Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nekoliko pitanja


Autor Poruka

Odie

07.10.2007. 20:55

Postovani, imam nekoliko pitanja... Pijem Yasmin tablete vec godinu dana. Prvih nekoliko mjeseci dosta sam smrsavila,imala sam razne nuspojave, ali sve je to, barem do neke mjere- proslo. Nakon nekoliko mjeseci tezina mi se vratila, a celulit je postao dosta veci nego prije uzimanja tableta. Bilirubin mi je bio blago povisen par mjeseci nakon pocetka uzimanja, dalje nisam vadila krv, doktorica nije nista rekla na to. Sada imam jos 5 tableta za popiti i imam probojno krvarenje (bol u trbuhu, smedji iscjedak), onako kako je znalo biti prvih mjeseci, ali nikad nije pocelo ovoliko dana prije pauze.
-Bi li trebala kontrolirati bilirubin, i ako je povisen da li je kontracepcijski flaster bolje rjesenje? Da li on moze biti prihvatljivija metoda kontracepcije kada su nuspojave izrazenije ili to prije svega ovisi o razlikama u sastavu medju pojedinim hormonalnim kontracepcijskim sredstvima?
- Koliko je zabrinjavajuca pojava probojnog krvarenja nakon godinu dana uzimanja?
-U slucaju da je zastita smanjena zbog npr. primjene nekog drugog lijeka, kada se uspostavlja sigurna zastita nakon pauze od 7 dana? Bi li najsigurnije bilo 2 tjedna nakon pocetka uzimanja iduceg pakiranja?

Unaprijed hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

08.10.2007. 00:35

Trebate izmjeriti bilirubin, i ukoliko je ponovo povišen zamolite doktoricu opće prakse da utvrdi uzrok tog povišenja, koji može biti posve bezazlen i nevažan, ali i ozbiljniji. Flasteri tu ne bi djelovali ništa drugačije nego tablete, jer svi spadaju u istu grupu hormonske kontracepcije.
Probojno krvarenje se uvijek može dogoditi, i ukoliko redovno idete na ginekološke kontrole nemate zašto brinuti.
U vezi ponovne zaštite ste u pravu, preporučuje se dodatna zaštita kroz dva tjedna.