Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50706

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Nalazi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dancy11

22.01.2022. 20:45

Postovani!
Molila bi vas za tumacenje nalaza. Naime moja gin je trazila da napravim krvnu sliku. Neznam ni sama tocno zasto al predpostavljam radi kontracepcije Evra na kojoj sam vec 6g radi endometrioze. Nisam trudna al planiram trudnocu, 38g, imam vec jedno djete starije.
Nalazi od prija 2 dana su sljedeci;

Leukociti- 12.80 H ref vrjednosti (3.40-9.70)
Limfociti- 5.40 H ref vrjednosti (1.19-3.35)
Neutrofili- 5.70 ref vrjednost (2.06-6.49)
Monociti- 0.60 ref vrjednosti (0.12-0.84)
Eozinofili-0.90 H ref vrjednosti (0.00-0.43)
Bazofili-0.10 H ref vrjednosti (0.00-0.06)
Limfociti % -42.6 ref vrjednosti (20.0-46.0)
Neutrofili % -44.7 ref vrjednosti (44.o-72.0)
Monociti % - 4.4 ref vrjednosti (2.0-12.0)
Eozinofili % -7.3 H ref vrjednosti ( 0.0-7.0)
Bazofili %- 1.0 ref vrjednosti ( 0.0-1.0)
Eritrociti-4.69 ref vrjednosti (3.86-5.08)
Hgb- 136 ref vrjednosti ( 119-157)
Hematokrit- 0.396 ref vrjednosti (0.356-0.470)
MCV- 84.3 ref vrjednosti ( 83-97.2)
MCH- 28.9 ref vrjednosti (27.4-33.9)
MCHC- 343 ref vrjednosti (320-345)
RDW-CV - 12.7 L ref vrjednosti(14.6-16.5)
Trombociti- 346 ref vrjednosti (158-424)
MPV- 8.0 ref vrjednosti (6.8-10.4)
Željezo- 19.6 ref vrjednost (8-30)
TIBC- 82.9 H ref vrjednosti(49.0-75.0)
UIBC- 62.4 H ref vrjednosti ( 26.0-59.0)
CRP- 5.7 H ref vrjednosti (<5)
Kolesterol- 6.4 H ref vrjednosti (<5.0)
HDL-K- 2.1 ref vrjednosti (>1.2)
LDL-K- 3.4 H ref vrjednosti (<3)
Trigliceridi- 1.9 H ref vrjednosti (1.7)
Urin -uredan

E sad moja gim me moze primiti tek za neka 2 do 3 tjedna. A mene brinu ponajvise ovi poviseni Limfociti i Leukociti. Jer sam primjetila u jos dva predhodna zaredom radena nalaua da su u porastu i to krecu u porast od 10mj prosle godine. Na dvi predhodne pretrage me slala dok opce prakse radi nekih snimanja, ona tu nista nije posebno komentirala, al mene uoceni rast brine za sve ovo vrjeme kompletnu godinu dana neznam da sam imala ikakvu nit prehladu nit upalu. Jedino sto me nekad od jeseni krenulo muciti hemroidalno krvarwnje pri stolici, bila na pregledu proktologa. I takoder sam u obradi vezano za psoriaticni Artritis, imam psorijazu. Takoder uzimam i lijekove za tlak, otkucaje srca, usporenu stitnu i te neke tabletd za hemroide al njih nisam davno krenula koristit i prija njih su nalazi bili poviseni. Cjepljana sam protiv kovida 2 doze zadnja kraj 6mj al u 8mj su mi kks nalati bili uredni. Znaci porast krece od 10mj, a CRP mi je blago uvecan vec godinu dana i takoder SE blago povisena.
Dva predhodna nalaza su;
-10mj prosle godine; Leukociti 8.90 (3.40-9.70), Limfociti 3.70 H ( 1.19-3.35).
-11mj prosle godine; Leukociti H 10.90 H (3.40-9.70), Limfociti 4.20 H(1.19-3.35)
-1mj od prija 2 dana; Leukociti H 12.80 H (3.40-9.70), Limfociti 5.40 H ( 1.19-3.35)
Znaci u zadnjih nekih 4mj konstantno u porastu te me to sad jako brine. Nikad prija bez nekog vidljivog razloga mi se to nije desavalo. Osjecam se vec duze vrjeme malaksalo, umorno, pod nekim stresom, imam takoder probleme sa kraljeznicom raden magnet te me didatno i kosti bole. Al nista od navedenog nije novo sve to moje stanje traje od jos prija tih nalaza. Osjecala sam se tako i dok su mi nalazi bili ok.
Molim vas stim da nemogu tako brzo do svoje gin doci a planiramo trudnocu dal mi mozete reci dal se trebam brinuti vezano za taj porast limfocita i leukocita? Na kompletnom gin pregledu sam bila prija 6mj i sve je bilo ok tad je trazila sljedeci put da dodem sa krvnom slikom. A do doktorice opce prakse ni telefonom nemogu doci. Pa evo sad cekam termin. Oprostite na poduzem postu koji je vjerijem smuseno napisan. Trenutno se bas brinem za to. Molim vas od cega moze biti tako u konstantnom porastu Limfociti i Leukociti??
Hvala! Lp.


