Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Razlika


Autor Poruka

A Dunja

14.09.2006. 14:15

Poštovana,

Molim Vas da objasnite u čemu je razlika između pojedinih kontracepcijskih tableta. Znam da je razlika u sadržaju hormona, ali zašto je za nekoga bolji Yasmin, a za nekoga Logest? A gdje tu spada transdermalni flaster Evra? Koliko hormona dnevno on otpusti u tijelo u odnosu na tabletu?

I još jedno pitanje nevezano uz samu kontracepciju. Kada je sa medicinskog stajališta najbolje vrijeme za prvu trudnoću? Kada je “prekasno“?

Hvala na odgovorima.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.09.2006. 21:15

Pitanja su zanimljiva, ali odgovor će bojim se biti djelomično prestručan za laika. Kontraceptivi sadržene dvije vrste hormona, estrogene i gestagene. Estrogen je uvijek isti, etinil estradiol, ali su količine različite, od 20 do 50 mcg. Manje doze koristimo gdje mislimo da previše estrogena ne valja, i obrnuto. Gestageni su u svakom kontraceptivu drugačiji, neki su dizajnirani specijalno da snižavaju razinu muških hormona, neki za nešto drugo, i prema tome također biramo.
A što se tiče vremena za prvu trudnoću, to je već filozofsko pitanje. Stariji ginekolozi reći će vam da je idealno 20-25, mi koji se bavimo neplodnošću mislimo da ni 38 nije previše. Međutim, dvadesete su svakako zlatno doba za trudnoću.