Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Yaz pilule


Autor Poruka

anamari_88

03.01.2011. 13:06

Postovana, 6.12. sam imala spolni odnos pri cemu je decku skliznuo kondom. Sutra dan sam odmah popila pilule za dan poslije i dobila recept za Yaz.
Menstruaciju sam trebala dobiti 14.12. U petak 12.12. sam imala savim lagani smedi iscjedak, slijedeci dan nista i u nedjelju opet taj iscjedak. 14.12. sam pocela krvariti i pocela sa uzimanjem Yaza. Medutim to nije bilo uobicajeno krvarenje, bilo je dosta slabije i nije me bolilo i to je trajalo do nedjelje. U nedjelju(dakle bez pauze u krvarenju) sam pocela krvariti onako kao je inace tipicno za moj menstruacijski ciklus a dan nakon toga sam imala i jake bolove kakve inace imam kod menstruacije. Krvarenje se nastavilo jos nekih 5 dana a nakon toga jos tjedan dana sukrvice. Ja sada iskreno ne znam, kada je bio moj prvi dan ciklusa(koji je inace redovit, dakle svikih 28 dana), da li sam pocela piti kontracepciju krivi dan? Pilule sam nastavila redovito piti svaki dan ali ne znam da li sam ih pocela piti ranije i da li je tog 14.12. bio prvi dan menstruacije ili samo obicno krvarenje zbog pilula za dan poslije i sto ako sam pocela piti ranije? Kada da krenem sa slijedecim blisterom? Hvala.

vedrich

03.01.2011. 13:10

utjece li lupocet 500 na Yaz?? mene kad boli glava ja uzimam lupocet, al sam si sad nekako u brizi jer nisam provjerila jel ima utjecqaj da smanji zastitu sad?

oglas.ivana

03.01.2011. 19:25

Poštovana doktorice,
moja ginekologica je do kraja tjedna na godišnjem te mi nije dostupna pa me interesira da li to krvarenje može biti nešto ozbiljno?
trebam li prestati s uzimanjem Yaza?

Natalija Beljo, dr. med.

04.01.2011. 12:20

anamari_88 Kad završite blister nastavita sa novim, menga je bila iza 14/12( ali nema veze) samo mi koristite dodatnu zaštitu ovaj mjesec.
vedrich Ne.
oglas .ivana Ne trebate prestati piti ukoliko se krvarenje ne pojačava.

Lili23

04.01.2011. 15:00

Poštovana dr malo sam ostala iznenađena vašim odgovorom.Uglavnom Nexium(esomeprazol) od 20 mg uzimam jednu tabletu ujutro sada već mjesec i pola. Počela sam ih uzimati pod pauzom od Yaza.Ostalo mi je još 15 tableta.Yaz sada uzimam sedam dana i to navečer u 20:00.S time da mi je rečeno da nakon što popijem Nexium do kraja mogu uzeti tabletu po potrebi ukoliko me zaboli želudac.Napisali ste mi da Nexium ne utječe direktno ali da ipak koristim zaštitu.Zašto?Možete li mi malo objasniti?
Da li zaštitu trebam koristiti i ukoliko povremeno popijem jednu tablebu zbog bolova u želudcu i koliko dugo.Hvala.

05.01.2011. 11:50

obavila sam pretrage za kontracepcijske tablete i nalaze sam dobila tek 30.12. kad moja doktorica više nije radila. i sad, trebam joj javiti kakvi su mi bili nalazi da bih mogla 1. dan ciklusa započeti s YAZ tabletama. meni je taj 1. dan trebao biti tek 7.1., ali je sve to skupa uranilo i tablete sam trebala početi piti već danas. kako moram čim prije početi s tabletama a nju ne mogu dobiti da mi da zeleno svjetlo, zamolila bih vas da mi kažete ako je sve ok i mogu početi.
dakle.
bilirubin, ref. interval 6-26, rezultat 15.
alanin-aminotransferaza (ALT), ref. interval 10-29, rezultat 9.
alkalna fosfataza (ALP), ref. interval 50-125, rezultat 54.
aspartat-aminotransferaza (AST), ref. interval 14-32, rezultat 16.
unaprijed hvala.

lolita20

05.01.2011. 11:55

Postovana doktorice! Molim Vas da mi odgovorite na ovo pitanje jer sam jako zabrinuta....

Naime, nekidan sam dosla na skijanje, i nekim cudom zaboravim kutiju yazz tableta koje sam koristila, ne znam ni sama kakosad.... Stigla sam do neke 20e tabletice, mjesecnjici mi jos nije vrijeme...a pojavilo mi se krvarenje kao menga... Da li je moguce da sam dobila to krvarenje zbog toga sto sam ih naglo prestala koristiti? I da li cu dobiti mengu opet, u uobicajeno vrijeme? Trebam da znam jer bih opet pocela istim redom piti Yazz, ili da nastavim da ih pijem posle ovog krvarenja?Zbunjena!
Hvala beskrajno i veliki pozdrav

Natalija Beljo, dr. med.

05.01.2011. 14:06

Lili 23 Možda je odgovor djelovao strašno , ali nije tako.Naime , za dodatnu sam rekla radi apsorbcije Yaz radi Nexiuma.Ako ih namjeravate piti ubuduće po potrebi onda je sve riješeno; pijte Yaz po shemi i ne trebate dodatnu zaštitu.

