Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4091 | Broj poruka: 48139

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


promjena pilula


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

solmol

17.03.2017. 18:50

poštovani!
Dugo sam pila Triquilar ,sad mi je doktorica prepisala druge pilule,koje cu poceti piti kad dobijem menstruaciju.Međutim ostale su mi dvije pilule Triquilara koje nisam popila do kraja,da li ce to biti problem sto nisam popila?sad cekam menstruaciju da pocnem piti nove pilule.Puno hvala,lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

19.03.2017. 15:40

Poštovana,
pričekajte menstruaciju i počnite piti nove kontraceptive.

Ne znam sta

20.03.2017. 13:45

Korisrim diane vec 4 mjeseca, odlicno mi odgovaraju, nemam I nisam nikad imala nekih nuspojava. Ali citaala sam da su diane tablete koje najvise povecavaju mogucnost tromboze I slicno, pa me strah I razmisljam da predjem na druge pilule. Sta Vi mislite o tome? Da li je to istina I ako je istina koje mi preporucujete?

Ivo Balenović, dr. med.

21.03.2017. 01:20

Poštovana,
utjecaj Diane 35 na tromboembolijske incidente je isti kao i kod svakog drugog kontraceptiva. Taj utjecaj se pripisuje estrogenskoj komponenti koja je gotovo jednaka kao i u ostalim kontraceptivima. Diane u svom sastavu umjesto gestagena koji sadrže ostali kontraceptivi sadrži ciproteron acetat i to ga razlikuje. Taj spoj ima antiandrogeno djelovanje i dobre efekte na rješavanju problema akni i pojačane dlakavosti. On nema nikakav učinak na zgrušavanje krvi. Preporučeno trajanje terapije je do 6 mjeseci, nakon toga se preporuča zamjena kontraceptivom s gestagenskom komponentom.

dora_s

21.03.2017. 11:15

Postovani doktore, pijem pilule yaz vec preko godinu dana i vec mi se par puta dogodilo( kao i sad) da na 14-15 tableti u blisteru ponovno prokrvarim, al uz lagane bolove kao da cu dobiti menstruaciju i to traje cijelo vrijeme dok ne popijem tabletu i lagano krvarenje, bez obzira sto mi je menstruaciha zavrsila prije 15 dana ... ne znam dal se tu radi o probojnom krvarenju s obzirom da imam bolove i osjecaj je kao pred menstruaciju ili o menstruaciji? Mozete li mi dat savjet sto uciniti?
Hvala !

Ivo Balenović, dr. med.

21.03.2017. 15:10

Poštovana,
radi se o probojnom krvarenju. Ono nije opasno i ne smanjuje kontraceptivnu zaštitu. Ono bi moralo prestati, no ukoliko potraje trebalo bi razmisliti o više doziranim tabletama.

ZabrinutaIvana

21.02.2020. 10:50

Postovani,
Savijetom ginekologa prestala sam uzimati kontracepcijske pilule ESTAL nakon 3 godine.Prestala sam koristenjem 17. dana ciklusa. Dobila sam uputnicu za vadenje spolnih hormona 2,3 dana ciklusa zbog promjene pilula.Sad me zanima slijedece posto su moji ciklusi 20/21 dan bez kontracepcije hoce li nalaz biti ispravan ako izvadim krv 5/6 dana nakon prestanka uzimanja terapije.Mozda bolje da se izrazim zabrinuta sam hoce li pokazati hormone od ESTALA ili moje prirodne s obzirom da je proslo par dana od posljednjeg uzimanja.
Lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

22.02.2020. 16:35

Poštovana, pričakajte iduću menstruaciju i hormone odredite između 2. i 5. dana ciklusa.

ZabrinutaIvana

24.02.2020. 13:00

Postovani,
Dobila sam cetvrti dan nakon prestanka uzimanja. Ginekolog mi je rekao da izvadim hormone odmah u ovoj menstruaciju. Pa sad nisam sigurna hocu li otic jer ne znam koliko dugo ostaju u krvi hormoni od pilula.

Ivo Balenović, dr. med.

24.02.2020. 15:40

Poštovana, možete ih izvaditi u ovom ciklusu. Hormoni se brzo razgrađuju. No, budući da ste 3 godine uzimali kontraceptive postoji mogućnost da će proći određeno vrijeme dok se sprega hipotalamus - hipofiza - jajnik ne stabilizira.