Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


moguća trudnoća


Autor Poruka

ana1000

25.10.2007. 13:30

Zanima me kolika je mogućnost za trudnoću ukoliko ne dođe do sexa nego je bio samo kontakt prstima po spolnim organima odnosno da li je moguće zatudnjeti ako je slučajno prenesena koja kap sperme na prstima u rodnicu?Kolika je vjerovatnost za to-napr:1.100 ili 1:1000000?Da li ste imali takav slučaj ili poznajete da je netko zatrudnio isključivo na taj način?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

25.10.2007. 16:30

Ne, nisam niti čula niti pročitala za takav slučaj, pa ne bih znala ni za vjerojatnost. Rekla bih nula.

ana1000

25.10.2007. 18:20

Prilažem jedan od takvih članaka.Ukoliko možete molila bih Vas da prokomentirate jer mislim da ima puno zabrinutih mladih ldjevojaka koje sumnjaju u trudnoću mada nisu imale spolni odnos nego samo dolje navedeno!Hvala!

PETING

Nesigurno. Naime, u petingu se zahuktavaju strasti i ako sve završi ejakulacijom, bez obzira što nije riječ o prodiranju penisa u vaginu, postoji mala šansa da ipak dođe do trudnoće. Dovoljno je da samo mala količina sperme dospije u vaginu, npr. preko muških ruku, kako bi postojala mogućnost oplodnje. Zato je kod petinga važno paziti na higijenu – da ejakulacija ne bude blizu ulaza u vaginu, da su ruke čiste i da se nakon petinga sve počisti.

GURANJE PRSTA U VAGINU

Nesigurno. Ako dečko gura curi prst u vaginu ili cura dečka dovede do vrhunca navlačenjem penisa i nakon toga sebi gura prst u vaginu, opet postoji mala, mala šansa da dođe do trudnoće. Spermiji ne mogu preživjeti dugo na suhom – npr. na rukama – oni su poput riba što se toga tiče, no ne želiš se valjda opterećivati činjenicom je li im već kucnuo sprovod ili ne? Obično u ovakvim stvarima ne prolazi dovoljno vremena da bi oni skončali.


Da, spermiji se u vaginu mogu prenijeti i preko prsta
Dakle, dovoljna je mala količina sperme, koja u vaginu može biti unesena i prstima, a to ne mora nužno biti sjemena tekućina, već i 'kapljice ljubavi' – mala količina predejakulacijske tekućine koja izlazi iz penisa nedugo prije ejakulacije. Samo jedna kapljica te tekućine na prstu je dovoljna da potakne mnogobrojne spermije koji se nalaze u njoj da krenu na put do ženskog jajašca, čim se nađu u pravoj okolini – ženskoj rodnici. Možda zvuči kao znanstvena fantastika ili napad aliena, no bolje je ne riskirati jesi li takav pehist da se to baš tebi dogodi. Lakše se ne prepustiti totalnim strastima i pripaziti, nego kasnije strepiti 'što ako…' ili eventualno završiti na odjelu za abortuse!


ana1000

25.10.2007. 18:20

Hvala na odgovor!Nailazila sam na članke(vezano za kontracepciju) u kojima se upozorava da se može zatrudnjeti i ukoliko se sperma prenese prstima u rodnicu pa me zanimalo da li je stvarno koji takav slučaj zabilježen u praksi!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

25.10.2007. 21:10

Čuvajte se internetske znanosti happy

mbdi

15.03.2009. 11:00

draga doktorice htjela sam samo provjerit kolika je mogućnost da zatrudnim, jer u zadnje vrijeme ljudi stvarno pišu svašta... naime ja i dečko smo imali odnos 2 dana nakon završetka mjesečnice, koristili smo kondom ali prvih nekoliko minuta smo probali malo bez kondoma, s obzirom da su neplodni dani... da li je stavarno moguće ostati trudan bez ejakujacije, i kako statistike idu u prilog tome.... nakon toga za vrijeme plodnih dana smo imali odnos , sa kondomima i dečko je svršio van mene.... trebam li se brinuti... jer mi menga kasni dva dana ?!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

