Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yaz pilula


Autor Poruka

anjadj

13.03.2010. 01:10

da li je normalno da od kako sam pocela koristiti "yaz" pilulu (od 1. dana menstruacija kako pise) da jos uvijek krvarim??? evo pijem ih vec 16 dana i jos uvijek mi ide malo... )))=

Natalija Beljo, dr. med.

15.03.2010. 16:20

Dal je to baš krvarenje ili smečkasti iscjedak?

anay

24.03.2010. 11:55

Poštovana, imam još 5 rozih tableta do kraja (počela sam piti YAZ zbog policisticnih jajnika i obilnih, bolnih menstruacija). To mi je tek 1. kutija i prije toga nisam nikad uzimala kontraceptive. Pocela sam piti na 1. dan menstruacije i ta menstruacija je trajala 10 dana (zadnji dani su bili smedji iscjedci). Prije 4 dana pocelo mi je dosta jako krvarenje (tamno crveno), zadnja 2 dana je vrlo obilno sa dosta velikim ugruscima koji me podsjecaju na moje menstruacije koje su cesto tako izgledale s tim ugruscima, samo je ovo nešto izmedju tamno crvene i smeđe boje.
Znam da mi se tijelo vjerojatno još nije priviklo na tablete, ali zanima me dali je to prava menstruacija ili krvarenje izazvano tabletama, i ako mi mozete reci mislite li da cu dobiti i na bijelim tabletama krvarenje ili ce se ovako nastaviti sve do tada? Jeli moguce da to recimo prestane uskoro, a da na bijelim tabletama nebudem imala krvarenja?
Hvala

Natalija Beljo, dr. med.

25.03.2010. 12:50

Kako kod YAZ-a nema pauza Vi smatrajte da ste dobili mjesečnicu prije kraja tabele tako da nastavita dalje piti , bijele tablete preskočite i počnite piti novu tabelicu . Može se jedino pojaviti smečkasti iscjedak ali nista zabrinjavajuće.

nelijakor

26.03.2010. 20:30

evo i kod mene se javila slična situacija, javilo mi se krvarenje za sada dosta slabo nakon što sam iz prve kutije yaz pilula popila 21 tabletu, tj. preostale su mi još 3 aktivne tablete pa me zanima da li da isto propustim piti placebo tablete i odmah započnem sa novom kutijom? Kada mogu idući mjesec očekivati menstruaciju, nakon što popijem cijelu kutije, odnosno sve aktivne tablete? Hvala

Natalija Beljo, dr. med.

29.03.2010. 21:00

Ukoliko je slobo i smečkasto nastavite piti tablete po planu nemojte ništa preskakti.

nelijakor

01.04.2010. 19:00

po vašem naputku nastavila sam piti tablete i danas započinjem sa novom kutijom. Već skoro 8 dana imam to slabo krvarenje tamno smeđe boje pa me zanima imam li razloga za zabrinutost i da li je to normalno, tj. da li da se obratim svojoj ginekologici. Odnosno koliko dugo to krvarenje može potrajati?Trebam li prestati piti tablete? puno hvala!

Natalija Beljo, dr. med.

06.04.2010. 14:15

Sada se nadam da je stalo smečkasto krvarenje, ali ono nije nešto sta Vas treba strašiti jer se organizam navikava na OHC, ne smijete samo pod OHC prokrvariti obilno i da traje duže od 5 dana.

06.04.2010. 17:15

Postovana doktorice,

koristim yaz pilule, i danas 5 dan greskom sam popila dvije pilule, za danas ali i za sutra, mozete li mi reci kako da nastavim piti pilule?

Unaprije se zahvaljujem

m23

06.04.2010. 23:20

Poštovana,

već 2,5 godine pijem oralnu kontracepciju. U početku, prvih godinu dana, sam pila Diane 35 jer imam policistične jajnike, a posljednjih godinu dana pijem Bellune i nikad nisam imala nikakvih problema vezanih za te tablete. Mjesečnice su mi postale redovite i od kad ih pijem imam samo dobre nuspojave. Ali u posljednja 3 mjeseca pojavilo mi se krvarenje između mjesečnica, koje više izgleda kao iscjedak. Doktorica mi je rekla da ponekad može doći do zasićenja organizma i da bi trebala promijeniti kontracepciju. Preporučila mi je Yaz. Znam da su nove na tržištu i zato Vas molim ako mi možete reći nešto više o njima.

Hvala Vam unaprijed

mamavesna

08.04.2010. 11:00

Poštovana doktorice,

Molim Vas za pomoć. Naime, tek danas sam vidjela da sam zaboravila popiti 21 ili 22 rozu tabletu Yaz-a, ostala mi je još samo jedna. Navečer kad sam ih pila nisam to primjetila i popila sam samo jednu u uobičajeno vrijeme. Što učiniti, popiti tu preostalu rozu pa dalje bijele ili odmah preći na bijele, ili odmah na novu kutiju?

Natalija Beljo, dr. med.

