Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4350 | Broj poruka: 50843

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Kontracepcijske pilule i ulcerozni kolitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nici

17.10.2020. 12:05

Poštovani,
Već 10 godina pijem kontracepcijske pilule Novynette, propisane su mi zbog neredovitog ciklusa.

Već 6 godina se mučim sa probavnim smetnjama, i stavili su me na bezglutenskoj prehrani te nakon par godina pojavila bi se krv u stolici i nakon 3.kolonoskopije mi je utvrđeno da imam ulcerozni kolitis. Celijakiju nisu mogli utvrditi kako sam već bila na toj dijeti. Trenutno i dalje je konzumiram gluten ni laktozu i koristim terapiju '' Pentasu '', zanima me da li to išta utječe na kontracepcije ili da li kontracepcija utječe na moju bolest. Da li je pametno prestati piti pilule? Pomalo me je strah radi neplodnosti i stanja moje bolesti?

Često mi se javljaju ginekološkim problemi, poput suhoće i rana na spolovilu iz čistog mira i ginekolog mi je propisao kremu da su to gnjivice normalna situacija kod mog slučaja dugogodišnjeg korištenja pilula i sukrvice tijekom odnosa s partnerom.
Moj gastrointeriolog mi je rekao da nije pametno da pijem pilule ako ne moram, pitao me zašto ih pijem i da se konzultiram ginekologom ali imam osjećaj da me moj ginekolog ne razumje baš i da pijem pilule dok god ne želim bebu.

Molila bih vaše cijenjeno mišljenje,tako da znam kako postupiti.
Unaprijed hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

17.10.2020. 16:20

Poštovana, u literaturi se mogu naći proturječni rezultati o utjecaju oralne kontracepcije na ulcerozni kolitis. Prekid njihova uzimanja kod žena kojima se otkrije upalna bolest crijeva nije uvijek opravdan. Puno toga ovisi i o stupnju (proširenosti) bolesti. Oralni kontraceptivi mogu uzrokovati suhoću rodnice i češće gljivične upale. Možda bi bilo najbolje prestati s uzimanjem tableta dok Vam se ne odredi terapija i bolest uvede u remisiju. Tada možete ponovo krenuti s kontraceptivima.

Nici

20.10.2020. 08:00

Hvala vam na brzom odgovoru. Da li ja mogu na svoju ruku samo prestati piti ih ili je potrebno javiti se svom ginekologu?
Jedna mala napomena, majka mi ima endrimetriozu te je operirana dok njena sestra je imala tri puta spontani i doktori ne znaju razlog tome. Strah me i genetike koliko može utjecati.

Ivo Balenović, dr. med.

20.10.2020. 10:35

Tablete možete prestati uzimati. Ne trebate se javiti liječniku. Endometrioza i spontani pobačaji ne spadaju u genetski nasljedne bolesti.

Nici

14.03.2021. 14:35

Poštovani,
Nakon vašeg prošlog razgovora bila sam u siječnju na redovnom pregledu te sam htjela prestati piti pilule nakon tog pregleda. Međutim prilikom uzimanja papa testa ginekolog je uvidio polip cerviksa jer ga je takao i krvarila sam. Nalazi pape su bili uredni te sam imala zakazan zahvat u bolnici za skidanje. Međutim, doktorica ga nije mogla skinuti i odustala je od zahvata te je uzela komadić za na biopsiju. Dobila sam PHD nalaz da je visoka promjena na cervisku (HSIL, CIN 3) na prednjoj usni karifiolasta tvorba na širokoj osnovi.

Preporučena mi je konizacija ili letz.
Molim Vas za Vaše mišljenje, što je bolje pošto još nisam rodila.

Te kako je moguće da sve ove godine imam uredan papa test i nije se nikad prikazala nikakava promjena? I da nikad nisam znala da imam hpv

2017.g sam bila privatno na pregledu i otišla sam sada opet kod tog ginekologa za savjet što mi je čini u ovoj situaciji i on mi je rekao da je on vidio nešto nalik polipu i da je htio to pratiti s idućim pregledom međutim ja nikad se više tako nisam vratila nego išla nadležnom ginekologu preko hzza.

Da li je moguće da sam sada to prenjela svom dečku s kojom sam tri mjeseca?