15.03.2009. 12:00

A test na trudnoću pa onda pitanja happy? Pročitajte topik Pilula za dan poslije - najčešća pitanja.

marinela27

16.03.2009. 17:40

Pozdrav svima,

Što se mjesečnice tiće, uredna mi je bila do prije 2 mjeseca. Zadnja 2 mjeseca jako je kratka, trajala je do sada 6 dana a sada 2 dana. Više nije crvene boje, neko je roskaste boje. Zadnja mjesečnice završila mi je prije 10 dana, trajala je 2 dana a od tada imam mučnine, koje su pretežno poslijepodne. Što se hrane tiće, ne mogu jesti sve, jer mi se "gadi" hrana. Imam dojam cijelo vrijeme da ću opet dobiti mjesečnicu, trbuh me boli, imam ponekad u ustima miris željeza. Bila sam kod doktorice u 11 mjesecu, papa je uredna. Nisam radila test.

Dali to mogu biti simptomi umora, jer radim preko 10 dati dnevno?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

16.03.2009. 19:30

Napravite test na trudnoću - nisam naime stručna za umor happy

mirea

17.03.2009. 19:15

poštovani,
Znam da djevojka može imati mjesečnicu u prvim 3mj. trudnoće i to me malo zabrinulo. Ovako kod mene stoje stvari,možda paničarim,ali bolje da mi vi objasnite! Ne znam ni sama odakle da počnem... Ovako,30.01. imala sam odnos bez zaštite,a dečko je ejakuliro u mene,to je bio 5 dan ciklusa,i još sam imala malo krvarenje,više smeđi iscjedak...to me nije brinulo sve do 15.02.,kada mi se je počeo približavat dan kada bi trebala dobiti mjesečnicu...počela sam se previše sekirat,stalno sam plakala,nisam mogla jesti,spavat,počela gubit kile itd.. užas! imala sam odnose i nakon toga,ali dečko nije ejakuliro u mene,pazili smo... I ja nisam imala mira više,i 20.02. sam otišla kupit clearblue,bio je negativan,ali nisam na prvi urin,već u podne sam ga pravila,i odmah nakon toga dobila mjesečnicu happy Bila sam sva sretna,ali mjesečnica nije bila kao inače,malo drugačije boje,inače je tamno crvene boje, prvi i drugi dana sam normalno curila,3i 4 malo! I meni opet vrag nije dao mira,i opet uzmem clearblue i napravim ga nakon popijenog čaja i opet negativan ,napravila sam ga 25.02. happy Od tada imala sam samo dva put odnose, 28.02 i 1.03. (inače imam odnose bez zaštite,jer jako pazimo uvijek),al počela sam čitati svakave forume na internetu i od toga sam se naježila sad Zato sam uzela hitnu kontracepciju,bez obzira na to što dečko nije ejakuliro u mene. Mjesečnicu sam dobila 16.03. (jučer),prije nje sam imala strašne bolove u donjem dijelu trbuha popraćene sa smđim iscjetkom...jučer mi je krvarenje bilo dosta obilno,počelo je sa obilnim smeđim iscjetkom,pa kasnij crno-crvene boje,i imala sam bolove koje i inače imam!danas se to već dosta smanjilo,mislim na krvarenje...I počela sam od jučer sa kontracepcijskim pilulama trikvilar,jer se više ne želim nalazit u ovoj situaciji u kojoj sam bila... ,naručena sam kod ginekologa sljedeći tjedan na redovan pregled!znam da vam se sve ovo čini smiješnim happyMolim vas,koje je vaše mišljenje,da li postoje mogućnost da sam trudna,u što sumnjam,nemam nikakve simptome trudnoće?...osim što vidim neke krvžice na bradavicama,al mislim da sam to i prije imala. Zahvaljujem na strpljenju

