Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prelazak sa novynette na jeanine


Autor Poruka

mmari93

11.09.2018. 09:50

Poštovani,
Imam 25 godina i već 7 godina koristim pilule, sa prekidima. Trenutno pijem Novynette, oko 2 godine i sve vrednosti krvne slike su bile u redu (odim gamma gt, koji je konstantno povišen a za šta mi je rečeno da je verovatno zbog pilula, ali da nije strašno jer je sve ostalo u granicama normale). Pre nekoliko godina sam pila Yaz, koje sam morala da prekinem na polovini kutije jer su mi AST i ALT bile povišene i od tada mi se kosa jako proredila. Nastavila je da opada i sada kada pijem Novynette. Pošto trenutno nisam u mogučnosti da sredim zdravstveno osiguranje, moje pitanje je da li možda mogu da pređem na Jeanine, pošto uz neredovne cikluse imam i akne nekog srednjeg intenziteta, maljavost i jako masnu kožu i kosu? Da li možda postoji mogućnost da mi one pomognu kosi ili bi mi najbolje bilo da prekinem da koristim bilo kakve pilule?
Zahvaljujem unapred na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

11.09.2018. 14:40

Poštovana, kod Vas je moguće da su simptomi koje ste naveli uzrokovani viškom muških spolnih hormona. U tom slučaju preporuča se oralna kontracepcija s antiandrogenim učinkom (Axira, Diane). Savjetujem da se javite liječniku radi dogovora o terapiji.

mmari93

12.09.2018. 00:00

Poštovani,
Zahvaljujem na brzom odgovoru. Ja sam u prošlosti već koristila Diane 35, međutim prekinula sam nakon 2, 3 meseca jer sam imala izražene promene raspolozenja, tj plakala bih kad sam ljuta i za svaku sitnicu. Rečeno mi je da Jeanine ima kozmetičko dejstvo, pa sam mislila da bi one mogle biti zamena za Diane? Ili da pokušam ponovo sa Diane, kakvo je Vaše mišljenje?
Zahvaljujem još jednom.

Ivo Balenović, dr. med.

12.09.2018. 10:25

Poštovana, možete početi s jeanine. One su niskodozažne, tj. sadrže male doze hormona. Sve kontracepcijske tablete imaju povoljan kozmetički učinak. U slučaju jače izraženih promjena (akne, dlakavost muškog tipa, masna koža) preporučaju se tablete s višim dozama hormona i antiandriogenim učinkom (Diane, Axira).

mmari93

12.09.2018. 14:50

Poštovani,
Nisam znala da jedino Diane i Axira imaju antiandrogeno dejstvo. A s obzirom da me je više sramota masne i retke kose i potkožnih akni na bradi, da li bih pogrešila ako bih ponovo probala Diane? Da li bih možda sada drugacije reagovala ili prevazišla te promene raspoloženja ako bih duže koristila?

Ivo Balenović, dr. med.

13.09.2018. 11:05

Poštovana, slobodno probajte ponovo s Diane tabletama. Ukoliko bi se javile smetnje, prekinite s uzimanjem.