Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Yasmin+Topamax!!!!


Autor Poruka

Topamax

21.02.2007. 13:05

Poštovani,

uljudno Vas molim da mi u što kraćem roku odgovarite na sljedeće pitanje:
Prije mjesec dana sam počela koristiti kontracepcijske pilule Yasmin nakon gineloškog pregleda, kontrole krvi (jetrenih enzima itd.) po preporuci doktorice, iako sam već ca 3-4 g. pod terapijom s Topamax-om (50-0-100mg) jer bolujem od epilepsije.
Međutim na internetu sam pronašla više informacija o tomu da topamax (općenito lijekovi za epi.) smanjuju djelovanje yasmina, te da se u tom slučaju preporučuju kontracepcijske tablete s većim udjelom estrogena.
Koje kontracepcijske tablete mi možete preporučiti? Zašto mi je moja doktrorica preporučila Yasmin s znanjem moje bolesti? Postoji li unatoć korišenju rizik od trudnoće?

Unaprijed zahavljujem na brzom odgovoru,

Lijep pozdrav,
Mel

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

21.02.2007. 22:50

Internet je koliko koristan toliko i štetan jer ćete na njemu naći svakakvih informacija koje nemaju veze sa istinom. Istina, postoji urbani mit da žene sa epilepsijom trebaju veću dozu kontraceptiva, ali to nikada nijednim ozbiljnim istraživanjem nije potvrđeno. Tako da je vaša doktorica napravila što bih i ja - prepisala kontraceptiv (inače, na hrvatskom tržištu niti nema visoko doziranih kontraceptiva), i nije vas uspaničila sa nepotrebnim informacijama. Osobno ne vjerujem da vam je šansa za trudnoću veća od zdravih korisnica kontracepcije, dakle manja je od 0,1%, ali ako želite kontraceptiv sa više hormona može i tako, samo zatražite recept i preko privatne apoteke nabavite ga izvana.