Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Miom i kontracepcija


Autor Poruka

Silence777

18.04.2007. 22:00

Na zadnjem pregledu otkriven mi je dobrocudni miom na maternici, velicine 2cm. Doktor mi je rekao kako uzimanjem pilula moze jos vise rasti,ali ostavlja meni na izbor dali da ih i dalje pijem ili ne. Koja je Vasa preporuka?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

19.04.2007. 07:20

Teško pitanje, ovisi o mnogo faktora. Ovo kaže službena medicina: rizik za rast mioma povećavaju debljina, nuliparitet (kad žena nije rodila), a oralni kontraceptivi i injekcijski kontraceptivi smanjuju rizik POJAVE mioma u usporedbi sa ženama koje ih nikada nisu koristile - što je za vas kasno. Što se tiče upotrebe u žena koje već imaju miome, sve ovisi o tome kakve receptore (za estrogene i gestagene) ima miom, što ne možemo znati, o čemu ovisi da li će rasti ili ne. Osobno, u mojoj praksi, vidjela sam i jedno i drugo, i da rastu i da stoje. Ako ste rađali, bolja opcija za vas bila bi Mirena, ona često smanji male miome. Ako niste, razmislite, i sretno. U svakom slučaju kontrole svaka 3 mjeseca.