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

17.03.2009. 22:05

Ne postoji. I molim vas ne pišite romane za gluposti happy.

mirea

17.03.2009. 22:55

Oprostite,nikada više neću pisat romane...nisam se još pronašla u tome happy A da li mi možete reći još nešto,jer kako sam rekla mjesečnica mi je bila malo drugačije,jer ima veze s tim to što sam proživljavala šokove? Za ovu drugu mjesečnicu,pretpostavljam da je zbog uzimanja hitne kontracepcije,ali mene zanima ona prva happyJoš uvijek imam mjesečnicu,a s tim i malo nabrekle,ali ne i bolne grudi...

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

18.03.2009. 09:45

Menstruacija je jako osjetljiva na psihičke promjene i bude drugačija kod stresa. Ali mislim da je kod vas u stvari problem taj panični strah od trudnoće, pa brojite svako krvno zrnce happy

mirea

18.03.2009. 10:05

...Je,da-to je čisti strah od trudnoće,koju nemam happy al dobro mi je došao ovaj stručni odgovor... happy ali stvarno,u PMS-u nisam imala povećane grudiI (što često znam imatiI) Sad su mi se početkom mjesečnice počele povećavat,počela sam piti kontracepcijske pilule,i sigurno nisi počele rasti već nakon prve popijenehappy I da prošlu mjesečnicu sam dobila 2o.02.-a negdje od 17.02. imam povišenu temp. između 36,6-37,3.Jutros sam imala temp. 37 Išla sam vaditi krv i dati urin početkom ovoga mjeseca,i nalaz je bio uredu! Jel imate kakav odgovor za to? Sama sebi sam smiješna happy Hvala vam puno

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

18.03.2009. 11:50

Nemam. I meni ste smiješni happy

marina001

22.03.2009. 11:40

Imam jedno pitanje koje me muči. Naime, dečko i ja smo spavali i koristili smo kondome. Prvi puta kada je stavio kondom bilo je sve u redu, skinuo ga je i obrisao se maramicom. Ali drugi puta kada je stavljao kondom, slučajno je dotaknuo vrh spolnog uda s kondomom, ali s krive strane, vanjske, pa ga je okrenio i stavio na dobru stranu. Mene brine mogućnost trudnoće, s obzirom da smo koristili zaštitu, ali možda na neispravan način. Nadam se odgovoru, hvala...

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

22.03.2009. 12:25

Pročitajte temu Pilula za dan poslije - najčešća pitanja.

mirea

24.03.2009. 23:20

Poštovani...napravila sam dva testa 1-step,ali oko 14h... Jedan prije dva dana,i jedan danas...i oba dva minus,pojava - već nakon 30-tak sec! : )Da vas podsjetim happy, rizičan odnos,5.dan ciklusa 30.01. (i nakon toga napravljeni testovi clearblue,i naravno -,negdje 26.dan ciklusa i 31.,ali i krvarenje sam imala od 20.02-24.02.),i odnosi BEZ ejakulacije u vaginu do 15.02. (ne znam točno datume). Odnos sam imala i 01.03. bez ejakulacije,i dobila mjesečnicu 17.03.
Mogu mirno spavat,ovulacija ovaj mjesec,dan kad sam imala najveći iscjedak je bio 04.ili 05.03.,mislim da je prošlo dosta vremena od ovulacije i pravljenja testa danas?
Hvala vam najljepša što ste me trpili happy

dajir

25.03.2009. 09:40

postovana doktorice . Imao sam spolni odnos sa djevojkom 22.3.2009 godine i pukao nam je kondom ali ja nisam svrsio, mada nisam siguran jeli mi imalo sperme izaslo, interesuje me kolika je sanda da ce zatrudnjeti , unaprijed hvala.

mirea

25.03.2009. 09:55

Bila bih vam zahvalna na odgovoru happy