Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nolicin+Yasmin?


Autor Poruka

angry candy

19.06.2007. 17:55

1. Smanjuje li antibiotik Nolicin kontracepcijsko djelovanje Yasmin pilula?
2. Dečko i ja za svaki slučaj koristimo i prekinuti snošaj uz pilulu, nadam se da sam zaštićena maksimalno od trudnoće.

Hvala unaprijed na odgovoru...happy

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

19.06.2007. 18:20

1. Ne
2. Prekinuti snošaj uz kontraceptiv se ne preporučuje, pa ni ne znamo da li to dodatno smanjuje šansu za trudnoću (onih 99,9% vam nije dovoljno? happy)

sweet_ginger

20.06.2007. 15:20

Dobar dan
Možete li objasniti zašto se prekinut snošaj ne preporučava uz pilulu? Nisam upućena...
Zanima me je li "mjesečnica" tj.krvarenje koje dolazi mjesečno uz uzimanje pilula uistinu jasan pokazatelj da dejvojka nije trudna?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

20.06.2007. 17:30

Odlično pitanje, u takvo što ni ne možete biti upućeni ako niste medicinar.
Kako mi znamo kolika je sigurnost određenog kontraceptiva? Tako što je ogroman broj žena (obično veći od 10000) godinu dana ili više sudjelovao u istraživanju koje je platila farmaceutska kompanija. Na kraju te godine zbrojili su broj žena koje su trudne i izračunali rizik trudnoće uz taj određeni kontraceptiv. Taj rizik je za sve kontraceptive na tržištu manji od 0,1%, inače ne zadovoljavaju i ne prolaze testove.
Kako bi saznali da li prekinuti snošaj uz tabletu dodatno smanjuje broj trudnoća? Opet bi trebalo uključiti 10000 žena koje bi godinu dana koristile kontraceptiv uz prekinuti snošaj, i onda zbrojiti trudnoće. Takvo istraživanje još nije provedeno jer bi ga netko trebao platiti. Farmaceutsku industriju to ne zanima, jer njihov kontraceptiv zadovoljava regulative i ne treba im dalje trošiti novac, a doktori, koje bi i zanimalo, jednostavno nemaju takve financijske mogućnosti.
Dakle, možda sam se krivo izrazila - nije da se ne preporučuje, ali nemamo baš nikakvih informacija da li dodatno pomaže.
A što se onog drugog pitanja tiče, prijelomno krvarenje se rijetko zna dogoditi i u trudnoći, tako da nije garancija da niste trudni. Ipak, molim bez panike kod svakog krvarenja, jer em je trudnoća uz kontraceptiv rijetka, em je krvarenje u trudnoći rijetko - dakle šansa da vam se baš to dogodi je vjerojatno 1: milion.