Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4147 | Broj poruka: 48851

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Kontracepcijske pilule i ulcerozni kolitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nici

17.10.2020. 12:05

Poštovani,
Već 10 godina pijem kontracepcijske pilule Novynette, propisane su mi zbog neredovitog ciklusa.

Već 6 godina se mučim sa probavnim smetnjama, i stavili su me na bezglutenskoj prehrani te nakon par godina pojavila bi se krv u stolici i nakon 3.kolonoskopije mi je utvrđeno da imam ulcerozni kolitis. Celijakiju nisu mogli utvrditi kako sam već bila na toj dijeti. Trenutno i dalje je konzumiram gluten ni laktozu i koristim terapiju '' Pentasu '', zanima me da li to išta utječe na kontracepcije ili da li kontracepcija utječe na moju bolest. Da li je pametno prestati piti pilule? Pomalo me je strah radi neplodnosti i stanja moje bolesti?

Često mi se javljaju ginekološkim problemi, poput suhoće i rana na spolovilu iz čistog mira i ginekolog mi je propisao kremu da su to gnjivice normalna situacija kod mog slučaja dugogodišnjeg korištenja pilula i sukrvice tijekom odnosa s partnerom.
Moj gastrointeriolog mi je rekao da nije pametno da pijem pilule ako ne moram, pitao me zašto ih pijem i da se konzultiram ginekologom ali imam osjećaj da me moj ginekolog ne razumje baš i da pijem pilule dok god ne želim bebu.

Molila bih vaše cijenjeno mišljenje,tako da znam kako postupiti.
Unaprijed hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

17.10.2020. 16:20

Poštovana, u literaturi se mogu naći proturječni rezultati o utjecaju oralne kontracepcije na ulcerozni kolitis. Prekid njihova uzimanja kod žena kojima se otkrije upalna bolest crijeva nije uvijek opravdan. Puno toga ovisi i o stupnju (proširenosti) bolesti. Oralni kontraceptivi mogu uzrokovati suhoću rodnice i češće gljivične upale. Možda bi bilo najbolje prestati s uzimanjem tableta dok Vam se ne odredi terapija i bolest uvede u remisiju. Tada možete ponovo krenuti s kontraceptivima.

Nici

20.10.2020. 08:00

Hvala vam na brzom odgovoru. Da li ja mogu na svoju ruku samo prestati piti ih ili je potrebno javiti se svom ginekologu?
Jedna mala napomena, majka mi ima endrimetriozu te je operirana dok njena sestra je imala tri puta spontani i doktori ne znaju razlog tome. Strah me i genetike koliko može utjecati.

Ivo Balenović, dr. med.

20.10.2020. 10:35

Tablete možete prestati uzimati. Ne trebate se javiti liječniku. Endometrioza i spontani pobačaji ne spadaju u genetski nasljedne bolesti.