Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


logest i rizik od neželjene trudnoće


Autor Poruka

lina

13.01.2007. 21:10

Poštovani!
imam 23 godine i nešto više od 2 godine pijem Logest (bez pauze). Već sam 5 godina u vezi te je pilula jedino sredstvo kontracepcije koje dečko i ja koristimo. Svjesna sam da tablete nisu 100%tni oblik zaštite od neželjene trudnoće-ono što me zanima jest da li je i koliko rizik od trudnoće veći ako partner svrši u meni, a ne izvan mene (što smo uglavnom do sad moj dečko i ja primjenjivali)?Unaprijed hvala na skorom odgovoru!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.01.2007. 18:50

Ukoliko dečko svrši u vas, rizik trudnoće je 0,1%. Ukoliko uz tablete prakticirate prekinuti odnos rizik je praktično nikakav.

Pahuljica

07.03.2007. 11:14

Prošlog mjeseca išla sam na godišnji odmor, u vrijeme 7-dnevne pauze od uzimanja Logesta. Nažalost, pri letu mi se izgubila prtljaga, u kojoj je bila i nova kutija Logesta. Kako u ljekarnama ondje nisu imali Logest, a nisam željela miješati kontraceptive bez ginekologa (a s ljekarnicima se bilo teško sporazumijeti), morala sam pričekati prtljagu koja je stigla na dan kad sam trebala popiti četvrtu pilulu. Prijatelj koji je putovao sa mnom je nedavno završio medicinu (no ne razumije se previše u ginekologiju) i rekao mi je da popijem četvrtu, i završim kutiju bez početne tri kako ne bih mijenjala ciklus, što sam i napravila. Taj mjesec smo dečko i ja koristili kondom kao dodatno sredstvo kontracepcije.
Ovu nedjelju (dakle prije 3 dana) počela sam s uzimanjem nove kutije Logesta i sada nisam sigurna trebam li i dalje koristiti kondome kao dodatno sredstvo zaštite ili je Logest sada počeo normalno djelovati?
Hvala unaprijed na odgovoru

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.03.2007. 15:10

Iskreno, nisam sigurna ni ja jer za ovakav način rješavanja izostalih tableta još nisam čula! Vrlo kreativno, ali bojim se potpuno neučinkovito glede kontraceptivne zaštite. Dva su načina rješavanja problema: prvi je da propustite kutiju Logesta, pričekate svoju pravu (slijedeću) menstruaciju i počnete s Logestom prvi dan te menstruacije. Ako ćete pak i ovaj ciklus koristiti Logest koristite dodatnu zaštitu za svaki slučaj, od slijedećeg onda nemojte.

Pahuljica

08.03.2007. 18:55

Hvala puno na odgovoru.
Razlog mog kreativnog rješavanja tog problema nije bio prvenstveno kontraceptivne prirode, nego činjenica da je moje tijelo već gotovo 4 godine pod hormonima iz Logesta, i ne vidim nikako kako bi stanka od mjesec dana mogla dobro utjecati na njega. Sad mu dajem hormone, sad ne, pa sad opet da -- zar je to zdravo? Pitam da znam za ubuduće, naime nikad se ne zna, ovo recimo s mojom prtljagom nisam mogla predvidjeti.

I ne razumijem zašto mislite da bih ovaj mjesec trebala raditi stanku? pa s ovom kutijom sam krenula normalno, nakon 7 dana pauze, menstruacija je došla, sve je bilo u redu...

Zanimalo me za kontraceptivni učinak jer na kutiji od Logesta piše da je on djelotvoran od prve popijene tablete. No, budući da su djeca zadnja stvar na svijetu koju želim, vjerujem da ću i ovaj mjesec primijenjivati dodatna sredstva zaštite.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

08.03.2007. 20:15

Nisam dovoljno pažljivo pročitala vaše pitanje pa mi je promaklo da ste napisali da ste već počeli koristiti slijedeću kutiju. U tom slučaju stojim kod druge preporuke, da ipak i ovaj mjesec koristite dodatnu zaštitu. U pravu ste da Logest djeluje od prve popijene tablete, ali ako se počne koristiti prvog dana prave menstruacije - nakon ovog vašeg malog eksperimenta prošli ciklus ne mogu biti sigurna kako su na njega reagirali vaši jajnici. Ne zaboravite da je Logest vrlo nisko doziran. No, pauzu ne trebate raditi, to bi bilo za slučaj da niste počeli uzimati ovu kutiju. Ali inače, nema ništa nezdravo u prekidu uzimanja kontracepcije ako vam se slijedeći put ovako nešto desi.