Putnička i tropska medicina


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11 | Broj poruka: 26

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Lijekovi protiv malarije i trudnoća


Autor Poruka

vbilic

31.01.2008. 14:50

Molila bih vas za informaciju, ako mi možete pomoći. Pila sam Malarone (lijek protiv malarije) do prije desetak dana. Htjela bih uskoro ostati trudna, međutim ne znam koliko je potrebno da se taj lijek izluči iz tijela. U uputama uz lijek piše da ga nije preporučljivo piti ako si trudan ili planiraš trudnoću, pa ne bih htjela riskirati.
Hvala Vam puno!

Vladimira Lesnikar, dr. med.

12.02.2008. 14:20

Iako nema točnih podataka o toksičnozti Malarona (250mg Atovaquon + 100 mg Proguanil hydrochlorid) na čedo, ne preporuča se njegovo uzimanje tijekom trudnoće, osim u slučaju kada je rizik oboljevanja od malarije za majku veći od rizika oštećenja ploda zbog uzimanja lijeka. Ispitivanja na životinjama nisu potvrdila oštećenja ploda pri terapijskim dozama. Naravno, animalni modeli ne moraju u potpunosti odgovarati zbivanjiima u ljudskom organizmu. Isto tako, ako se ovaj lijek uzima u svrhu prevencije malarije doze su znatno niže nego one propisani u slučaju liječenja. Poluvrijeme izlučivanja ovog lijeka iz organizma odraslog čovjeka iznosi 2-3 dana.
Iz svega navedenog slijedi da je iz Vašeg organizma lijek eliminiran i ne postoji opasnost za njegovo toksično djelovanje na eventualnu trudnoću