Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Visoki rizik za trombofiliju i hormonska spirala


Autor Poruka

Meinename3

30.04.2020. 10:20

Poštovani
Molim savjet i misljenje.
Naime, imam visoki rizik za trombofiliju te sam cijelu trudnocu koristila injekcije Fragmina te uspjesno zavrsila trudnocu prirodnim porodom. Nadalje, takoder imam spondiloartritis. Moje pitanje je smijem li koristiti spiralu Mirenu koja sadrzi hormon progesteron? Pregledavajuci internet uvidjela sam da ne postoje rizici za trombozu koristenjem te spirale jer sadrze progesteron, a ne estrogen koji povecava rizik za stvaranje ugrusaka. Nadalje koje su nuspojave po dosadasnjim iskustvima, uzrokuje li koristenje iste zadrzavanje vode i debljanje?
P. S. Ginekolog mi je savjetovao Mirenu prije nego bakrenu jer je to jedino sto mogu koristiti s obzirom na trombofiliju, pa me zanima i drugo-vaše misljenje.
Pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

30.04.2020. 12:00

Poštovana, Mirena ne povisuje rizik za tromboemboliju, stoga je slobodno možete postaviti. Ne uzrokuje debljanje niti zadržava vodu. Najčešće nuspojave su neregularna i oskudna krvarenja između ciklusa u prvih nekoliko mjeseci. Ta se krvarenje u većine žena smanjuju, a kod nekih žena menstruacija u potpunosti izostane. Rjeđe su nuspojave kao glavobolja, osjetljivost grudi, mučnina..., ali one u pravilu nestaju nakon 4 mjeseci.