08.04.2010. 13:10

YAZ OHc je novi na tržiste i za razliku od ostalih OHC pije se kontinuirano 28 dana odnosno 24 dana aktine tbl i4 dana placepo (bijele tbl). Počinjete ih piti prvi dan mjesecnice i nema pauze . Nakon sta popijete" roze "tbl. za vrijem pijenja "bijelih "dobijete krvarenje. Na tbl. imate mali podsjetnik sta ako zaboravite popiti i ovisno o kojem tjednu je riječ i sta ako je proljev ili povračanje. Ukratko ako zaboravite popiti popjite unutar 12 sati zaboravljenu i taj dan u ubičajeno vrijeme tbl. koja je za taj dan predviđena. Ako ste pred kraj blistera zaboravili popiti nastavite s " bijelim " nemojte preskakati bijele i počinjati novi blister.

mamavesna

08.04.2010. 13:50

Ma, nažalost problem je što ja nisam primjetila da sam ju zaboravila popiti na vrijeme, tj. primjetila sam dva dan kasnije ( smeo me ovaj neradni ponedjeljak ), pa sad imam tu rozu tableticu višla. Odnosno, da sam pila normalno danas bih počela s bijelima, ovako imam još jednu roza. Dakle, ako sam shvatila večeras pijem rozu, nastavljam s bijelima i ustvari si ciklus produžavam za 1 dan. Samo mi još recite da li je potrebna dodatna zaštita još 2 tjedna?
Puno hvala!

andreb

09.04.2010. 10:35

Postovana doktorice,

koristim yaz pilule, i danas 5 dan greskom sam pobrkala dane i popila dvije pilule, za danas ali i za sutra, mozete li mi reci kako da nastavim piti pilule?

Unaprijed se zahvaljujem

anchi17

11.04.2010. 18:55

Poštovana doktorice,

počela sam piti Yaz 31.3., na prvi dan menstruacije. Normalno krvarenje mi je prestalo nakon 5-6 dana ali sada još uvijek imam smeđi iscjedak pa me zanima je li to normalno? Imam li ralzloga za zabrinutost? Tablete pijem uredno, svaki dan u isto vrijeme i nemam nikakvih drugih nuspojava.

Unaprijed hvala i lijepi pozdrav!

minchy

13.04.2010. 00:20

Poštovana doktorice Beljo,
javljam Vam se s malo drugačijim pitanjem o OHK Yaz.
Protekle 2 godine sam redovno pila Yasmin, napravila pauzu od 1 mjeseca i sada čekam početak novog ciklusa (koji inače kasni zbog moje dijagnoze PCOS) da počnem s Yazom. Danas sam ga dobila od svoje ginekologice koja smatra da je on bolji za mene.
U ovoj pauzi od mjesec dana sam imala jake bolove u području jajnika (obratila sam Vam se već po pitanju toga), vratile su se one grozne dlačice i tipično povećanje masnoće kože i vlasišta koje sam imala prije Yasmina.
Moj najveći problem je u tome što pijem redovno (godinu i pola) terapiju Lamictala i Trileptala. Znam da Trileptal može smanjiti učinak kontracepcije OHK, ali ona je za vrijeme Yasmina bila očuvana (pratili smo debljinu endometrija UZV-om). Zanima me, poštovana doktorice, budući da Yaz ima 0,01mg etinilestradiola manje od Yasmina hoće li njegovo djelovanje ostati jednako dobro kao i kod Yasmina ili se trebam po pitanju toga malo više paziti (imam redovnog partnera, a prerano nam je da sa 24 godine dobijemo bebice).
Unaprijed Vam puno hvala na odgovoru!

Natalija Beljo, dr. med.

13.04.2010. 22:21

Hoće jer vađno je za trudnoću da endometrij bude poprilično zadebljan i da imate ovulaciju sta u ovom slučaju nemate kada pijete OHC. tako da slobodno počnite s Yaz-om

brineta

15.04.2010. 11:25

Imam jedno pitanje. Mogu li poceti piti Yaz pilule treci ili cetvrti dan mjesecnice? Nikada prije nisam koristila oralnu kontracepciju, a sada sam se odlucila najvise zbog problema sa aknama.

Andjeo sa greskom

15.04.2010. 14:55

Postovani, pocela sam da koristim Yaz pilule na 9-i dan ciklusa. Do tad nikad prije nisam koristila kontraceptivne tablete i uvijek sam imala redovan menstrualni ciklus .Tacno sam dobijala na 28-i dan ciklusa. Ono sto mene zanima jeste da li se mogu pouzdati u ucinkovitost pilula radi sprecavanja zaceca ako u toku njihovog koristenja budem imala nezasticen odnos? Napominjem da neposredno prije njihove upotrebe nisam imala odnose. Unapred zahvalana!

mime12

18.04.2010. 22:50

poštovana! zanima me mogu li yaz koristiti ako istovremeno koristim svakodnevno tablete za alergiju?
mnogo hvala