Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim Vas kazite mi da nisam trudna


Autor Poruka

03.04.2007. 18:30

Postovani,

Prosloga mjeseca, dva dana(zaredom) prije nego sam dobila menstruaciju, imala sam odnos sa deckom (koristili smo zastitu u vidu kondoma), i ja sam menstruaciju dobila u nedjelju kada sam uzela prvu pilulu Diane35 (koju pijem zbog regulisanja policisticnih jajnika ciji sam skoro pa tipicni predstavnik). E posto je taj moj odnos bio moj prvi sexualni odnos u subotu(predvece) sam imala pri odnosu maalo krvarenja ... za koje nisam bila sigurna da li je to menstruacija tako da nisam popila pilulu tada nego u nedjelju(otprilike u roku od 24h) kada je krvarenje bilo 'normalno'. (u narednih 21 dan nisam imala odnose)
21. tabletu iz pakovanja popila sam u subotu 31.03 kasno uvece i predpostavljala sam da cu dobiti u nedjelju jer sam imala simptome pms-a (poprilicno jaku bol u stomaku, bol na dodir grudi, jedan dan mi se malo cudno mantalo, i jedno jutro mi je bilo malo muka i ne vise) ALI NISAM DOBILA! Danas je treci dan od zadnje tablete, simptomi pms-a polako kao da se smiruju(grudi me bole ali stomak rijedje), a ja imam blijedo zuti iscjedak koji nije obilan ili sl. Znaci skoro pa nista!

Ono sto mene ne popusta je psihicki pms i strah da sam mozda TRUDNA!?!?!?!?!?!!?!
JESAM LI?
Ne spavam niti funkcionisem kako treba vec tri dana.

Molim Vas pomozite mi i kazite da li je normalno to sto jos nisam dobila i da li mozda trebam dobiti tek u nedjelju 8.4?

Unaprijed hvala.

Mila

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

03.04.2007. 21:20

Ajme koja panika! A kako bi bili trudni kad ste odnose imali niti blizu ovulacije (ako je uopće imate obzirom na PCOS) i redovno pijete tablete? Niste trudni, a krvarenje će doći ovih dana, nije važno kad.

03.04.2007. 23:30

Hvala Vam!

Prepala sam se jer mi je ipak prvi put da imam odnos i prva tabla tableta uopce.
Stvarno ovi simptomi pms-a nikada nisu bili izrazeniji (prije skoro da nisam ni imala simptome).
Brine me to sto ne dobijam, mislim znam da mozda i ne treba da dodje u periodu od 2-4 dana od zadnje tablete ali ipak neki crvic u glavi (koji sigurno psihicki sada i koci ciklus) mi ne da mira.

Znaci ne trebam se brinuti? Niti panicariti?


p.s jos jedno VAZNO PITANJE sada kada sam malo mirnija - da li pilule zbog sto bolje kontracepcije morama uzimati uvijek TACNO U ISTO VRIJEME, ili je to oko sat naprijed/nazad, 15min prije kasnije ili mora biti sto tacnije vrijeme (npr uvijek u 23.00) ?


Jos jednom...
MNOOOOOOGO VAM HVALA puno znaci kada savjet i komentar da neko ko je strucan, sve sto sam znala o svom tijelu zaboravila sam od straha i panike.


Hvala
Mila

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

04.04.2007. 09:30

Plus minus sat vremena je OK za tablete, a nije strašno ni ako zaboravite jednu (sve piše u uputama). Jedna stvar koju morate shvatiti je da kada pijete tablete vaši jajnici ne rade - dakle nema PMS-a, ovulacije ni menstruacije na kakve ste navikli, sve je izazvano tabletama. Zato krvarenja u sred ciklusa, kašnjenja krvarenja ili mučnine i druge nuspojave nisu ništa zabrinjavajuće nego nuspojava tableta. Morate se malo educirati o onome što uzimate. Lijepi pozdrav.

12.04.2007. 22:25

Lijep pozdrav,

Proslog sam se tjedna nakon Vaseg odgovora, smirila i u petak je pocelo krvarenje. big-smile (ovo je bio prvi put u zivotu da se obradujem menstruaciji happy)
U petak uvece i u toku subote i nedjelje, krvarenje je bilo bas obilato!

U nedjelju uvece sam pocela piti novu (drugu) tablu pilula, ali mi jos nije prestalo. Nije oblino cak je oskudno(par kapljica dnevno manje vise). Sutra je sedmi dan.

Predpostavljam da se ne trebam brinuti ali ipak morala sam pitati... da li je to ok?
Da li to sad znaci da ce moja mjesecnica dolaziti krajem tjedna u kojem ja prestanem piti tabletice? tj da mi je ciklus pomjeren.

Unaprijed zahvalna,

Mila22

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.04.2007. 15:05

Ne brinite, to se zove spotting i normalno je u prvih par mjeseci korištenja kontracepcije. Što se tiče krvarenja, ne znamo kad će dolaziti, ali to nije ni važno, bitno da dođe.