Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcija posle 45 godina


Autor Poruka

prekodaleko

27.03.2021. 13:25

Poštovana/i,
Imam 45 godina i oduvek neredovne cikluse. Negde oko 37 godine dobijam miom od 10mm, s tim sto se u tom periodu desilo i medju menstrualno krvarenje i dobila sam da pijem Novynette... Ciklus se odmah posle prve kutije sredio. A za sve ove godine miom je ostao isti. Odlazim kod gin zbog opet krvarenja izmedju ciklusa i pored tableta. Uzrok:polip i ranica na grlicu. Radjena je loop ekscizija. Taj gin mi je odmah rekao da prestanem sa tabletama, jer to nije za moje godine. Pri cemu sam uradila i krvnu sliku i jetreni enzimi su mi bili uredni. Ja prestajem sa pilulama. Prvi mesec sam znala kada sam dobila... Ali posle loop ekscizije gubim sve konce u rukama. Da skratim. Pitanje bi bilo zasto je vecina gin protiv pilula ako je zena mojih godina zdrava. Dr koja mi je prepisala pilule je u penziji i ona je misljenja bila da se koriste dok se god moze uz kontrole. Da li ja i bilo koja druga zena posle 45 moze da pije pilule? Znam kada cu dobiti... Koliko ce trajati... Cuvam i jajnike i matericu i miom mi nije rastao.... Ako niste za pilule koje su vase preporuke za nas "matore"?

Ivo Balenović, dr. med.

27.03.2021. 18:25

Poštovana, pilule se mogu uzimati i u tim godinama, ali značajno raste rizik od tromboze. Bolja je opcija spirala Mirena - ona smanjuje krvarenja, pouzdana je zaštita od neželjene trudnoće, a lokalno luči samo jedan hormon (progesteron) koji ne povisuje rizik od tromboze.

prekodaleko

29.03.2021. 22:00

Hvala na brzom odgovoru. Znam za Mirenu ali posto nisam radjala ginekolog mi je rekao da bi to tesko islo. Zar nista sem Mirene ne mozemo da koristimo bas zato sto smo u tom nepredvidivom periodu kada ne znamo ni kada ni koliko ce nam trajati ciklus?!?!? Evo ja prva.... Cetiri dana me muči... Hoće.. Neće da krene... To iscrpljuje psihički. Sa Novynette pilulama sam svaki petak dobijala i tako u krug!!!!! Ipak smatram da treba da se poradi i na problemima nas preko 45..jer predmenopauza em sto menja sve ume da donese i gadne bolesti.... Cini mi se da za nas nema nekih opcija sem histeroktomije ako krvarenja postanu nemoguća. Sto je opet stres.

Ivo Balenović, dr. med.

31.03.2021. 10:30

Ako ne želite rađati Mirena je najbolja opcija. Za aplikaciju nema veze to što niste rodili.