Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Naelia


Autor Poruka

Martina.tina112

07.07.2018. 10:15

Pozdrav, pijem naelia kontracepcije vise od godinu i pol. Pijem tablete redovito, zadnjih tri mjeseca ni jednu tabletu nisam zaboravila popiti i sve pijem u gotovo isto vrijeme. Decko i ja uz tablete se sluzimo i metodom prekinutog snosaja kao dodatan oblik zastite. Svaki mjesec menstruacija dolazi isti dan i gotovo tocno u sat. Znaci prema proslim mjesecima ovaj mjesec sam trebala isto dobiti u četvrtak, ali sam dobila tek iduci dan, odnosno u petak ujutro, znaci dan kasnije. To ne mora nista znaciti? Ne mora uvijek doci u isto vrijeme? Drugo pitanje mi je, ovaj mjesec menstruacija je drugacija od ostalih, puno je oskudnija nego ostale i tamno smede do crne boje je. Imam li razloga za zabrinutost zbog takve nagle promjene intenziteta i boje menstruacije? I trece pitanje mi je, postoji li mogucnost da imam menstruaciju uz koristenje tablete a da sam trudna? Dali postoji mogucnost lazne menstruacije? Ili je to sto posto sigurno, da ako sam dobila krvarenje da nisam trudna? Vi ste mi jedini izvor informacija jer je moj ginekolog dosta nepristupacan pa ne mogu ništa pitati. Ispricavam se ako su pitanja glupa, ali bojim se trudnoce pa svako odstupanje od normale me uplasi. Unaprijed se zahvaljujem i ispricavam.









Ivo Balenović, dr. med.

07.07.2018. 20:40

Poštovana, ukoliko ste redovito uzimali tablete ne postoji mogućnost trudnoće. Kod žena koje su na kontracepcijskim tabletama krvarenje se smanjuje, a ponekad može i potpuno izostati. To je zbog učinka tableta na sluznicu maternice. Ukoliko krvarenje izostane dva ciklusa za redom potreban je pregled.

dvmm511

16.07.2018. 22:20

Postovani,

Pijem Naelia pilule 4 mjeseca i menstruacija svaki puta dolazi 28. dana ciklusa. Ovaj mjesec bila sam pod stresom, bila sam na putu.. sat i pol nakon sto sam popila 17. pilulu imala sam meksu stolicu, nisam popila jos jednu tabletu i nakon toga nisam imala spolne odnose. Danas je 28. dan ciklusa, ali menstruacija nije dosla, popila sam prvu placebo tabletu.
Zadnjih tjedan dana pila sam tablete u sat do dva odmicanja od termina
Zanima me sto je moglo utjecati na nedolazak menstruacije te imam li razloga za brigu? Sto mi je ciniti?

Ivo Balenović, dr. med.

17.07.2018. 16:55

Poštovana, zbog djelovanja tableta na sluznicu maternice (sluznica se stanjuje), kod žena koje uzimaju kontracepcijske tablete krvarenje se smanjuje, a ponekad može i potpuno izostati. Nastavite s uobičajenim uzimanjem tableta.

dvmm511

18.07.2018. 00:00

Hvala na odgovoru
Je li potrebna dodatna zastita?

Ivo Balenović, dr. med.

18.07.2018. 10:15

Dokle god redovno uzimate tablete dodatna zaštita nije potrebna.

Zuzili

09.11.2018. 10:35

Poštovani,

Redovito pijem naelia piule, eventualno tu i tamo s razmakom od par minuta. Naime, izgubila sam kutiju gdje su mi ostale 2 pseudo (bijele) piule te sam nastavila s novom kutijom. Jucer (8.11) sam imala bolove u doljnjem dijelu trbuha, kao klasicno za menstruaciju, bio mi je roskasto i smedi iscjedak, a danas imam rozi iscjedak. Bolje pitati ipak, da li se to dogada zato što sam propustila 2 pseudo tablete i nastavila s novim blisterom ili ipak postoji mogucnost za trudnocom?

Zuzili

09.11.2018. 10:35

Takoder bih htjela napomenuti da uzimam naelia piule godinu i 2 mjeseca

Ivo Balenović, dr. med.

