Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pilule-abortivno sredstvo?


Autor Poruka

zea_mays

07.06.2007. 15:45

Poštovani!
6 mjeseci koristim Yasmin tablete, i nedavno sam pročitala da kontracepcijske pilule mogu djelovati abortivno.
Iz religijskih razloga smatram da dijete nastaje od trenutka spajanja jajne stanice i spermija, pa Vas molim da mi odgovorite (i riješite ogromne dileme) da li se to događa i tijekom uzimanja takve vrste kontracepcije?
Unaprijed zahvalna!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.06.2007. 18:40

Kontracepcijske tablete sprječavaju trudnoću na 3 načina - sprječavajući ovulaciju, čineći grlić maternice negostoljubivim za spermije, i stanjivanjem sluznice maternice da bi bila negostoljubiva za eventualni zametak. Dakle, moguće je da ponekad tablete djeluju abortivno (u ovom trećem slučaju), iako je to više teoretska nego stvarna mogućnost, jer su glavni mehanizmi djelovanja kontraceptiva prva dva nabrojena.

zea_mays

07.06.2007. 21:40

Zahvaljujem na brzom odgovoru. Nadam se da neću biti dosadna ako Vas pitam, što mi preporučate zbog te eventualne mogućnosti abortivnog djelovanja, kojim bi sredstvom ili metodom kontracepcije mogla izbjeći tu mogućnost, ili upotpuniti postojeću zaštitu. Imam 27 god. i još nisam rađala. Hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.06.2007. 22:55

Nažalost, nećete imati neki ludi izbor. Možete koristiti kondom uz prekinuti odnos, ili dijafragmu uz spermicid, što su uz pravilnu upotrebu relativno sigurne metode. Hormonska kontracepcija sva djeluje jednako, dakle vama neprihvatljivo.