Ivo Balenović, dr. med.

23.01.2022. 20:00

Poštovana, leukociti mogu biti povišeni u mnogim bolestima, kao i fiziološkim stanjima. Uz artritis (kojeg navodite) također idu povišeni leukociti. Limfociti su povišeni u virozi. Obična prehlada povisuje njihov broj.

dancy11

23.01.2022. 22:25

Postovani!
Hvala vam na odgovoru.
Psorijaticni artritis mi jos nije potvrden u obradi sam, napravila sam sve pretrage i sad cekam kontrolu Reumatologa. Internista je imao uvid u te nalaze i on nije bas siguran po tim nalazima da se radi o artitisu il kako kaze moguce u nekom zacetku dijagnoze, uglavnom cekam pregled Reumatologa. Ono sto sam zaboravila navest jest da dakoder imam problem sa želucem sto god pojedem tesko mi legne imam neku muklu bol, dugo vremena sam pila Controlok za zelucanu kiselinu preko 2godine, te su mi prestali davat taj ljek dok su na ultrazvuku ustanovili da mi zeludac jedva vari radi ti tableta da mi je kiselina skroz unistena. Nkad u 9mj sam prestala piti taj ljek i iza toga mi se postepeno ponekad desava ta bol zeluca te od 10mj se krvna slika leukocita i limfocita pogorsava. Takoder mi je apetit skroz oslabijo skoro da mi se sva hrana gadi, al na kilazi negubim. Takoder je prisutan neopravdan jak umor i zamor, znaci ustajem umorna iz kreveta, samo bi spavala, osjecam se nesposobno obavljat najobicnije dnevne obaveze radi tog umora.
Znam da se od mnogo cega mogu povisiti Leukociti. Al stim da sam u zadnje vrjeme igrom slucaja vadila cesce nalaze krvi za potrebe drugih pretraga, ono sto sam uocila da je povisenju Leukocita prvo predhodilo povisenje Limfocita na tom prvom nalazu, te na za mjesec dana ponovljenim nalazima su se povisili i Leukociti i dodatno jos vise se povisili Limfociti, da bi sad na nalazu ponovljenom nakon dva mjeseca od prija 3 dana bili jos vise u porastu i Leukociti i Limfociti i jos dodatni stavki kako sam vam ranije navela. Nalazi u 8mj su bili ok nikad ranije mi se to nije desavalo a cesto mi daju uz bilo kakvo vadenje krvi usput i KKS da odradim i nikad bez neke vidljive upale, viroze , prehlade mi ti nalazi nisu bili van vrjednosti. Vec godinu dana a moguce i duze da nisam imala nikakvu nit upalu nit prehladu, nista ni slicno nikakve simptome toga. Upravo radi toga i brinem osobito kad je rjec o povisenim Limfocitima jer nikakvu virozu nisam imala. A vrjednosti su u konstantnom porastu vec 4mj. Iskreno bojim se nekakvih tezih stanja. Molim vas po vasem misljenju na osnovu tih mojih navedenih nalaza krvi koliko ima smisla i potrebe za pregled kod Hematologa ?

Ivo Balenović, dr. med.

24.01.2022. 08:10

Nalazi minimalno odstupaju od normale, tako da se ne radi ozbiljnijem stanju. Ali obzirom na sve navedeno potrebne su pretrage koje bi razjasnile stanje. Savjetujem konzultacije kod hematologa.

dancy11

25.01.2022. 08:10

Postovani !
Hvala vam puno na savjetima i misljenju. Posjeticu hematologa kako bi bolje razjasnila svoje stanje. Lp

Ivo Balenović, dr. med.

25.01.2022. 13:55

Nema na čemu.