09.11.2018. 11:45

Poštovana, ne postoji mogućnost trudnoće. Vjerojatno je u pitanju probojno krvarenje.

novitch

02.01.2019. 10:35

Postovani. Pijem prvu mutiju Naelia pilula, prije njih sam pila lindynette kao hormonsku terapiju i kao zaštitu (također jednu kutiju ) koje sam prestala piti radi neugodnih nuspojava koje su se jako brzo pojavile (suhoca, bolni odnosi, umor). Također ispostavilo se da mi je hormonski nalaz u urednom stanju pa mi je ginekoloh prepisao naelia kao nisko hormonalnu opciju jer sam i dalje htjela ostati zašticena.
Lindynette sam pocela piti odma na prvom danu ciklusa te sam krvarila oko 2 i pol tjedna. Naele sam pocela piti odma dan nakon zadnje lindynette tablete bez pauze
Trenutacno sam na 17. tableti i zadnjih dva tjedna krvarim. pocelo je jako skromno, kao smeđi isjedak no zadnjih tjedan dana je obilno kao menestruacija. Znam da su probojna krvarenja normalna ali zbilja me frustrira koliko traju i činjenica da je krvanjenje postalo obilnije. Pa zbog toga neznam dali mi tablete pašu. Inace nikakvih drugih nuspojava nemam. Imam li raloga biti zabrinuta?

Ivo Balenović, dr. med.

02.01.2019. 12:00

Poštovana, budući da ste prešli na nove tablete bez pauze očekivano se desilo probojno krvarenje. Nastavite s kutijom do kraja. Krvarenje će prestati kroz iduća dva do tri ciklusa.

Martina.tina112

08.04.2019. 15:15

Pijem naelia tablete nekih 2 godine. Zaboravila sam popiti tabletu koju sam nadoknadila odmah iduci dan sa drugom tabletom. Par dana nakon toga desio se spotting najvjerojatnije zbog zaboravljene pilule. Par dana nakon zaboravljene pilule imala sam odnose sa deckom bez zastite. Svrsio je van mene. Prije toga nije bilo odnosa tako da vjerujem da predejakulanti nisu moguci. Zabrinuta sam pa sam danas, 15 dana nakon odnosa napravila test clerblue za koji pise da se moze raditi 4 dana prije mjesecnice. Pokazao je negativan rezultat. Mjesecnicu trebam dobiti kroz par dana. Mogu li se prestati brinuti? Test nije napravljen prerano? Znam da mora biti najmanje 14 dana od odnosa a ja sam ga radila 15 dana od odnosa. Moze li biti lazno negativan?

Ivo Balenović, dr. med.

08.04.2019. 20:25

Poštovana, nema razloga za brigu. Prema svemu navedenom ne postoji mogućnost trudnoće, što je potvrdio test.

irena2112

09.04.2019. 22:55

Poštovani,
pijem Naelia tablete nešto manje od 2 godine i nikad do sad nisam imala probleme. Uglavnom uvijek popijem tabletu na vrijeme, menstruacija mi uvijek dolazi na 4. placebo tableti i traje otprilike 3 dan, rijetko 4. Ovaj ciklus sam sam slučajno prerano popila 1. tabletu , tj. popila sam ju na dan kada je trebalo 4 placebo iz prošlog ciklusa. Danas mi je drugi dan menstruacije i popila sam dalje tabletu po rasporedu, ali sam primjetila da je menstruacija prestala. Brinem se jer nije bilo pravog krvarenja nego više kao sukrvav iscjedak. Također, prije otprilike 2 tjedna koristila sam Geokorton kremu za alergijski dermatitis koji mi se pojavio na usnama. Zanima me jel moguće da je antibiotik iz kreme smanjio djelovanje pilula, jesam li jako poremetila ciklus s ovim što sam prerano popila pilulu i je li normalno to što je ova menstruacija tako kratka.
P.s. Kod odnosa uvijek pazimo da ejakulira izvan.



Ivo Balenović, dr. med.

10.04.2019. 10:30

Poštovana, kod žena koje uzimaju kontracepcijske tablete krvarenje se smanjuje, a ponekad može i potpuno izostati. To što ste počeli dan ranije neće smanjiti učinak, kao niti to što ste koristili Geokorton. Zaštita je očuvana.

M*G

07.03.2022. 08:12

Dobro jutro,
ginekologica mi je prepisala Naelia pilule, međutim, nisam ih imala mogućnosti kupiti, a jučer mi je bio prvi dan menstrualnog ciklusa (započelo je ujutro).
Da li je problem da započnem uzimati pilule danas (2.dan), te kada tablete počnu djelovati u tom slučaju?
Na tablete sam se odlučila, isključivo zato, da se ne moramo paziti, već da partner može ejakulirati u mene, bez straha od trudnoće.

Hvala Vam unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

07.03.2022. 10:25

Poštovana, slobodno možete počete s uzimanjem i 2. dana. Ipak, za svaki slučaj tijekom prvog ciklusa koristite dodatnu zaštitu. Iako je mogućnost da će doći do ovulacije tek teoretske.