Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


logest


Autor Poruka

paranoicna

06.05.2007. 14:45

Poštovanje,
već par godina redovito koristim pilule Logest. Zadnju pilulu uzimam u četvrtak, a prvu iz novog pakiranja sljedeći tjedan u petak. Sad mi se desilo da sam zaboravila uzeti tu prvu u petak tako da sam prvu uzela sljedeći dan, dakle u subotu. Taj isti dan imala sam spolni odnos pri kojem smo koristili i kondom.
Zanima me sad da li postoji mogućnost trudnoće s obzirom na ovo što sam napisala i da li trebam kosristiti dodatnu zaštitu do kraja ciklusa?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru,

Lijep pozdrav!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

06.05.2007. 17:40

Logest je vrlo nisko dozirani kontraceptiv, pa mislim da je pametnije da koristite i kondom još 2 tjedna.

paranoicna

06.05.2007. 20:25

Hvala Vam na brzom odgovoru.
Ja sam eto po prirodi dosta paranoična osoba i ono što me još zanima je da li je ipak moguća trudnoća (bez obzira na kondom jučer) i da li mogu išta napraviti (npr.uzeti pilulu za dan poslije ili nešto takvo)?
Jer inače neću imati mira cijeli mjesec sad

Znam da gnjavim s pitanjima...

Puno hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

06.05.2007. 21:50

Ne gnjavite, ali paranoični jeste happy
Ne možete uzeti day after pilulu, pa predlažem da lijepo zaboravite na cijeli incident do slijedećeg krvarenja, ionako apsolutno ništa ne možete učiniti ni vi niti ja (ili bilo koji drugi ginekolog). I odsad malo ležernije s živcima, a ozbiljnije sa redovitim uzimanjem tableta!

lanchi

10.05.2007. 22:00

Poštovani,

Zanima me ukoliko se propusti uzeti ta prva pilula kao što je napisala Paranoicna u gornjem postu, da li to znači da tako brzo (već isti ili sljedeći dan) može doći do ovulacije? Ili do ovulacije može doći bilo kad u sljedeća dva tjedna (s obzirom da ste napisali da je potrebno sljedeća dva tjedna koristiti i kondom)? Da li je sigurno da će u takvom slučaju doći do ovulacije? Ili se tako nešto uopće ne može znati?

Puno pitanja happy

Zbunjena sam i zahvaljujem se na odgovoru

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

10.05.2007. 23:25

Nemojte biti zbunjeni, ovo je vrlo pametno pitanje koje mi još nitko nije postavio.
Prvo, morate shvatiti da kad pijete kontraceptive nemate svoj ciklus nego je on izazvan tabletama. Dakle, 21 dan pijete tablete, sve to vrijeme jajnici miruju. Onog časa kada popijete zadnju tabletu u pakiranju vaši jajnici počinju raditi. Do prve tablete slijedećeg pakiranja imaju 7 dana da eventualno dovedu do ovulacije. To je vrlo malo vjerojatno, što dokazuje i vrlo visoka sigurnost kontracepcije, ali nije nemoguće. Ako zaboravite tu prvu tabletu, jajnici imaju još jedan dan više, dakle šansa za ovulaciju se povećava.
Ovulacija 7-og ili 8-og dana ciklusa je iznimno rijetka, ali 10-tog dana ciklusa se zna desiti. U pravilu, kad se tablete počnu uzimati nakon 7-dnevne pauze, količina hormona u njima je dovoljno visoka da upropasti nadolazeću ovulaciju i trudnoće nema.
U zaključku, Paranoičnoj sam savjetovala kondom radi (gotovo teoretske, ali ipak) šanse da ima ranu ovulaciju koju Logest, budući je vrlo nisko dozirani kontraceptiv, neće uspjeti na vrijeme zaustaviti.

lanchi

11.05.2007. 13:40

Mnogo ste mi toga razjasnili, puno hvala na odgovoru!

manci

14.05.2007. 00:00

poštovani!
imam 22 godine i već pet mjeseci pijem kontracepcijske tablete Logest. do sada nisam imala nikakvih problema ali ovaj mjesec mi se krvarenje pojavilo prije pauze(ostalo mi je još tjedan dana do pauze). ja sam nastavila piti tablete i napraviti pauzu kad popijem do kraja. zanima me da li sam dobro postupila i u kolikoj je to mjeri normalno(krvarenje prije pauze)?
unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.05.2007. 13:55

Dobro ste učinili. Krvarenje prije pauze je uz Logest normalna nuspojava i ne treba vas zabrinjavati. Tek ukoliko traje duže razgovarajte s ginekologom da li prekinuti ili ne.

Tina22

14.02.2009. 20:40

Poštovana doktorice,

imam par pitanja za vas.
Ovako, pila sam 9 mj Yasmin pa sam radi nekih nuspojava prešla na Logest. Sada Logest pijem nekih 6 mj...
Mene zanima da li je menstruacija koja dođe u onoj 7-dnevnoj pauzi, garancija da trudnoće nema?
Ja sam baš danas popila zadnju pilulu iz trenutnog pakiranja, ali dva pakiranja prije ovog pilulu nisam popila u nedjelju kad inače pijem nego u ponedjeljak (8.dan pauze) zato jer ih nisu imali u dežurnoj ljekarni.
Nakon tog pakiranja dobila sam menstruaciju, i također sam dobila menstruaciju nakon onog idućeg.
Tokom onog pakiranja kada sam popila prvu pilulu s danom zakanšnjenja, ja i dečko nismo koristili dodatnu zaštitu, ali on nije ni svršavao u mene. Počeo je tek od idućeg pakiranja...
Pred neka dva tjedna sam počela osjećati neki čudan umor... i kako nije prošao par dana napravila sam test na trudnoću (pred cca tjedan dana)... bio je negativan.
I dalje osjećam taj neki umor, grudi me bole (al to je i normalno jer moram uskoro dobiti menstruaciju), imam neki čudan okus u ustima ...danas sam čak počela podrigivati iz čistog mira...
Zato i pitam da li je dobivena mestruacija garancija da nema trudnoće, jer sam čula neke priče da neke cure neznaju mjesecima da su trudne jer su na pilulama i normalno dobivaju mengu.

