Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


probojna krvarenja za vrijeme uzimanja pilula


Autor Poruka

nevermore

25.09.2009. 18:55

pila sam jasmine, sada pijem logest, te mi se javljaju krvarenja usred pijenja tableta. zadnjih 3 mjeseca bi mi se to desilo otprilike na 15-oj tableti, no to nije malo krvarenje, već baš poput menstruacije, te kada imam pauzu od 7 dana, tada već gotovo i prestanem krvariti. opet mi se to desilo, danas mi je 11.tableta a dobila sam krvarenje, ne malo vec bas poput menstruacije.
ginekologica mi je rekla da trebamo opet pokusati sa novima (nakon jasmina smo pokusali s logestom) te mi je preporucila yaz, ali je rekla da nezna da li su jos u prodaju pa da jos 1 mjesec izdrzim. sada sam prvi puta na vašem forumu i vidim da se spominje yaz. neznam što da radim. da li da nastavim dalje piti tablete (obicno sam nastavljala bez obzira na krvarenje po naputku dr.) ? ili da danas kupim yaz pa nastavim sa njime?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

26.09.2009. 03:35

Yaz ima jednako (malo) hormona kao i Logest pa nisam sigurna da će vam biti od pomoći, vama treba ipak pilula sa nešto više hormona, kakav je bio Yasmin. Međutim, pokušajte sa Yazom pa ćemo vidjeti. Počnite ih piti dan nakon prestanka Logesta, a Logest bez obzira na krvarenje popijte do kraja, zbog zaštite od trudnoće.

nevermore

26.09.2009. 11:55

hvala najljepsa happy
da vas još pitam, nisam imala spolne odnose neko vrijeme. mogu li onda prekinuti sada piti logest? jer bas krvarim kao da imam mengu.

inace imam PCOS, ali nikad nisam imala velika odstupanja u mjesecnicama, tablete sam pocela piti više zato jer sam bila u dugoj vezi, pa sam tako rijesila "dvije muhe jednim udarcem" happy nego, povišen mi je androstendion malo, da li mi zato trebaju druge pilule? tj. to sto ste rekli, malo jace, sa vecom dozom hormona?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

26.09.2009. 20:30

Ne, malo ste pomiješali kruške i jabuke, nema veze androstendion sa dozom hormona u piluli, o tome ne morate razmišljati. Možete prestati odmah.

nevermore

27.09.2009. 13:10

jos samo jedno pitanje. ako prestanem piti logest sada, da li da napravim pauzu od par dana da iskrvarim pa pocnem piti yaz, ili da ih pocnem piti kada prestanem sa logestom, kako ste rekli, dan nakon?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

28.09.2009. 10:10

Potpuno je svejedno kad ste rekli da vam sad nije važna kontracepcijska zaštita.

nevermore

04.10.2009. 22:00

ukoliko bih nastavila piti kontracepciju, da li biste mi savjetovali da priđem na jače pilule radi krvarenja?
ili da probam sa yaz-om?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

05.10.2009. 09:45

Toćno to sam vam napisala u prvom odgovoru. Dogovorite se sa svojim ginekologom.

buby0806

08.02.2011. 10:55

Dobar dan! Zadnjih 6-7 mjeseci koristim cilest i nikada nisam imala nikakvih problema,ali zadnja tura nije prosla najbolje. 5 dana prije zadnje tablete sam uocila lagani krvavi iscjedan sto me prepalo. jucer sam popila zadnju i jos uvijek nakon mokrenja nailazim na istu stvar. ruku na srce,zadnje dvije ture sam popila dan prije nego sto sam trebala ( 6 dana pauze i 7. dan prva pilula). kod mog ginekologa narucit se unutar mj dana je ravan dobitku na lotu jedino ako nije hitnoca pa da Vas pitam,dali da dizem uzbunu ili da duboko udahnem i narucim se za normalan termin (vjerovatno za mj dana happy ) i dali da nastavim sa pilulama ili da uzmem duzu pauzu! Puno Vam hvala!

Natalija Beljo, dr. med.

08.02.2011. 23:20

Kako skračujete ciklus tj. pauzu pomičete i krvarenje pa nemojte se brinuti, samo imajte pauzu od 7 dana pa 8 dan počnite ponovo.

ivan1985

10.01.2013. 10:10

Pozdrav!
Moja djevojka je nakon duže pauze(od skoro 2 godine) ponovno počela piti kontracepcijske tablete "Stediril M". Nakon 3-4 dana pojavila su se lagana krvarenja kod odlaska na WC. Tokom dva tjedna ta krvarenja su se povećala, a kako je i prije imala sličan problem(problem je bio u preslabim tabletama) odlučila je prijeći na jače tablete, nije htjela napraviti pauzu. Počela je uzimati Yasmine nadajući se da će tokom par dana krvarenje prestati. Prošlo je 10 dana od kako uzima Yasmine a krvarenja su i dalje prisutna, nekada ništa tokom dana ali ujutro obavezno i to zna biti obilno, skoro kao da ima "stvari" a nekad zna biti i mali iscjedak preko dana. Kako gubi dosta krvi osjeća se slabo i malaksalo a često osjeća probadanja u trbuhu.
Zanima me Vaše misljenje o ovom...dali bi trebala prestati s uzimanjem kontracepcije ili treba duže vrijem da se tijelo navikne na hormone?
Unaprijed zahvaljujem!

Nataša Šemnički, dr. med.

15.01.2013. 13:10

ivan1985,

svakako mora učiniti ginekološki pregled kako bih se utvrdio razlog.
Pitanje je ako na svoju ruku prekine dali će i dalje nastaviti krvariti

l.p.