Unaprijed hvala,
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

14.03.2021. 22:45

Poštovana, pošto niste još rodili bolje je uraditi LETZ konizaciju. Daljnji postupak nakon zahvata ovisi o rezultatu histološke analize. Ako histološka analiza pokaže da abnormalno tkivo ne dolazi do rubova preparata, tada je potrebna kontrola za 6 mjeseci. Svaki kontakt s HPV virusom ne znači da će se osoba zaraziti s istim. Isto tako, ne znači nužno da će osobe koje su inficirane virusom razviti i promjene.

Nici

15.03.2021. 11:35

Poštovani,

Hvala na brzom odgovoru.
Da li mi savjetujete da uradim tipizaciju, testiranje na hpv, te također moj partner ili nema potrebe za tim?

Kako je moguće da je papa test uredan?

Ima li išta veze s ovim ispadanje kose, jer sam primjetia od ljeta da mi užasno puno ispada kosa

Unaprijed hvala na odgovorima.
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

15.03.2021. 14:50

Možete uraditi tipizaciju na HPV, iako to neće utjecati na postupak liječenja. Prema nalazima potrebno je odstraniti promjenu bez obzira da li je HPV prisutan ili nije. Nije nužno da partner uradi tipizaciju jer ako je osoba pozitivna na HPV, a nema nikakvih promjena (kondilomi, CIN) liječenje nije potrebno. HPV se ne liječi (kao ni ostali virusi), nego samo promjene koje on uzrokuje. Opadanje kose nama s tim veze. Ono je najčešće uzrokovano povišenim razinama androgena (muški spolni hormoni).

Nici

13.02.2022. 01:15

Poštovani,

Najprije želim se zahvaliti na svim Vašim odgovorima i na Vašoj stranici.
Šaljem nastavak prethodnim porukama..
Nakon što mi je u ožujku 2021.g odrađena tipizacija, sa cin3 smanjilo se na cin1.
U 6.mj nakon oporavka od zahvata prestala sam piti navedene kontracepcijske pilule te napravila test na HPV koji je bio pozitivan.

U 7.mj sam uredno dobila menstruaciju. U 7 mj sam prekinula s bivšim dečkom i imala ogroman stres i tek sljedeću menstruaciju sam dobila početkom 9.mj (nisam obraćala pozornost zašto je nisam dobila, mislila sam da je to od stresa), krvarila sam svega 2 dana.

Nakon toga tek sam menstruaciju dobila 26.10. i to je bila zadnja menstruacija koju sam imala.

16.11. bila sam kod ginekologa na pregled i rečwno mi je da imam policistične jajnike..dobila sam Gynositol prašak kojeg svaki dan pijem, već mi je sada 2 kutija. Te da imam gljivice, dobila sam Polygynqx vaginalete 1 kutiju.

14.1. sam bila opet kod ginekologa radi smetnji nakon seksualnog odnosa (dva mjeseca sam imala odnos sa zaštitom te u 12.mj dečko i ja nismo više koristili zaštitu, nisam imala smetnje sve do 7.1.) rađeni su brisevi te sam bila pozitivna na ureaplazmu urealyticum (pila sam 10 dana doksiciklin, a dečko sumamed 3 dana) te pozitivna na candidu albicans (koristila sam Rojazol vaginalete kroz 7 dana i macmiror complex kremu 10 dana) nakon čega mi je sada bolje.
Također, mi je prepisana terapija Duphaston ukoliko menstruaciju ne nastupi do kraja 1.mj 2x1/14 dana .... Danas mi je 13.dan


Jučer 12.dan terapije sam napravila test na trudnoću koji je bio negativan a ovulacijski test je bio pozitivan, da li je moguće da ostanem trudna ako smo večer prije imali odnos?
Čitala sam na internetu da ponekad ovulacijski test bude poz u ranoj trudnoći pa da možda je od odnosa prije 10 dana.
Ako sam ostala trudna da li mogu svakako prokrvariti nakon tableta?

Da li da opet napravim test u pon 15.dan nakon terapije?
Zanima me, ako je i negativno i dobijem menstruaciju nakon terapije što mi savjetujete jer želimo bebu.

Od srca Vam hvala,
Lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

13.02.2022. 13:20

Životni vijek spermatozoida je do 5 dana, tako da postoji mogućnost trudnoće ako je odnos bio prije ovulacije. Ako je došlo do trudnoće, nakon Duphastona neće nastupiti menstruacija.

