Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Papa test i upala


Autor Poruka

Sunka

12.11.2020. 23:30

Poštovani ,
Pre vise od godinu dana sam imala Trihomonijazu , ispila sam antibiotike i nakon tog moj ginekolog to nije spominjao vise. Nakon toga sam uradila Papa test gde su rekli da je sve u redu. Pre dve nedelje moj decko je dobio kondilome, ja sam odma otisla kod ginekologa , pregledao me i rekao da je sve čisto , uzeo bris za papa test i danas su pozvali ( ostavili govornu poštu) da kazu da je test uredan i da upala koju sam imala sada izgleda dosta bolje. E sad meni nije jasno na koju upalu su oni mislili ( koja se na papa testu vidi) i zasto ja nisam dobila nekakvu terapiju ako je upala , kakva takva , jos prisutna ? Da napomenem da imam policisticne jajnike i ranicu na grlicu maternice vec duzi period, ako to ima bilo kakav znacaj na to . Hvala Vam unapred

Ivo Balenović, dr. med.

13.11.2020. 11:30

Poštovana, na papa testu se vide stanice uzete sa vrata maternice. Prema izgledu stanica citolog zaključuje radi li se o normalnim stanicama, upalno promijenjenim stanicama ili o atipiji stanica. Upalna reakcija stanica je ista bez obzira koji mikroorganizam je u pitanju. HPV virus može izazvati atipiju - promjene u smislu CIN-a. Citolog može pretpostaviti (prema izgledu stanice) radi li se o HPV virusu. Kako bi se postavila sigurna dijagnoza potrebni su brisevi. No ukoliko nema upale, nema potrebe za brisevima.