Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Povišeni kolesterol uz korištenje Lindinette 20


Autor Poruka

LenaEna

05.07.2020. 15:15

Poštovani,
unazad 2 godine koristim OHC radi endometrioze. Prilikom prvog vađenja krvi kolesterol je bio : HDL 1.7, LDL 3.1 i ukupno 5.0. Sljedeće vađenje krvi za godinu dana i 4 mjeseca HDL je 1.6, LDL 3.1 i ukupno 5.1. Zadnje vađenje krvi je bilo u 5. mjesecu 2020, 7 mjeseci od prošlog, HDL je 1.5, LDL 3.4 te ukupno 5.2.
Ginekologica me stavila na strogu lipopemičku dijetu te "zaprijetila" da ako se ne smanji kolesterol na normalnu razinu, da će morati razmisliti jesam li uopće kandidat za OHC. Razumljivo je da ju brine konstantni porast, ali trebam li zbog 0.2 mmol povišenja zbilja izgubiti terapiju koja mi je od velike važnosti za svakodnevno funkcioniranje? Prije Lindinette 20 imala sam nepodnošljive bolove te fizički nisam mogla ustati iz kreveta 1-2 dana mjesečnice.
S obzirom da je moja prehrana nekoliko mjeseci prije vađenja krvi bila znatno nezdravija (brza hrana na tjednoj bazi) te se nisam pretjerano kretala (karantena, povećana količina posla zbog koje nemam energije), vjerojatno će sljedeći nalazi biti bolji jer općenito izbjegavam životinjske masti i zasićene masnoće koliko je moguće.
Smatrate li da moja doktorica pretjeruje ili je opravdano prestati s kontracepcijom ako nalazi ostanu isti?

Ivo Balenović, dr. med.

06.07.2020. 15:35

Poštovana, povišeni kolesterol nije indikacija za prekid terapije OHK. Vrijednosti kolesterola mogu se regulirati tjelovježbom i prehranom.