Nici

18.02.2022. 14:10

Poštovani,

Dobila sam 16.2. U srijedu menstruaciju nakon navedene terapije, te sam drugi dan (jučer) vadila hormone.
Molila bih pojašnjenje pretraga.

LH 11.7
FSH 4.63
PROLAKTIN 559 H
ESTRQDIOL 246
SHBG 56.6
UKUPNI TESTOSTERON 2.010 H
SLOBODNI TESTOSTERON 0.025
SLOBODNI TESTOSTERON 1.25 %
BIORASPOLOŽIVI TESTOSTERON 31.20
DHEA-S 4.19
ANTI MULLERIAN HORMON 109.00 H
2 ANTI MULLERIAN HORMON 15.26
TSH 1.040
BETA 2 MIKROGLOBULIN S 1.21

Glukoza 4.8
Inzulinska rezidencija 1.84
Inzulin 59.8.


Hvala.
Lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

19.02.2022. 11:25

Poštovana povišeni su AMH i testosteron što može ukazivati na policistične jajnike.

Nici

19.05.2022. 08:10

Pozdrav,
Nadovezujem se na prošli razgovor,
i dalje nisam dobila menstruaciju prirodnim putem od 26.10. te mi je lječnik prepisao opet Duphaston 10 dana x2 kojeg još nisam počela piti.
9.3. blago rozo smeđi iscjedak koji je trajao 4 dana
10.3.sam ponovila bris ureaplazme i bilo je negativno te je također i partner ponovio i bio je negativan na ureaplazmu.
22.4. Dobila fluomizin vaginalete 1 kutija te ih koristila 6 dana
13.5 sam opet pozitivna na ureaplazmu i candidu, liječnik mi je prepisao rojazol vag 1x7, diflucan 1x1 te opet antibiotike. TVS-ut, u avt homog, odjeka, endom, hiperehogen mjeri 5 mm dj. PCOM, LI, PCOM, pokraj vidljiva izdužena cist tvorba anehogena sadržaja u duljini 27 x9 mm (hydrosalpinx susp) C.D. nema slob. tekucine

Zanima me da li je moguće da smo oboje bili negativni zbog utjecaja antibiotika, pošto sam doznala da je dečko promiskuit (imala sam dva puta odnose s njim nakon odrađenog brisa na kojem smo bili oboje negativni), imao je dvije cure u isto vrijeme. Ako se ona nije liječila da li je moguće da je on sada to meni opet prenio ili je u meni možda problem radi slabog imuniteta jer imam upalnu bolest crijeva?
Imala konoloskopiju u 23.2. pod anestezijom te sam dva puta u mjesec dana radila MR enterografiju koja je uredna oba puta.
(trenutno mi je 20.4.2022. kalprotektin preko 1000, crp 0.6)
14.3. Leukocitna esteraza i Eritrociti / hemoglobin pozitivni te povećani leukociti i eritrociti, crp 2.4. te 20.4. smanjen broj leukocita i eritrocita i negativno na leukocitnj estrerazu i homoglobin.


Također, sam 1.5 i 7.5. imala odnos s novim dečkom dali je moguće da sam ja to njemu sada prenijela ukoliko je bio u meni pola minute te kasnije je stavio kondom?
Da li se sada i novi partner trebao liječiti kao i ja?
Da li se ovo može rješiti prirodnim putem da ne pijem opet antibiotike u kratkom periodu s obzirom na moju bolest? (Upravo sam na 5 vaginaleti i popila sam tabletu i osjećam se bolje, antibiotike još nisam počela piti, dali bi ih trebala popit ili ih mogu izbjeći?)
Koliko dugo bi trebala sada koristiti zaštitu?

Nezz jel glupo pitanje..jel se moze biti razlog prljave ruke ukoliko ih partner nije oprao?

Nici

24.05.2022. 08:50

Poštovani,

Nadovezujem se na prošlu poruku.
Završila sam terapiju za candidu gljivice
Počela sam pitu antibiotike na drugom sam danu te također Duphaston drugi dan.

Zanima me prirodni proizvod Maca i Cama Cama da li mogu koristiti uz navedene lijekove ili je bolje prokvariti te zatim početi piti Macu?

Da li preporučujete da uzmem i probiotik uz to sve

Hvala.
Lijep pozdrav