Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pilule više ne odgovaraju?


Autor Poruka

AnOk97

09.11.2020. 19:05

Poštovani,
objasnit ću ukratko svoju situaciju. Nisam u mogućnosti otići na pregled kod svog ginekologa jer nisam u državi.
Koristim pilule Logest od 2014. godine, redovno. Razlog je bio što su mi menstruacije bile vrlo bolne, iako su oduvijek bile redovne i trajale 4-5 dana. Od samog starta korištenja (dakle od moje 17. godine) nisam imala nikakve simptome (debljanje, migrene, dlakavost, mučnine, ...) i vrlo sam bila zadovoljna. Od genetskih predispozicija nemam ništa što bi moglo remetiti djelovanje pilula, osim viška kg koji je konstantan godinama.
Nakon nekih 5 godina redovnog korištenja (bez ikakvih prekida i s eventualno dvije situacije kad sam 'promijenila' termin menstruacije radi ljetovanja pa pila dvije kutije zaredom), sam primijenila stvaranje nekih simptoma i počela sam ih uredno pratiti i zapisivati. Od otprilike sredinom prošle godine imam sljedeće:
- počele su mi se razvijati migrene koje bi se događale par dana prije/u prvih par dana menstruacije
- mnogo, mnogo su češće promjene raspoloženja i razdražljivost do te mjere da sam sama sebi nekad neobjašnjivo tužna i nezadovoljna. Uz to, već dulje primjećujem pad energije i motivacije, a to pripisujem
- grudi često, iako ne u svakom ciklusu, postanu veće i vrlo bolne, posebno područje bradavica, a to se dogodi uglavnom ili prije menstruacije,, ili u ovulaciji. Ponekad osjetim i nateknuće limfnih čvorova u području pazuha, no već u prvih par dana menstruacije to nestane.
- ponovno imam grčeve u vrijeme menstruacije (prva dva-tri dana) kao i u ovulaciji. Neusporedivo je s boli koju sam imala prije pilula, ali ipak je primjetno obzirom da u početku korištenja nisam imala nikakve simptome.
- posebice u doba oko i tijekom menstruacije imam prištiće u području brade, iako nikad (ni prije korištenja pilula) nisam imala problema s licem.
- iako i inače imam višak kilograma, taj višak uglavnom bude raspodijeljen na bokove i noge, no sad sam primijetila nove strije po trbuhu. Debljanje je posebice vidljivo na gornjoj polovici trbuha, ispod grudi i oko želudca, gdje inače nisam imala problema.
- ono što je meni osobno najupečatljivije su posljednje tri menstruacije. Od te tri, prve dvije (menstruacija u 9. i u 10. mjesecu) su bile preslabe (trajale su 2 dana i uložak sam mijenjala rjeđe, ali samo higijene radi jer stvarne potrebe nije bilo) i krv je bila crna. Sadašnja, pak, uopće nije došla, iako osjećam neke vrlo blage grčeve i u toku dana sam imala oscilacije u promjeni raspoloženja.
Moj životni stil nije mnogo različit, iako je doba pandemije - prehrana, tjelovježba, stres i općenito zdravstveno stanje su u uobičajenom stanju te stoga ne mogu povezati ništa od gore navedenog s tim. Partnera imam, zadnji odnos je bio početkom 9. mjeseca (živimo na daljinu), a menstruacija u 9. mjesecu (gore opisana, s crnom menstrualnom krvi) je uslijedila 10 dana nakon našeg posljednjeg odnosa.

Molim Vas za pomoć i savjet. Sa ginekologom sam prije samog početka korištenja tableta pričala o tome trebam li raditi pauzu nakon korištenja određeni period, i on je rekao da nakon 5 godina korištenja nije potrebno 'pauziranje' korištenja. Po njemu, dugoročno gledano, to donosi više štete nego koristi, rekavši mi da su današnje tablete napravljene na moderniji način i da za tim nema potrebe, kao što je slučaj bio u prošlosti, kad medicina nije bila toliko razvijena. Spletom okolnosti, meni su se baš nakon punih 5 godina korištenja počeli javljati simptomi i meni neobjašnjivi problemi. Zadnju kutiju iz polugodišnjeg recepta bi trebala početi piti u petak, no razmišljam se ipak o prestanku korištenja pilula nakon te kutije, ukoliko smatrate da ima sumnje da su one uzrok gore opisanog i da bi prestankom pilula riješila barem većinu od opisanog.

Hvala unaprijed i veliki pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

10.11.2020. 11:15

Poštovana, svi navedeni simptomi mogu biti nuspojava oralnih kontraceptiva, no to se ne može tvrditi sa 100% sigurnošću. Jedini način da se to utvrdi je prestanak s uzimanjem terapije. Savjetujem da prestanete s terapijom. Nakon nekog vremena znati će se da li je sve što ste naveli nuspojava kontraceptiva.