Nadam se da nisam ovo sve previše zbrkala happy
Hvala unaprijed na odgovoru.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.02.2009. 22:00

Zanimljivo kako ove lovačke priče o menstruaciji u trudnoći znaju svi, a krvarenje u normalnoj trudnoći ima možda jedna od 1000 žena (koja usput budi rečeno uvijek zna da je trudna). Međutim, da budemo skroz ispravni, jedina garancija da niste trudni je negativan test na trudnoću.

marija12

20.02.2009. 21:15

Ja bih imala dva pitanja za vas doktorice.

1. Dakle znači li to da se i kod pilula može dogoditi ta "lažna menstruacija"?

2. Logest je manje dozirani kontraceptiv ( nadam se da sam vas dobro citirala). Znači li to da slabije štiti od trudnoće od drugih kon. pilula? Je li njegova zaštita jednaka kao i kod drugih i trebam li se ja onda više bojati ako koristim Logest?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

20.02.2009. 22:10

1. IZNIMNO rijetko.Toliko rijetko da spada u onu kategoriju "iznimaka koje potvrđuju pravilo".
2. Logest je jednako siguran kao i svi drugi kontraceptivi, inače ne bi dobio uporabnu dozvolu. Prije se mislilo da za zaštitu od trudnoće treba 50 mcg estradiola, pa se shvatilo da je dosta i 30, pa da je dosta i 20, a sad se zna da je dosta i 15.

dina86

21.02.2009. 22:15

Imam 22 god. U aprilu 2008 pocela sam da uzimam Yasmin po preporuci ginekologa(kao kontracepciju,a ujedno zbog neredovne menstruacije i blago policisticnih jajnika).Prije toga uradila sam kompletne pretrage krvi i sve je bilo ok,holesterol 5,trigliceridi 0,75.Sve je bilo u redu,nisam imala nikakvih problema,ciklus je postao redovan,medjutim posle 6 mjeseci uzimanja,pocela sam povremeno da osjecam vrtoglavice i slabost,brzo sam se zamarala....uradila sam analizu krvi,hoolesterol se povecao na 8,6 ,a trigliceridi na 3,4.Inace,nisam mijenjala nacin ishrane,zdravo se hranim,povremeno vjezbam,imam normalnu kilazu(niko u porodici nema problema sa povisenim masnocama u krvi)......U dogovoru sa doktorom prestala sam da uzimam Yasmin i nakon mjesec i pol ponovila analizu krvi i masnoce su se vratile na normalu.
Moje pitanje glasi: Da li smijem da nastavim sa uzimanjem kontraceptivnih pilula?(npr. Logest ili neke druge)
i Koje analize je potrebno da uradim da bih znala koje meni odgovaraju?
Postoji li neko objasnjenje zasyo je Yasmin kod mene izazvao povecanje masnoca u krvi?
HVALA PUNO!!!!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

22.02.2009. 05:20

Pa ja bih ipak kod tolikih oscilacija posumnjala i na grešku laboratorija - baš toliko da naraste kolesterol je potpuno neuobičajeno. Uzmite Logest, izvadite krv za mjesec dana, pa ćete vidjeti.

Healy

09.03.2009. 16:50

menga mi nije redovita i imam policistične jajnike tako da mi je moj doktor prvo dao Diane 35. pila sam ih koja 2tj i prestala jer mi jako nije bilo dobro. sad mi je prepisao Logest. i trebala sam čekat mengu da počnem piti Logest. prvo mi je trebala doći kao još krajem 2.mj al nije i ja sam se već sva isprepadala al na svu sreću, došla je dns! pa evo, dns bi i trebala početi piti... i nakon što meni menga prestane, a ja nastavim pravilno piti tbl, ja sam ziher zaštićena onda bez obzira na te izostanke menge i cista?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.03.2009. 18:40

Jeste, odmah od danas.

bubica1

18.03.2009. 13:15

Ovakoca imam jedno pitanje..PIla sam logest pola godine pa sam imala pauzu 3 mj pa sam sad ponovno počela pit al me muči krvavi iscjedak nakon mjesečnice već tjedan dana,znam da se tijelo treba priviknut al me svejedno malo zabrinjava da nije nešto opasnije,dali imam razloga za brigu,nemam nikakvih bolova...
hvala na odgovoru

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

18.03.2009. 14:10

Mene ne zabrinjava. To je spotting.

fantom slobode

19.03.2009. 17:35

Tek sam nedavno bila prvi put kod ginekologa upravo zbog kontracepcije. Preporučio mi je Logest, s tim da ih još nisam počela piti, tek slijedeći mjesec počinjem s uporabom.
Čitala sam upute i primijetila da piše da se ne smiju piti ako žena puši. Ja imam 17 godina i pušač sam, pa me zanima ima li to zaista veze i kakve su posljedice?
Hvala unaprijed!