ReseWild Mozete početi.

lilita20 Počnite sa novim blisterom i molim da 2 tjedna koristite dodatnu zaštitu.

lolita20

05.01.2011. 17:40

Dakle nema mjesta panici... sutra mogu poceti novi blister cak i ako je nakon par dana, i ako mozda ovo nije moja mjesesecnica, nego krvarenje koje je uslijedilo nakon iznenadnog prestanka uzimanja tableta...Da li to znaci da ce mi uobicajena mjesecnica izostati ovaj mjesec?oprostite i hvala na razumjevanju

sara 79

06.01.2011. 21:35

Poslije dugog razmisljanja odlucila sam se za piliule Yaz preporucila mi je moja doktorica . Pocela sam ih pit prvi dan mjesecice e sad me interesuje nakon koliko pocinje djelovat pilula mislim od kad nemoram koristit dodatnu zastitu. Unaprjed se zahvaljujem na odgovoru

Natalija Beljo, dr. med.

07.01.2011. 13:55

lolita 20 Tako je preskačete za ovaj mjesec.

sara79 Počinju djelovati od prvog dana.

tina_tincy

07.01.2011. 20:20

Poštovana doktorice Beljo. Pijem pilulu jazz već godinu dana i zadnjih mjeseci se počelo javljati probojno krvarenje. Nisam sigurna koji je razlog za to jer je do sada sve bilo u redu. S tim da sam do sada već promjenila tablete Diane 35, Yasmin, Jazz i sve sam pila barem godinu dana te nije ranije bilo problema s probojnim krvarenjima. U 9.mjesecu sam promijenila vrijeme u kojem pijem tabletu, prije toga sam pila navečer, a odtada pijem ujutro i primjećujem da od tada imam tih problema. Znam da to nebi trebao biti razlog, ali mi nije jasno od čega se javlja?

safine

08.01.2011. 01:05

veliki pozdrav, ovako zanima me koliko mi može škoditi prelazak sa yasmin teblete na yaz? Yasmin pijem unazad dve i po godine i zadovoljna sam ali su sada yaz tablete na recept i dosta su povoljnije a i dosta sam čula pozitivnih stvari o yaz-u. Doktor rekao da prelazak vršim tako što ću poslije 7dnevne pauze umesto yasmina uzet yaz! Htela bih da predjem na njih, ali me brinu menstrualni ciklusi koji su pre yasmina bili bolni da mi se bolovi ne vrate ili se poremeti sam menstrualni cikulus zbog samog kraćeg trajanja pauze! Takodje me zanima da li treba da koristim dodatnu zaštitu i koliko dugo zbog samog prelaska, i da li su moguće još ikakve posledice! Unaprijed veoma zahvalna

Natalija Beljo, dr. med.

08.01.2011. 22:30

tina_tincy Ako ste bili nervozni ili niste pili u isto vrijeme može biti razlog krvarenja. Ne bi rekla da je nešto drugo i probajte ih ponovo piti navečer.

safine Ne trebate ništa, postupite kako Vam je rekao ginekolog i neće biti promjena kod ciklusa.

sretna_ptica

26.01.2011. 19:25

Poštovana doktorice, imam dva pitanja.

Budući da je u uputstvima uz Yaz navedeno da je njihova učinkovitost smanjena uzimaju li se preparati na bazi gospine trave, pobojala sam se da isto vrijedi i za neke druge biljne preparate, a običavam provoditi kure čajevima. Konkretno bih Vas upitala, smijem li uz Yaz koristiti čaj od korijena čička te Evin čaj (sastojci: kamilica, stolisnik, neven, bazga, vrkuta i kadulja). Posebno me brine vrkuta jer sam naišla na informaciju da ju koriste žene koje žele zatrudniti.

Drugo pitanje; zanima me koliko je zapravo povišeni kolesterol (u mom slučaju vrijednost je čak 8) opasan u kombinaciji s pilulama? U uputstvima stoji da to povećava rizik od tromboze, to me malo plaši, a istodobno sam pilulama prezadovoljna i ne želim ih se odreći ako time značajno ne ugrožavam svoje zdravlje.

Puno Vam hvala na odgovoru.

leptirica4

27.01.2011. 19:55

Poštovana doktorice,
počela sam koristiti Yaz tablete nakon uzimanja yasmin-a 4 godine. doktorica me poslala na vađenje krvi budući da u obitelji imam zabilježen slučaj venske tromboze koju je imala baka u starosti. prema nalazima povišene su mi slijedeće vrijednosti: fibrinogen: 3,9 g/L (referentna vrijednost do 3,8) i kolesterol: 5,6 (referentno manje od 5). budući da nalaze nosim ginekologici tek slijedeći tjedan,zanima me mogu li nastaviti s uzimanjem yaz tableta. u subotu trebam početi s drugim pakiranjem. hvala i pozdrav!

Natalija Beljo, dr. med.

27.01.2011. 20:00

S obzirom na sastav čaja nemojte ga piti. Što se tiče kolesterola pratite ga tj češće radite pretrage pa ovisno o nalazima pijte ili prekinite.

sretna_ptica

27.01.2011. 22:30

Poštovana, odnosi li se Vaš odgovor i na čaj od korijena čička ili samo na onaj s vrkutom? I budući da sam već bila započela s kurom, koliko dugo nakon prekida kure preporučate dodatnu zaštitu?

Natalija Beljo, dr. med.

29.01.2011. 17:50

leptirica4 Možete piti samo kroz kojih 1-2 mjeseca napravite ponovo pretrage.

sretna _ptica Na onaj sa vrkutom i dodatna zaštita za vrijeme kure.

lola2

31.01.2011. 15:55

poštovana doktorice
pijem jazz već 4 mjeseca i zadovoljna sam. uzimam tabletu oko 20h navečer, no međutim prije par dana sam ju zaboravila popit u uobičajeno vrijeme. popila sam ju oko 2h ujutro, znači oko 6 sati kasnije nego inače. dali to može smanjiti zaštitu??


Hvala Vam happy

Nazad
1 ... 6 7 8 9 10 11 ... 51
Naprijed