Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4212 | Broj poruka: 49503

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Kontracepcijske pilule i ulcerozni kolitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nici

17.10.2020. 12:05

Poštovani,
Već 10 godina pijem kontracepcijske pilule Novynette, propisane su mi zbog neredovitog ciklusa.

Već 6 godina se mučim sa probavnim smetnjama, i stavili su me na bezglutenskoj prehrani te nakon par godina pojavila bi se krv u stolici i nakon 3.kolonoskopije mi je utvrđeno da imam ulcerozni kolitis. Celijakiju nisu mogli utvrditi kako sam već bila na toj dijeti. Trenutno i dalje je konzumiram gluten ni laktozu i koristim terapiju '' Pentasu '', zanima me da li to išta utječe na kontracepcije ili da li kontracepcija utječe na moju bolest. Da li je pametno prestati piti pilule? Pomalo me je strah radi neplodnosti i stanja moje bolesti?

Često mi se javljaju ginekološkim problemi, poput suhoće i rana na spolovilu iz čistog mira i ginekolog mi je propisao kremu da su to gnjivice normalna situacija kod mog slučaja dugogodišnjeg korištenja pilula i sukrvice tijekom odnosa s partnerom.
Moj gastrointeriolog mi je rekao da nije pametno da pijem pilule ako ne moram, pitao me zašto ih pijem i da se konzultiram ginekologom ali imam osjećaj da me moj ginekolog ne razumje baš i da pijem pilule dok god ne želim bebu.

Molila bih vaše cijenjeno mišljenje,tako da znam kako postupiti.
Unaprijed hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

17.10.2020. 16:20

Poštovana, u literaturi se mogu naći proturječni rezultati o utjecaju oralne kontracepcije na ulcerozni kolitis. Prekid njihova uzimanja kod žena kojima se otkrije upalna bolest crijeva nije uvijek opravdan. Puno toga ovisi i o stupnju (proširenosti) bolesti. Oralni kontraceptivi mogu uzrokovati suhoću rodnice i češće gljivične upale. Možda bi bilo najbolje prestati s uzimanjem tableta dok Vam se ne odredi terapija i bolest uvede u remisiju. Tada možete ponovo krenuti s kontraceptivima.

Nici

20.10.2020. 08:00

Hvala vam na brzom odgovoru. Da li ja mogu na svoju ruku samo prestati piti ih ili je potrebno javiti se svom ginekologu?
Jedna mala napomena, majka mi ima endrimetriozu te je operirana dok njena sestra je imala tri puta spontani i doktori ne znaju razlog tome. Strah me i genetike koliko može utjecati.

Ivo Balenović, dr. med.

20.10.2020. 10:35

Tablete možete prestati uzimati. Ne trebate se javiti liječniku. Endometrioza i spontani pobačaji ne spadaju u genetski nasljedne bolesti.

Nici

14.03.2021. 14:35

Poštovani,
Nakon vašeg prošlog razgovora bila sam u siječnju na redovnom pregledu te sam htjela prestati piti pilule nakon tog pregleda. Međutim prilikom uzimanja papa testa ginekolog je uvidio polip cerviksa jer ga je takao i krvarila sam. Nalazi pape su bili uredni te sam imala zakazan zahvat u bolnici za skidanje. Međutim, doktorica ga nije mogla skinuti i odustala je od zahvata te je uzela komadić za na biopsiju. Dobila sam PHD nalaz da je visoka promjena na cervisku (HSIL, CIN 3) na prednjoj usni karifiolasta tvorba na širokoj osnovi.

Preporučena mi je konizacija ili letz.
Molim Vas za Vaše mišljenje, što je bolje pošto još nisam rodila.

Te kako je moguće da sve ove godine imam uredan papa test i nije se nikad prikazala nikakava promjena? I da nikad nisam znala da imam hpv

2017.g sam bila privatno na pregledu i otišla sam sada opet kod tog ginekologa za savjet što mi je čini u ovoj situaciji i on mi je rekao da je on vidio nešto nalik polipu i da je htio to pratiti s idućim pregledom međutim ja nikad se više tako nisam vratila nego išla nadležnom ginekologu preko hzza.

Da li je moguće da sam sada to prenjela svom dečku s kojom sam tri mjeseca?

Unaprijed hvala,
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

14.03.2021. 22:45

Poštovana, pošto niste još rodili bolje je uraditi LETZ konizaciju. Daljnji postupak nakon zahvata ovisi o rezultatu histološke analize. Ako histološka analiza pokaže da abnormalno tkivo ne dolazi do rubova preparata, tada je potrebna kontrola za 6 mjeseci. Svaki kontakt s HPV virusom ne znači da će se osoba zaraziti s istim. Isto tako, ne znači nužno da će osobe koje su inficirane virusom razviti i promjene.

Nici

15.03.2021. 11:35

Poštovani,

Hvala na brzom odgovoru.
Da li mi savjetujete da uradim tipizaciju, testiranje na hpv, te također moj partner ili nema potrebe za tim?

Kako je moguće da je papa test uredan?

Ima li išta veze s ovim ispadanje kose, jer sam primjetia od ljeta da mi užasno puno ispada kosa

Unaprijed hvala na odgovorima.
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

15.03.2021. 14:50

Možete uraditi tipizaciju na HPV, iako to neće utjecati na postupak liječenja. Prema nalazima potrebno je odstraniti promjenu bez obzira da li je HPV prisutan ili nije. Nije nužno da partner uradi tipizaciju jer ako je osoba pozitivna na HPV, a nema nikakvih promjena (kondilomi, CIN) liječenje nije potrebno. HPV se ne liječi (kao ni ostali virusi), nego samo promjene koje on uzrokuje. Opadanje kose nama s tim veze. Ono je najčešće uzrokovano povišenim razinama androgena (muški spolni hormoni).