triquilar pilule..nakon cca 2 mjeseca uzimanja, pojavile su mi se 4 "šljive" -plavice na listu na desnoj nozi, a u obadvije noge u području isto listova sam imala bolove (grčeve)..Bila sam na testu koagulacije, koji je ispao u redu, a nakon toga i kod vaskularnog kirurga, koji je savjetovao da prestanem uzimati kontracepcijske pilule i dao mi kremu mislim hepatotrombin ili sličnog naziva i rekao da uzmem i takve tablete u ljekarni i pijem ih 2 mjeseca.. Nakon toga nisam koristila nikakve kontraceptive, nego se "oslanjamo" na prekinuti snošaj..U ožujku 2006. dijagnosticirana mi je hypotireoza i pijem euthyrox..Zanima me da li je moguče da ja stavim MIRENU, moja ginekologica mi ju je preporučila ali i otišla natrag radit u bolnicu pa sam morala se prebacit kod nove, kod koje idem za mjesec dana.. Zanima me Vaše mišljenje, da li postoji kod mene neka kontraindikacija za postavljanje mirene? da li taj hormon levonorgestrel može izazvat trombocitozu ili ne? pretpostavljam da je na to mislio vaskularni kirurg i zbog toga zabranio upotrebu pilula..
Unaprijed zahvaljujem

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.09.2007. 00:05

Nije mislio na trombocitozu nego trombozu. Smijete staviti Mirenu, jer se ona i preporučuje kod osoba sklonih trombozi.

13.09.2007. 15:20

Hvala na odgovoru doktorice..
Još jedno podpitanje..hormon levonorgestrel djeluje "samo" lokalno, dakle u maternici..da li je onda točno da se ne izlučuje u krv pa je s toga i mirena primjenjiva u mom slučaju?
osim manjih nuspojava tipa nervoze i sl., u vrijeme prilagodbe na mirenu, da li postoji i neka ozbiljnija prepreka za stavljenje mirene odn. neko stanje koje ona može prouzročiti?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

15.09.2007. 22:10

Svaki gestagen (što je službeni naziv za grupu hormona u kojoj se nalazi i levonorgestrel) može izazvati tromboembolijsku bolest. Međutim, kod vas ima nešto olakotnih okolnosti. Prvo, iz ovog što ste napisali nisam baš uvjerena da ste imali bilo tromboflebitis bilo trombozu (više nekakav prolazni poremećaj koagulacije), što vam automatski smanjuje rizik. Drugo, kako ste ispravno napisali, LNG iz Mirene, po mnoštvu radova, uglavnom ne prelazi u krv, a ako će tako i biti onda je rizik tromboembolije nikakav. U praksi, zna se desiti da žene osjećaju napuhnutost ili porast apetita, tipične nuspojave gestagena, što je očit dokaz da LNG ipak pređe u krv - ali to je u manjem broju pacijentica, i traje kraće vrijeme, dok se zalihe hormona ne "istroše". Zato mislim da je za vas rizik stavljanja Mirene sasvim prihvatljiv.
U odgovoru na vaše drugo pitanje, period prilagodbe tijela ne postoji, a kontraindikacije za Mirenu postoje. Međutim, vaša će liječnica sasvim sigurno primijetiti ukoliko ne zadovoljavate kriterije, pa ne brinite.